Ministerul Apărării organizează mai multe manifestări dedicate Zilei Armatei, dar anunţă că participarea publicului va fi restricţionată din cauza pandemiei, anunță news.ro. De asemenea, la fiecare eveniment va fi prezent un medic epidemiolog.

Ziua ArmateiFoto: USER UPLOADED

”Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns şi cu respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2, în principalele garnizoane din ţară şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români”, anunţă Ministerul Apărării.

Sursa citată precizează că, având în vedere contextul epidemiologic, participarea persoanelor în asistenţă va fi limitată cât mai mult posibil, iar ceremoniile militare se vor desfăşura în prezenţa unui medic epidemiolog.

De asemenea, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării vor fi desfăşurate activităţi specifice dedicate acestui eveniment.

Programul principalelor activităţi este următorul:

Duminică, 24 octombrie:

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I" inaugurează duminică, la ora 11.00, expoziţia temporară „MIHAI I – UN SECOL DE ISTORIE (1921-2021)", iar în zilele de 24 şi 25 octombrie intrarea la muzeu este liberă.

Luni, 25 octombrie:

În Bucureşti

ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I") ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I - ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

În ţară

- ora 11.00, Sinaia: personal al MApN va participa la ceremonia de dezvelire a „Statuii Regelui Mihai I", amplasată în apropierea primăriei municipiului. Manifestarea este organizată de Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş, împreună cu Ministerul Culturii şi Primăria Sinaia.

- ora 15.00, Carei, Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român": ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori. Cu gândul la eroii neamului, cu sufletul aproape de militarii răniţi, cu inima plină de dragoste pentru România, voluntarii Invictus, alergători şi ciclişti, militari şi civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ştafetei Veteranilor, vor prezenta onorul în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ceremonii similare vor avea loc în cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

”În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa”, a transmis MApN.