”Asemenea mesaje razna la realitate, toxice pentru organismul comunitar confruntat acum cu efectele tragice ale antivaccinismului alimentat de conspiraționism apocaliptic și esențialmente anticreștine, compromit grav nu doar persoanele care le debitează iresponsabil, ci și pe cei ce le răspândesc în diverse medii. Efectul lor este unul total smintitor”, a transmis HotNews.ro Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei, ca reacție la derapajele lui Teodosie Paraschiv, duhovnicul Mănăstirii Durău.

Vasile BanescuFoto: Trinitas

”Biserica dezavuează ferm aceste mesaje absurde care nu au nicio legătură cu realismul autentic creștin, cu iubirea de semeni, ci doar cu sfidarea unei realități imediate îmbibate de suferință și moarte.

Centrele eparhiale de care aparțin aceste persoane care își permit să transmită mesaje publice para-bisericești în nume personal, au datoria să intervină punctual și să sancționeze derapaje impardonabile ce afectează profund nedrept imaginea Bisericii Ortodoxe, cea mai implicată caritabil instituție din România în această perioadă de pandemie.

Poziția Bisericii Ortodoxe Române a fost și rămâne una exemplar echilibrată de realism și deplin favorabilă vaccinării recomandate de medici, al căror sfat trebuie să îl urmăm fiecare în parte”, mai spune Vasile Bănescu.

De asemenea, Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, spune că opiniile Protosinghelului Teodosie Paraschiv, slujitor la Mănăstirea Durău din Neamț, nu reprezintă un punct de vedere oficial al Bisericii, ci reprezintă opinii strict personale.

”Evident, se va face o analiză a acestei situații. În aceste vremuri complicate, tocmai din partea clericilor se cere mai multă prudență și mult discernământ cu privire la informațiile care circulă pe internet sau pe alte canale publice. Poziția Bisericii a fost încă de la începutul pandemiei aceea de a îndemna credincioșii să se informeze și să se sfătuiască în privința problemelor de sănătate cu medici, cu persoane competente.

Este esențial să cultivăm o credință vie și plină de nădejde, nu să inducem teamă și panică. „Dumnezeu nu ne-a dat duhul temerii, ci al puterii şi al dragostei şi al înţelepciunii” (II Timotei 1, 7). Prin urmare, de la înălțimea amvonului se cuvine a se predica Evanghelia, „în duh și în adevăr”, iar nu păreri personale și controversate.

Dumnezeu să ne ierte pe toţi cei care poate nu împlinim cum se cuvine voia Sa! Să ne ierte şi să ne întărească pentru a trece cu bine, sănătoşi și înțelepțiți de această grea încercare venită asupra noastră, îngăduită și pentru păcatele noastre”, spune și Pr. Constantin Sturzu.