Regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul de film Ada Solomon au fost puşi sub acuzare de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Conform procurorilor, ancheta vizează 100 de persoane fizice și societăți comerciale care ar fi înregistrat în contabilitate și ar fi declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la "firme fantomă".

Ada SolomonFoto: Arhiva personala

Potrivit surselor citate, faptele sunt mai vechi, din perioada 2013 - 2015, şi au legătură cu finanţări obţinute de mai multe case de filme, printre care şi Castel Film, de la Centrul Naţional al Cinematografiei, o parte din bani fiind spălaţi prin firme fantomă.

Procurorul de caz este George Militaru, potrivit g4media.ro. În cazul Adei Solomon, ar fi vorba despre două facturi considerate false, una în valoare de 2.000 de lei, şi alta de 200 de lei.

Dosarul vizează mai mulți regizori și producători de film

Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon au calitatea de suspecţi, susțin sursele citate de Agerpres. Cei doi nu au putut fi contactați de HotNews.ro.

În dosar ar mai fi implicaţi şi alţi regizori şi producători de film.

DIICOT: Prejudiciul este estimat la 10 milioane de lei

DIICOT a transmis, printr-un comunicat de presă, că luni anchetatorii au pus în executare 64 de mandate de aducere, într-un dosar penal instrumentat de Structura Centrală a direcției, fără a da însă nume:

  • Sunt vizate de cercetări 100 de persoane fizice și juridice, într-un dosar vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.
  • În perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale ar fi înregistrat în contabilitate și ar fi declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la "firme fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României, etc)".
  • O parte din membrii grupului infracțional ar fi figurat ca asociați sau administratori în cadrul mai multor societăți comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracțională.
  • De asemenea, facturile emise și supuse controlului de către organele fiscale aveau același tipar, le lipseau mențiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat și vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societățile prestatoare.

Conform procurorilor, prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 10.000.000 de lei.

Ada Solomon și Corneliu Porumboi fac parte din noul val al cinematografiei din România.

Cine este Ada Solomon

Ada Solomon a produs aproape 40 de filme în ultimii ani, printre care: "Lampa cu căciulă" (2007, r. Radu Jude, 14 premii internaţionale, între care şi Premiul Juriului pentru cel mai bun scurtmetraj la Sundance, Utah, SUA), "Război pe calea undelor" (2007, Gopo, Bucureşti), "Cea mai fericită fată din lume" (2009, r. Radu Jude, Premii Berlin 2009 - Premiul C.I.C.A.E. secţiunea Forum), "Kapitalism, reţeta noastră secretă" (2010, r. Alexandru Solomon, Premiile Gopo 2011, nominalizat la Prix Europa), "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (2011, r. Adrian Sitaru, două premii şi şase nominalizări Premiile Gopo 2012), "Toată lumea din familia noastră" (2012, r. Radu Jude, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2012, şase Premii Gopo 2013), "Poziţia copilului" (2013, r. Călin Peter Netzer, Ursul de Aur, Berlin). În palmaresul Adei Solomon, în calitate de producător, se mai află, printre altele, peliculele: "O umbră de nor" (2013), "Trece şi prin perete" (2014), "Paşaport de Germania" (2014), "Banat (Il Viaggio)" / "Banat (Călătoria)" (2015), "Aferim!" (2015, r. Radu Jude, Premiul Gopo pentru Cel mai bun film de lungmetraj în 2016), "Dublu" (2016), "Inimi cicatrizate" (2016), "Soldaţii. Poveste din Ferentari" (2017), "Ţara moartă" (2017), "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" (2018), "Baby Photo" (2018). În 2008, Ada Solomon şi "Hi Film Productions" au produs împreună cu Film Kairos (Italia) şi Manigolda Film (Franţa) lung-metrajul "Mar Nero", în regia lui Federico Bondi, fiind câştigător al premiilor cea mai bună actriţă, Ecumenical Prize & Youth Jury Prize la Locarno, selecţionat la BFI de la Londra şi la Int'l Film Festival de la Varşovia. La 7 decembrie 2013, în cadrul celei de-a XXVI-a ediţii a Premiilor Academiei Europene de Film de la Berlin, Ada Solomon a primit Premiul Eurimages pentru coproducţie.

În 2017, a fost primul producător român intrat în cursa pentru premiul OSCAR la categoria cel mai bun film străin, cu pelicula "Toni Erdmann", în regia lui Maren Ade. "Toni Erdmann" a fost desemnat cel mai bun film al anului de către Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI), în 2016. Tot în 2017, Ada Solomon a primit un premiu special la cea de-a XVII-a ediţie a Galei Radio România Cultural.

În martie 2018, filmul produs de Ada Solomon, "Un pas în urma serafimilor", debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, a fost marele câştigător al Galei Premiilor Gopo, producţia adjudecându-şi, în total, nouă trofee Gopo.

Cine este Corneliu Porumboiu

Lungmetrajul de debut al cineastului român Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?", a câştigat trofeul Camera d'Or la Cannes în 2006. Filmul său "Poliţist, adjectiv" a câştigat Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard şi Premiul FIPRESCI al aceleiaşi secţiuni, în 2009, scrie Agerpres. Cineastul român a câştigat şi premiul Un Certain Talent în cadrul secţiunii Un Certain Regard cu filmul "Comoara", în 2015.

Filmul "La Gomera", de Corneliu Porumboiu, a fost marele câştigător al Galei Gopo de anul trecut, cu nouă trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu.