​DOCUMENT Unde va fi obligatoriu certificatul digital și cum ar putea avea acces la serviciile instituțiilor publice ori la bănci cei nevaccinați

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 22 octombrie 2021, 15:53 Actualitate | Esenţial


Scanarea unui certificat digital covid
Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public va fi permis doar celor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital, se arată în decizia CNSU adoptată vineri. Aceleași reguli de acces vor fi valabile si pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.

 • UPDATE Raed Arafat: "Pentru introducerea acelorasi reguli de acces angajatilor din aceste clădiri publice și private, nu se poate prin Hotărâre de Guvern, ci prin modificare legislativă, propunerea fiind deja trimisă la Parlament."
  "Accesul în toate zonele care nu sunt esentiale (exceptând farmaciile ori magazinele alimentare) se va face numai prin folosirea certificatului verde."
 • Vezi ce soluții sunt propuse pentru cei nevaccinati.

Decizia CNSU adoptată vineri prevede următoarele despre obligația certificatului digital:

 • Art.6 - (1) Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi scanat de personalul propriu, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau în limba română.
 • (2) Se propune ca prevederile alin. (1) să se aplice și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.
 • (3) Instituțiile publice și operatorii economici prevăzuți la alin. (1), vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere, etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.
 • (4) Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.
 • (5) Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru permiterea accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, sau în clădirile de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.


Impunerea certificatului verde la toate activitățile economice a fost contestată inclusiv de către Avocatul poporului, având în vedere art. 53 din Constituție. O astfel de măsură nu poate fi luată prin Hotărâre de Guvern, ci doar prin lege.

Întrebați dacă această reglementare din decizia CNSU se va regăsi în HG-ul care va fi adoptat vineri de Guvern cu noile restricții, reprezentanții GCS au spus că prevederea "nu va fi preluată în HG. Reglementarea trebuie prinsă într-un act normativ de nivel superior".

Asta înseamnă că actul trebuie să treacă prin Parlament.

Certificatul verde COVID trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20284 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Inclusiv ... (Vineri, 22 octombrie 2021, 23:35)

  Alius [utilizator]

  ... in centrele de vaccinare intre numai cei vaccinati.
 • +1 (1 vot)    
  eu am alta parere, LEGALA (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 11:15)

  nick1587873340950 [utilizator]

  Art. 16 – Egalitatea în drepturi (si intri peste tot in public)
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  (2) Nimeni nu este mai presus de lege.
  (3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
  (4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.
  • -5 (5 voturi)    
   deci .... (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 12:34)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   cetatenii sunt egali in fata legii, daca legea zice sa nu intri nu intri
   nimeni nu este mai presus de lege, deci vezi mai sus

   daca legea se voteaza este obligatoriu sa fie urmata, daca nu, vine kovesy si nu mai esti precaut esti precaut cum zice dulapu, coruptzionen si chivanocu peeseedee ....
   • +1 (1 vot)    
    PS. (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 20:58)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

    O lege organica (din constitutie) nu poate fi extinsa daca nu prevede expres asa ceva. In rest doar modificarea Constitutiei prin referendum national
 • 0 (0 voturi)    
  deci, (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 12:56)

  mongolul [utilizator]

  pentru certificat digital poti sa scoti copie -pe hirtie- la imprimanta, cu foto, dar pe aparatul foto nu poti sa ai fotografia.(?!!!) (Eu am computer clasic, acasa, si aparat foto pe tel.) Ti se recunoaste foto copia trasa la imprimanta, dar nu si foto copia scoasa pe telefonn?!!!!!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Drepturile omului nu sunt respectate (Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 21:54)

  kthor7 [utilizator]

  art. 14 Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate
  naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie. https://www.echr.coe.int/documents/convention_ron.pdf
  Dincolo de asta e Constitutia samd.
  Nu exista niciun studiu autorizat si certificat, la nivel european sau mondial, din care sa reiasa ca nevaccinatii sunt de vina pentru raspandirea virusului. Pe baza informatiilor distribuite de maritele autoritati romane, exista asimptomatici, deci si vaccinatii pot fi asimptomatici. Vaccinatii fac Covid19 si il transmit. Asadar, vaccinatii sunt la fel de periculosi ca nevaccinatii pentru ca vaccinatii asimptomatici pot transmite boala altor vaccinati, la fel ca nevaccinatii. Prin urmare cum poti tu, stat democratic, sa imi blochezi accesul in banca, acolo unde sunt banii mei deci accesul la proprietatea mea? Nu conteaza cati veti vaccina, tot vor muri pentru ca sistemul medical e in faliment de 30 de ani si dinainte de 89. Asta e cauza, nu nevaccinatii!
  • -5 (5 voturi)    
   Nevaccinatii (Duminică, 24 octombrie 2021, 5:15)

   daskyd [utilizator] i-a raspuns lui kthor7

   Art 57 din Constitutie. Exercitarea drepturilor si a libertatilor:

   "Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi."

   Da, si vaccinatii si nevaccinatii pot transmite virusul, dar colapsul sistemului medical este cauzat de nevaccinati. Paturile ATI sunt umplute de pacienti nevaccinati. Atunci de ce tu nevaccinatul imi incalci mie dreptul la sanatate cand eu vreau sa merg la spital sa ma tratez de alta boala?
 • +1 (1 vot)    
  In justitie este permis (Duminică, 24 octombrie 2021, 14:32)

  stud69 [utilizator]

  accesul celor nevaccinati? De exemplu eu, nevaccinat, am infatisare in instanta peste doua saptamani. Ce or sa-mi faca, imi interzic accesul in sala de judecata?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by