E nevoie luni de certificatul verde să poți intra în mall-uri? Teoretic da, practic nu. Sau invers? Nimeni nu știe. Dimineață, la unul din mall-urile pe unde a trecut reporterul HotNews.ro se solicita certificatul verde la ușă. „Era nebunie”, după cum spune unul din paznici. Apoi a venit „circulara” că nu mai e nevoie. „Acum nu, poate mai târziu”, spunea pe la prânz gardianul. La alt mall situația părea mai clară: „Azi nu. De mâine sigur, sigur!”

Certificatul verde la mallFoto: Hotnews

Ora 12.20, la Veranda Mall din zona Obor, unul dintre cele trei mall-uri în care reporterul HotNews.ro le-a luat la pas să vadă dacă și cum se aplică regula de acces în baza certificatelor verzi COVID, la nici o intrare nu se cerea vreun document.

De câteva zile autoritățile au tot anunțat că de luni la mall e voie doar cu certificatul dacă ești vaccinat sau trecut prin boală. Doar că forma Hotărârii de Guvern publicate în Monitorul Oficial pare că nu mai conține această restricție la fel de clar formulată. Haos cu certificatele.... Nici jurnaliștii nu mai înțeleg exact ce se aplică, mesajele autorităților sunt confuze, iar la „firul ierbii” lumea normală cu grijile ei de zi cu zi e lăsată să orbecăie după cum o ști...

---

„Dimineață am verificat certificate, era nebunie”, spune unul din paznici de la una dintre intrările mall-ului.

„Acum nu mai e nevoie, așa ne-au transmis. Acum nu, dar poate mai târziu. Așteptăm și noi să vedem”, continuă acesta în timp ce mai multe persoane care intră în mall își despăturesc din buzunare certificatele verzi pentru ca mai apoi, la îndemnul gardienilor, să le pună la loc.

---

„Doar masca să o purtați, atât”

„La food court e nevoie, aici la mâncare, dacă vreți să mâncați aici. Dacă luați la pachet nu e nevoie”, ne explică un alt paznic care e însărcinat să scaneze codurile QR de pe certificatele verzi ale celor care vor să ia masa acolo în mall.

În rest în niciun magazin în care am intrat nu ni s-a cerut certificatul sau vreun alt document. „Doar masca să o purtați, atât”, ne-a spus o domnișoară de la casa unui magazin de haine.

„Azi nu, de mâine sigur-sigur o să fie”

La Mega Mall în Pantelimon nu ni s-a cerut certificatul verde COVID nici la intrarea din stradă, nici la cea din parcare.

Cu toate acestea, din boxe se auzea o înregistrare în care ni se spunea de necesitatea certificatului covid dacă suntem vaccinați sau trecuți prin boală, iar la fiecare intrare în mall regăseam postere verzi cu „MĂSURI DE PREVENȚIE COVID-19. CERTIFICAT 2021”.

„Azi nu, de mâine sigur-sigur o să fie. Nu știu de ce azi nu, așa ne-au zis”, ne-a spus un paznic.

„Azi nu am verificat deloc, doar sus la mâncare, acolo e nevoie dacă stați la mese”, a continuat acesta.

---

„Ca la noi la nimenea...”

În timpul ăsta apare o femeie mai învârstă cu certificatul verde printat pe o foaie și i-l înmânează gardianului. „Nu e nevoie”, îi spune acesta făcând un semn cu mâna.

„Da, l-am luat cu mine degeaba?”, spune femeia. „Nu înțeleg nimic. Ca la noi la nimenea...”, continuă femeia, îngăimând și alte cuvinte pe sub masca în timp ce se îndepărtează.

De la difuzoare în continuare se aude vorbindu-se de certificatul verde COVID...

„L-am auzit și eu pe Arafat acum două zile. Nu e nevoie, vă spun eu”

La ParkLake, mall-ul de lângă parcul Titan, nu cere nimeni nici un certificat la intrare, ci doar la zonele restaurant.

„Nu e nevoie, mergeți”, spune un paznic lângă o poartă care măsoară temperatura celor care intră în mall.

„Dar tocmai a ieșit Raed Arafat în conferință de presă și a spus că e obligatoriu cu certificat verde în mall”, îi răspunde noi, după ce tocmai văzusem ultimele noutăți.

„Da, l-am auzit și eu pe Arafat acum două zile. Nu e nevoie, vă spun eu. La zona cu mâncare o să aveți nevoie, atât. Mergeți”, primim și răspunsul.

---

La food court într-adevăr zona de mese e blocată și este permis accesul doar în baza certificatului COVID.

În rest peste tot prin mall sunt mesaje pentru responsabilitate în contextul pandemic - purtarea măștii, distanțarea socială, dezinfectarea mâinilor, dar și îndemnuri pentru respectarea „deciziilor luate de autorități”... oricare ar mai fi ele.

---

CITEȘTE ȘI: