”Obiectul credinței creștine este Dumnezeu întrupat în Hristos și nimic altceva. Orice deviație a credinței spre altceva sau spre altcineva este idolatrie. Este cel mai grav lucru posibil în plan religios. Aceasta este atitudinea pe care trebuie să o împărtășim față de discursurile anti-vacciniste abuziv motivate religios”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române într-o dezbatere organizată de HotNews.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al PatriarhieiFoto: Hotnews

Oficialul clerical s-a mai referit la cei care nu vor să se vaccineze invocând o atitudine pro-libertate, transmitându-le că unei astfel de atitudine - care este și miezul creștinismului- trebuie adăugată și atitudinea pro-viață. ”Cele două atitudini sunt subînțelese de fiecare creștin. Și cred că toți ne întâlnim aici, în lumina celor două principii”, crede Bănescu.

Ce a mai spus Vasile Bănescu în dezbaterea HotNews.ro:

  • Nu bisericile pot fi sursa centrală de persuasiune în legătură cu o problemă medicală.
  • Discursul public al reprezentanților cultelor religioase poate fi solicitat, poate fi articulat pe probleme sociale, pe teme de bioetică punctual pe teme culturale și evident pe teme de morală public.
  • O problemă medicală nu poate fi validată de un cult religos, dar nu este un drum înfundat, de vreme ce avem cele 2 principii - pro-libertate și pro-viață.
  • În legătură cu invitarea unor medici sau a unor invitați credibili în spațiul bisericilor, de ce nu? Important e să ne provocăm ffrumos libertatea de înțelegere, ascultând varii păreri și apelând la surse care ne pot ajuta.
  • Pentru anti-vacciniști am următorul mesaj: Cei care au confundat planurile, uitând că e foarte periculoasă confuzia atât a duhurilor cât și a planurilor din viața noastră. Vreau să precizez că nu poate exista o poziție crestină în sine față de vaccin și vaccinare. Evident că nu e o asemenea poziție, așa cum cum nici nu poate exista o poziție crestină față de plombe, față de anestezie, față de intervenția laparoscopică sau față de injecția subcutanată.

Ascultă aici una din intervențiile lui Vasile Bănescu în diezbaterea HotNews.

Descarca fisierul audio in format MP3

Mai jos poți asculta o altă intervenție a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române.

Descarca fisierul audio in format MP3

Sau urmărește întreaga dezbatere aici: