„Asocierea unui act medical cu mititeii sau cu berea a contribuit la demonetizarea în mentalul public a actului medical. Apoi, am mai văzut lipsa de comunicare și lipsa unui dialog inter-instituționalizat. Aceste învățăminte pe care toți suntem obligați să le tragem dintr-o experiență publică tragică, pot configura o regrupare a forțelor, o concentrare asupra a ceea ce poate face fiecare. Nu toți putem face aceleași lucruri; nu pot face cultele religoase ce poate face Ministerul Sănătății, dar ceva tot putem face!”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, la o întâlnire online organizată de HotNews.ro.

Vasile BanescuFoto: Basilica.ro

Ce a mai spus Vasile Bănescu la dezbaterea HotNews cu tema: ”Cum se poziționează cultele religioase din România față de vaccinare?”

  • În legătură cu ispita pe care o cunosc cei care critică cultele religioase pentru nereușita campaniei de vaccinare, cred că nu mai e un secret pentru nimeni și acum putem descifra toți, detașați dar și întristați față de ceea ce se întâmplă, care au fost cauzele demobilizării publice: afirmații triumfaliste legate de învingerea fără recurs a pandemiei în momente în care aceasta chiar își adunau forțele.
  • Apoi, demonetizarea actului medical, care a fost în opinia mea și a unor medici – oameni importanți pe care îi stimez și care mi-au confirmat acest lucru- asocierea unui act medical cu mititeii sau cu berea. Asta a contribuie la demonetizarea în mentalul public al unui act medical atât de curat cum e un vaccin în sine. Apoi, lipsa de comunicare și lipsa unui dialog inter-instituționalizat. Aceste învățăminte pe care toți suntem obligați să le tragem dintr-o experiență publică tragică, pot configura o regrupare a forțelor, o concentrare asupra a ceea ce poate face fiecare Nu toți putem face aceleași lucruri; nu pot face cultele religoase ce poate face Ministerul Sănătății, dar ceva putem face! Și cred că noi, ca oameni ai Bisericilor, putem să ne implicăm cu responsabilitate în dialogul cu autoritățile. Iar în dialogurile personale și în cele cu credincioșii să atragem atenția că ne confruntăm cu o boală perfidă. Eu, personal, am pierdut oameni dragi.
  • Nu trebuie să fluturăm panaceul credinței, ci trebuie să recomandăm oamenilor să ia în serios sfatul medicilor. Să îndemnăm la responsabilitate, la atenție, la ordine și la discernământ- virtutea cardinal în creștinism, alături de iubire.
  • Sâmbătă dimineață am aflat că morga spitalului Bagdasar e blocată de trupurile celor morți. Au doar 12 sertare frigorifice și erau 28 de pacienți.
  • Arhiepiscopia Bucureștilor s-a mobilizat și, la solicitarea unor medici exasperați, care sar peste tărgile cu cadavre, capelele sunt puse la dispoziția directorilor de spitale.
  • Vreau să subliniez astfel posibilitatea unor soluționări concrete la o realitate tragică, în care bisericile se pot implica.

Ascultă aici una din intervențiile lui Vasile Bănescu în diezbaterea HotNews.

Descarca fisierul audio in format MP3

Mai jos poți asculta o altă intervenție a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române.

Descarca fisierul audio in format MP3

Sau urmărește întreaga dezbatere aici: