"Fiecare trebuie să fie conştient, liber şi responsabil atunci când sănătatea sa se află în pericol", a spus miercuri Patriarhul Daniel, care i-a îndemnat pe oameni să respecte "cu stricteţe" sfaturile medicilor şi măsurile sanitare stabilite de autorităţi.

Patriarhul DanielFoto: Hotnews
  • "Cei doi prieteni ai lui Hristos Cuviosul, Dimitrie cel Nou şi Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, numit şi Noul Hozevit de către Biserica Ierusalimului, sunt prieteni ai lui Hristos, deci aducători de vindecare sufletească şi trupească în vreme de boală. De aceea, noi ne rugăm să ne păzească de orice primejdie şi de asemenea îi rugăm să ne dăruiască multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu, pace şi bucurie, pentru a spori în credinţă şi în iubire creştină, în sfinţenie şi fapte bune, amintindu-ne mereu că viaţa şi sănătatea sunt daruri primite de la Dumnezeu, pe care noi trebuie să le cultivăm prin rugăciune, smerenie şi multă grijă, respectând cu stricteţe sfatul medicilor şi măsurile sanitare hotărâte de autorităţile competente.
  • Fiecare trebuie să fie conştient, liber şi responsabil atunci când sănătatea sa se află în pericol. Pentru că noi nu ştim dacă suntem suficient de pregătiţi să trecem dincolo", a spus Patriarhul Daniel, în predica la slujba oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală de Sfântul Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitorul Bucureştilor.

El a îndemnat la rugăciune către sfântul Dimitrie cel Nou ca "să înceteze această pandemie care a devenit foarte agresivă şi care a înmulţit suferinţa, lacrimile, în toată ţara şi în toată lumea", scrie Agerpres.

Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou a început joia trecută, când moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina au fost scoase spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale. Sâmbătă dimineaţă, moaștele au fost aşezate în Baldachinul Sfinţilor, urmând ca joi să fie aşezate din nou în Catedrala Patriarhală.

Patriarhul Daniel a transmis și în 14 octombrie, în plin val 4 al pandemiei de COVID-19, un ”îndemn la rugăciune şi grijă pentru sănătate”, în care le spunea oamenilor "să respecte măsurile de protecție sanitară și să asculte îndemnurile medicilor", fără a face însă vreo referire concretă la vaccinare.

De la debutul pandemiei, Patriarhul a avut o singură intervenție în care s-a referit la vaccinare, în 1 mai, de Paște, când spunea că 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt datorită vaccinării unui procent foarte mare din populaţia din Israel, care a permis relaxarea restricțiilor. De asemenea, mesajele sale au fost extrem de puține în pandemie.