Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, la Consiliul European, spune că i-a informat pe liderii europeni că în România este "o catastrofă" - spitalele sunt arhipline, medicii sunt "terminaţi", iar la ATI nu mai există locuri. El a făcut un nou apel către români să se vaccineze, spunând că este singura soluție pentru a domoli pandemia: "De ce trebuie să dăm ascultare la unii care vorbesc prostii în spaţiul public şi pe Facebook şi vă fac să nu vă vaccinaţi, ca să ajungeţi la spital şi la terapie intensivă?".

Terapie intensiva COVID-19Foto: Profimedia Images / Cecilia Fabiano / LaPresse

El a spus că românii trebuie să accepte "odată și odată" că singura variantă este vaccinarea, arătând că în vestul Europei, unde s-a vaccinat 80-90% din populație, pandemia a fost domolită.

  • "Noi de ce nu putem aşa ceva? De ce trebuie să dăm ascultare la unii care vorbesc prostii în spaţiul public şi pe Facebook şi vă fac să nu vă vaccinaţi, ca să ajungeţi la spital şi la terapie intensivă? Este fundamental eronat.
  • Soluţia este clară, este gratuită, este disponibilă, se numeşte vaccin. Dragi români, mergeţi şi vă vaccinaţi, să nu ajungeţi la spital, să nu daţi boala mai departe să terminăm odată cu această pandemie. Până atunci, avem sprijin din toate părţile, toţi ne ajută, dar să fim serioşi: nimeni nu poate să se vaccineze în locul nostru. Asta trebuie să o facem noi", a afirmat Iohannis.

El a vorbit și despre ajutorul primit de România în criza COVID de la statele europene:

  • "Acasă, situaţia este foarte, foarte complicată, am vorbit eu despre o tragedie, despre o catastrofă în domeniu, spitalele sunt arhipline, medicii, personalul medical sunt terminaţi, că lucrează non-stop, locuri la Terapie Intensivă nu mai sunt disponibile.
  • Am apelat la mecanismul european de sprijin şi am primit deja efectiv sprijin de la opt state europene".

"Este un lucru important şi arată, în această situaţie disperată în care suntem, că solidaritatea europeană nu este doar o expresie, ci este un fapt", a punctat şeful statului.