Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei, internat în stare gravă cu COVID-19, a murit. El avea 52 de ani și a decedat în timp ce se încerca transferul acestuia cu un elicopter la un spital din Târgu Mureș.

Episcopul Devei si HunedoareiFoto: Basilica.ro

UPDATE 20.03Patriarhia: Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei era vaccinat împotriva COVID

Episcopul a murit în timpul procedurilor de transfer la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte de la spitalul din Deva la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş.

"A intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat procedurile de resuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, bolnavul nu a mai putut fi salvat", a declarat pentru Agerpres managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, dr. Emil Stoica Mariş.

Părintele episcop Gurie a fost internat vineri, 8 octombrie, la Spitalul Judeţean din Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. Starea sa de sănătate s-a agravat în cursul acestei săptămâni, motiv pentru care a fost intubat în urmă cu câteva zile.

La ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plâmânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%, a precizat directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.

Trupul neînsufleţit al părintelui episcop Gurie va fi depus joi la Catedrala Episcopală din Deva. El ar fi urmat să împlinească 53 de ani în luna decembrie a acestui an.

"A fost un om extraordinar. Cine l-a cunoscut îndeaproape ştie foarte bine acest lucru", a precizat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei, părintele Gabriel Miricescu.

Potrivit unor surse medicale citate de Adevărul, episcopul Gurie nu era vaccinat împotriva COVID-19.

Cine a fost episcopul Gurie

Potrivit datelor publicate pe site-ul Episcopiei Devei, el s-a născut la 31 decembrie 1968 în localitatea Huta-Chiuieşti, judeţul Cluj. A urmat şcoala generală în satul natal, liceul la Cluj-Napoca şi a absolvit Seminarul Teologic Craiova în anul 1992. A terminat apoi Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996) cu teza de licenţă "Misiunea B.O.R. între Prut şi Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chişinăului, Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor".

A urmat apoi cursuri la Facultatea de Teologie Catolică şi la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (Italia).

A fost doctor în teologie cu lucrarea "Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării" şi profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

A fost ales Episcop al Devei şi Hunedoarei pe 29 octombrie 2009, fiind întronizat pe 29 noiembrie 2009.