Fostul ministru Elena Udrea, trimisă în judecată de DNA în decembrie 2017 în dosarul în care este acuzată că a acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la "băiatul deștept" Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica, a mers luni la Curtea de Apel București, unde a avut loc un termen al procesului, dar nu a intrat în sală, pe motiv că nu este vaccinată anti-COVID.

HotNews.roFoto: Hotnews

În Hotărârea de Guvern adoptată vineri care include noile restricții ce au intrat în vigoare de luni în România este prevăzută obligația certificatului verde COVID, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, pentru accesul în orice instituție publică.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis duminică seară că noile restricţii adoptate de Guvern pentru limitarea efectelor pandemiei de Covid-19 nu vizează activitatea instanţelor şi parchetelor:

  • „Prevederile HG nr.1130/2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la HG nr.1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, justificate în contextul pandemic existent în România, nu vizează activitatea instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea. În urma analizei, atât direcţia internă a Consiliului Superior al Magistraturii, la solicitarea preşedintelui CSM, cât şi Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au apreciat că prevederile HG nr.1130/2021 nu intră în conflict şi nu sunt aplicabile domeniului justiţiei, odată ce legiuitorul a stabilit printr-un demers legislativ special organizarea şi desfăşurarea activităţii instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea în contextul pandemiei de Covid-19”.

Luni, la Curtea de Apel București a avut loc un nou termen în dosarul Hidroelectrica, în care este judecată Elena Udrea.

Udrea a mers la instanță, însă nu a intrat în sala de judecată, pe motiv că nu este vaccinată.

"Doamna Udrea a venit în apropierea Cruții de Apel, mi-a solicitat sfatul cu privire la intrarea în această instituție, iar opinia mea a fost să nu intre, nefiind vaccinată, pentru că ar putea fi sancționată. Am văzut interpretarea CSM că Hotărârea de guvern nu interzice accesul în instanțele de judecată, dar CSM-ul nu poate să anuleze o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial. Sper ca instituțiile statului să lămurească și să reglementeze corect această situație și dacă se revine prin alt act normativ care să permită accesul în instanțe fără să fie vaccinate, atunci se va prezenta”, a susținut Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea.

În iulie 2020, instanța supremă a decis că procesul Hidroelectrica, în care Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și de spălare a banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă, poate începe.

Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în decembrie 2017, în dosarul în care fostul ministru al Dezvoltării este acuzată că a acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la "băiatul deștept" Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica.

Procurorii susțin că Elena Udrea "a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA". Este vorba de Bogdan Buzăianu, considerat cel mai puternic "băiat deștept" din energie.

Din această sumă, Udrea ar fi primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, și o creanță de 900.000 de euro, respectiv "o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații". Dan Andronic era patronul Evenimentului Zilei.

Potrivit procurorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media - Evenimentul Zilei, n.r.), Elena Udrea "a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe".