Filosoful Mihai Șora acuză un fost însărcinat cu afaceri al României în SUA, Chivel Porumb, că l-a amenințat cu moartea, pe mesageria Facebook.

Mihai SoraFoto: Mihai Sora / Facebook

UPDATE 14.08 Ministerul Afacerilor Externe a transmis că Chivel Porumb nu este și nu a fost angajat al MAE și că în perioada 17.12.2014-19.05.2020 acesta a lucrat la Biroul de Promovare Comercial-Economică din Consulatul General al României la New York, fiind încadrat în rețeaua de reprezentare externă a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (în prezent Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului - MEAT), instituție al cărei angajat a fost în perioada mandatului.

MAE precizează că selecția și trimiterea în misiune în străinătate a reprezentanților cu atribuții economice se face de către Ministerul Economiei.

Ce a acuzat Mihai Șora, miercuri, pe Facebook:

  • "Am primit, de-a lungul vieții, multe amenințări cu moartea de la oameni din Servicii, acoperiți sau descoperiți, tovarăși de nădejde ai ceaușismului târziu „reconvertiți“, după 1990, la afaceri cu statul, diplomație, gazetărie-coroi și alte obligații de partid.
  • Când nu sunt amenințări propriu-zise, iau forma unor stropșeli, ca aici, „urări“ arzătoare de moarte rapidă (și în chinuri, de preferință), croite după același calapod ideatic și lexical. Mulți dintre cei ce mi le-au aruncat peste gard s-au prăpădit între timp. Dumnezeu să-i ierte.
  • De domnul Chivel Porumb nu auzisem până acum 10 minute, când i-am descoperit răvașul în cutie.
  • Domnul Chivel Porumb este diplomat român. Ne reprezintă țara peste hotare, în Statele Unite, având rang de ministru „însărcinat cu afacerile“ la New York".

Mihai Șora a postat și mesajul de amenințare cu moartea primit de la Chivel Porumb.

Potrivit site-ului MAE, Chivel Porumb figura ca însărcinat cu afaceri (din partea Ministerului Economiei), la Biroul de promovare comercial-economică de la New York al Ambasadei SUA.

Conform declarațiilor sale de avere și de interese de pe site-ul Ministerului Economiei, Chivel Porumb a fost consilier diplomatic și secretar I (potrivit declarațiilor de avere din 2014 și 2015). Pe site-ul Ministerului Economiei mai apar și declarațiile de avere din 2016, 2017 și 2020, în care Chivel Porumb scria că este "ministru consilier" la New York. Ultima sa declarație de avere este din iunie 2020, când Chivel Porumb a menționat încetarea raporturilor de serviciu.

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au precizat că în cursul zilei vor emite un punct de vedere în acest caz.