De ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer? Este una dintre cele mai frecvente întrebări despre vaccinul anti-COVID. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a reamintit că decizia a fost luată de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), "nefiind impusă de faptul că anumite doze ar fi fost în pericol să expire". Potrivit lui Gheorgiță, este probabil ca, pe măsură ce vor exista noi studii, să fie prelungită perioada de valabilitate și pentru alte vaccinuri anti-COVID.

Vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

La momentul autorizării vaccinului Pfizer/BioNTech, perioada de valabilitate a fost de 6 luni, decizia având la bază un studiu de stabilitate. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a analizat ulterior datele companiei și s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă 3 luni, astfel că acum vaccinul anti-COVID Pfizer are o valabilitate de 9 luni, a reamintit Valeriu Gheorghiță.

El a subliniat marți, într-o conferință de presă, că perioada de valabilitate a fost prelungită pentru toate loturile de vaccin și pentru toate statele, nu doar pentru România.

  • "Este foarte probabil ca pe măsură ce vor exista noi date de stabilitate să se prelungeasca termenul de valabilitate pentru produsele (vaccinurile) stocate la o temperatură foarte joasă.
  • E normal ca pe măsură ce avem noi teste de calitate să fie crescută perioada de valabilitate, care nu este impusă pentru că anumite doze sunt în pericol să expire", a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.