Numărul mare de decese COVID-19 din ultima perioadă a făcut ca timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări în Cimitirul Municipal Rulikowski din Oradea să crească la o săptămână, deși a fost suplimentat personalul pentru săpatul gropilor, conform Primăriei Oradea. Instituția mai anunță că pentru a reduce cât mai mult timpul de așteptare gropile vor fi săpate și cu utilajele.

Cimitirul central din OradeaFoto: Facebook

În momentul de față, la Cimitirul Municipal Rulikowski, timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări este de aproximativ o săptămână, deşi a fost suplimentat personalul angajat pentru săpatul gropilor, în condițiile în care numărul înmormântărilor programate este de 10 sau chiar 11 pe zi, conform Primăriei Oradea.

La Capela Municipală pot fi depuși doar decedații pentru care s-a făcut programarea înmormântării. În lista de tarife a Cimitirului Municipal Rulikowski este prevăzută și o taxă de depozitare la camera frig, în valoare de 100 lei pe zi. Având în vedere condițiile actuale, când timpul de așteptare pentru programarea înmormântărilor a crescut, conducerea Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea a decis să plafoneze această sumă la maximum 300 de lei, indiferent de câte zile urmează a fi depozitat decedatul la camera frig, înainte de înmormântare, anunță Primăria.

„Prin urmare, toți cei care au achitat mai mult de 300 de lei în această perioadă, sunt așteptați să depună o cerere pentru restituirea banilor, la sediul Administrației Domeniului Public SA, din Oradea, str. Gheorghe Dima nr. 5, Biroul Secretariat, de luni până vineri, între orele 8-16", precizează Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

Pentru a reduce cât mai mult timpul de așteptare, începând de săptămâna viitoare, vor fi atribuite locuri la deces și în parcele noi, unde gropile vor putea fi săpate și prin intermediul utilajelor. Având în vedere situația actuală dificilă, în această perioadă nu se atribuie locuri de veci anticipat, mai spune instituția.