​"Sunt măsuri care se iau, nu neapărat să ai argument științific. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de mască obligatorie și distanță de 2 mp între persoane. E o decizie votată la nivelul CNSU și sunt mai multe considerente luate în calcul pe lângă baza științifică oferită de către medici. Asta este decizia luată la acest moment.", a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat, întrebat care sunt argumentele științifice pentru care accesul în biserici va fi în continuare permis fără prezentarea certificatului digital care atestă că ești vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Raed ArafatFoto: Captura Guvern

Secretarul de stat a fost întrebat vineri de jurnaliști care sunt argumentele științifice pentru care accesul în interiorul bisericilor este permis fără prezentarea unui certificat anti-COVID, în timp ce pentru activitățile recreative în aer liber spre exemplu este obligatoriu să nu fie mai mult de 10 persoane care nu locuiesc împreună și acestea să dovedească faptul că sunt vaccinate sau trecute prin boală.

VIDEO Cum a explicat Arafat decizia de a permite accesul în biserici fără certificatul digital - De la minutul 34:15

UPDATE (vineri, 19:40) Transcriptul declarațiilor lui Raed Arafat pe această temă:

  • Reporter: Pentru activitățile religioase, pentru că am văzut că acolo nu e nicio mențiune nouă, vă gândiți...

Raed Arafat: Se menţionează faptul că va trebui să fie doi metri pătrați asigurați.

  • Reporter: Dar adeverință de vaccinare, nu neapărat certificat...

Raed Arafat: Nu, la acest moment, nu, acolo nu. S-a decis să nu fie condiționare, dar va trebui mască, bineînțeles, și doi metri pătrați pe persoană.

  • Reporter: Dar cum se explică, pentru că în aer liber...
  • Reporter: Exact, sunt foarte multe probleme acolo, oamenii nu respectă măsurile, am văzut și imaginile. De-asta vă întrebam, dacă cumva luați în calcul…

Raed Arafat: Deci este o decizie luată la nivelul CNSU. Au fost discuții în acest sens, este o decizie luată la nivelul CNSU, din acest punct de vedere.

  • Reporter: Ne puteți spune și argumentele științifice care au fost invocate?

Raed Arafat: Cum v-am zis, sunt măsuri care se iau, nu e neapărat să ai argument științific pentru această măsură. E o măsură decisă. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de doi metri, mască, distanță. E o decizie luată la nivelul CNSU și este o decizie votată la nivelul CNSU. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare, pe lângă baza științifică care se oferă de către medici. Asta este decizia luată la acest moment.

Ce restricții au fost adoptate vineri de CNSU și Guvern cu privire la accesul în biserici și activitățile recreative în aer liber:

Articolul 3:

  • (5) Se propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție.
  • (6) Se propune ca activitățile recreative și sportive să poată fi desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Consultă AICI documentul complet cu hotărârea CNSU privind noile restricții

Certificatul verde COVID trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.