Un om de afaceri și doi consilieri locali PMP - unul din Consiliului General al Municipiului Bucureşti și celălalt din Consiliul Local Sector 2 - au fost reținuți de procurori pentru trafic de influență, respectiv instigare și complicitate la trafic de influență și luare/dare de mită.

catuse Foto: Hotnews

Conform unor surse judiciare, este vorba despre omul de afaceri Corin Romanescu și consilierii Marian Cătălin Militaru (CGMB) și Cătălin Constantin Șerpescu (CL sector 2), iar plângerea la Parchet ar fi fost făcută de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Astfel, consilierul din CGMB a fost reținut pentru trafic de influenţă, consilierul din CL Sector 2 pentru trafic de influenţă şi luare de mită, iar omul de afaceri pentru complicitate la trafic de influenţă şi dare de mită.

Ei sunt acuzați că i-au cerut primarului Sectorului 2 amplasarea a 50-100 de panouri publicitare închiriabile pe domeniul public, iar în schimb i-au promis că vor vota favorabil în Consiliul Local, pe toată durata mandatului. De asemenea, primarului i-ar fi fost cerut și un loc de muncă pentru consilierul din CGMB.

Acuzațiile aduse de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti:

  • "În 6 iulie 2021, M.M.C., consilier general în CGMB, la instigarea și cu ajutorul consilierului local Ş.C.C., dar și cu complicitatea inculpatului R.C., a pretins de la primarul Sectorului 2 ca acesta să fie de acord cu emiterea actelor administrative necesare unei societăți controlate de inculpatul R.C. pentru amplasarea a 50-100 de panouri publicitare închiriabile pe domeniul public al Sectorului 2.
  • A promis că, prin influența pe care o are asupra consilierilor locali Ş.C.C. și I.F.I. din partea aceleiași formațiuni politice (n.r.- PMP), îi va determina să-și exercite dreptul de vot într-un mod favorabil primarului pe durata actualului mandat.
  • Totodată, la data de 08.09.2021 inculpatul M.M.C. (consilierul din CGMB) a pretins suplimentar de la aceeași persoană, în schimbul folosirii aceleiași influențe asupra consilierului I.F.I. și pentru ca acesta să voteze în același mod, ca primarul sectorului 2 să-i găsească consilierului menționat un loc de muncă.
  • La data de 05.08.2021 și în contextul intermedierii ofertei de traficare a influenței lui M.M.C. față de primarul Sectorului 2, inculpatul Ş.C.C. care, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 2 era unul dintre cei care urma să voteze în modul promis, a pretins în numele său și în interes personal de la primarul sectorului 2 ca acesta să-i găsească inculpatului M.M.C. un loc de muncă. Aceasta a fost o cerință proprie și suplimentară celei referitoare la exercitarea favorabilă a atribuțiilor de primar raportat la panouri.
  • La data de 18.08.2021, în contextul detalierii modului concret în care dorea, alături de inculpaţii M.M.C. și Ş.C.C., ca primarul Sectorului 2 să-și exercite favorabil atribuțiile de serviciu raportat la emiterea actelor administrative necesare amplasării panourilor (anume să fie valabile mai mult de 5 ani), inculpatul R.C. (omul de afaceri) i-a promis primarului sprijin cu ocazia alegerilor locale ce vor avea loc în anul 2024, prin acordarea unor condiții avantajoase de folosire a acelor panouri pentru expunere publică în campania electorală, în schimbul emiterii acelor acte administrative necesare pentru amplasarea acelorași panouri".

Parchetul precizează, într-un comunicat de presă, că marți a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti pentru arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor trei.