Ministrul USR al Justiției Stelian Ion demis de Florin Cîțu, moment care a declanșat criza politică, reacționează dur după ce președintele Klaus Iohannis a susținut că noul guvern minoritar PNL-UDMR, sprijinit de PSD, va duce la capăt reforma justiției: "Pentru asta am fost gazați, împreună cu familiile, pe 10 august? Să “reformați” dvs. justiția împreună cu PSD-ul?".

Stelian IonFoto: Agerpres

Șeful statului a susținut vineri că el este "în continuare hotărât" să se implice total pentru reformele pe care și le-a asumat din 2014, pentru a finaliza "cu bine" o reformă în justiție, pentru a avea o justiție dreaptă și corectă, amintind că sunt încă în vigoare legile justiției modificate de PSD-ul de pe vremea lui Liviu Dragnea.

De ce cu PSD, partidul pe care l-a criticat de atâtea ori pentru lipsa reformelor? Klaus Iohannis spune că cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să sprijine guvernul prin majorități, acesta fiind "calculul politic făcut pentru români". În acest context, el a lansat un nou atac la adresa celor din USR, pe care i-a numit "crizatori".

Ministrul USR al Justiției Stelian Ion demis de Florin Cîțu a reacționat printr-un mesaj dur pe Facebook la adresa președintelui, pe care îl acuză, printre altele, că își dorește controlul total în procedura de numire a șefilor marilor parchete.

El îi reproșează lui Iohannis și că a avut ocazia să coalizeze dreapta, să împingă reforme în România, dar a ales refacerea alianței cu PSD și "combinații ieftine, politicianiste".

Redăm integral mesajul lui Stelian Ion:

  • "Domnule Iohannis, haideți să dăm cărțile pe față! Vă puteți afișa acum fără să vă mai ascundeți chipul uselist, masca a căzut demult!
  • Am văzut foarte clar care sunt interesele dumneavoastră din justiție. Pentru asta am fost gazați, împreună cu familiile, pe 10 august? Să “reformați” dvs. justiția împreună cu PSD-ul?
  • Vreți control total pe numirea procurorilor. Ați respins public propunerea noastră de schimbare a procedurii care era în conformitate cu rapoartele Comisiei Europene în cadrul MCV. Pentru ce? Pentru a pune la adăpost furăciunile prezente și viitoare ale clientelei PNL și PSD? Vreți puteri mai mari pentru procurorul general în condițiile păstrării numirii sale exclusiv politice. Pentru ce? Vă opuneți trecerii poliției judiciare în subordinea parchetelor. De ce? Ca să poată în continuare șefii din poliție, subordonați ministrului de Interne, să aibă acces și control pe dosare?
  • De de nu v-ați opus la demiterea procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi? Am înțeles, v-a obligat CCR. Dar când ați încălcat grav Constituția, implicându-vă direct și brutal în alegerile interne dintr-un partid, atunci nu ați mai avut rețineri.
  • De ce ați numit-o pe Georgiana Hosu la conducerea DIICOT, în ciuda informațiilor și a avizelor Secției pentru procurori a CSM? Am văzut cu toții ce a urmat.
  • Ne arătați acum că faceți ce știți mai bine: să mai dați o șansă PSD-ului. Noi, useriștii, vă stăteam în cale, pentru că deranjam interesele clicilor pe care le patronați. Or, dvs. vă plac PNDL-urile lui Dragnea și vă deranjează procurorii independenți.
  • Ați avut ocazia să coalizați dreapta, să împingeți reforme în România. Ați ales să refaceți alianța cu PSD și să faceți doar combinații ieftine, politicianiste. Dacă tot vă doriți atâta putere, măcar să fi avut o viziune, să fi făcut ceva bun cu ea.
  • Lăsați-vă de reforme, pentru că ați arătat deja că distrugeți tot ceea ce atingeți, ca un adevărat terminator.
  • Adevărații crizatori sunteți dumneavoastră, Cîțu și echipa dvs “câștigătoare”: ați împiedicat reformele, ați compromis campania de vaccinare transformând-o în campanie de imagine pentru Cîțu, ați aruncat în aer coaliția și ați băgat țara în criză".