Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cere desființarea rapidă a SIIJ și trecerea anchetelor la DNA: ”Niciun magistrat nu a mai fost trimis în judecată pentru fapte de corupție”

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 18 octombrie 2021, 9:00 Actualitate | Esenţial


Instanta de judecata
Foto: pixabay.com
Asociația „Inițiativa pentru Justiție” cere clasei politice desființarea cât mai rapidă a SIIJ și mutarea anchetării magistraților la DNA, în condițiile în care secția specială va rămâne fără majoritatea procurorilor în martie anul viitor.

”În lipsa voinței politice pentru desființarea SIIJ, există o posibilitate reală ca aceasta să dispară „natural”, astfel încât acțiunile de hărțuire ale unor magistrați incomozi prin procese penale să înceteze, iar incidentele diplomatice generate de cercetarea unor demnitari europeni care nu se află sub jurisdicția română să fie prevenite.

Totuși, chiar și în această situație, nimic nu se va schimba în privința aducerii în fața justiției a magistraților corupți, aspect esențial, fără de care nu poate fi concepută o justiție funcțională”, spune sursa citată.

Comunicatul AIJ:

”Asociația „Inițiativa pentru Justiție” (AIJ), asociație profesională a procurorilor, face un apel la responsabilitate din partea oamenilor politici în ceea ce privește respectarea angajamentelor privind reformele în justiție.

Față de ultimele declarații ale premierului demis, Florin Cîțu, în sensul că desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu este o prioritate pentru România, măsura respectivă putând aștepta până în anul 2024, pe motiv de pandemie de COVID-19, atragem atenția cu privire la următoarele aspecte:

De la operaționalizarea SIIJ și până în prezent, niciun magistrat nu a mai fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Având în vedere că niciun fel de criminalitate nu dispare brusc prin schimbarea organului competent să ancheteze, să acuze și să aducă în fața justiției pe cei acuzați este evident că nici corupția din magistratură – pe care statul este dator să o combată – nu a dispărut.

Prin urmare, este de domeniul evidenței că, în ceea ce privește SIIJ, nu este îndeplinită prima condiție enunțată de CJUE în hotărârea din 18 mai 2021 referitoare la compatibilitatea reglementării privind înființarea unei secții specializate care are competența exclusivă de a ancheta infracțiunile săvârșite de judecători și de procurori cu articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE și cu Decizia 2006/928, anume „să fie justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției”.

De la 1 martie 2022 încetează mandatele majorității procurorilor care mai funcționează încă în cadrul SIIJ, iar de la 20 octombrie 2022 încetează mandatele ultimilor doi procurori numiți în cadrul SIIJ.

Ținând cont de decizia CJUE din 18 mai 2021, este de așteptat ca alte numiri de procurori la SIIJ să nu se mai facă.

Prin urmare, în lipsa voinței politice pentru desființarea SIIJ, există o posibilitate reală ca aceasta să dispară „natural”, astfel încât acțiunile de hărțuire ale unor magistrați incomozi prin procese penale să înceteze, iar incidentele diplomatice generate de cercetarea unor demnitari europeni care nu se află sub jurisdicția română să fie prevenite.

Totuși, chiar și în această situație, nimic nu se va schimba în privința aducerii în fața justiției a magistraților corupți, aspect esențial, fără de care nu poate fi concepută o justiție funcțională.

Nu ne putem permite, ca stat, ca până în 2024 – ori, eventual, viitoarea legislatură – să nu existe o posibilitate de aducere în fața justiției a magistraților corupți.

Lupta împotriva corupției în justiție nu este o temă care să fie adusă în discuție doar în campaniile electorale, ci este o necesitate pentru buna funcționare a statului și pentru bunăstarea cetățenilor cinstiți, iar pandemia de COVID-19 nu reprezintă o justificare valabilă pentru tolerarea sau protejarea rețelelor de corupție din magistratură, lăsate să se dezvolte în voie de către SIIJ.

Mai mult, orice întârziere în desființarea acestei aberații organizaționale, incompatibile cu un stat de drept, care este SIIJ nu face decât să alimenteze suspiciunea publică cu privire la instituirea de facto a unui regim de impunitate absolută pentru anumiți magistrați, astfel încât aceștia să nu aibă vreo inhibiție în a presta serviciile solicitate din partea celor care au „capturat” deja autorități și instituții fundamentale ale statului, în scopul devalizării bugetului de stat, inclusiv prin intermediul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, și al evitării tragerii la răspundere a celor responsabili de sustragerea banului public.

Prin urmare, este imperios necesar ca, în cel mai scurt timp, SIIJ să fie desființată, iar competența desfășurării urmăririi penale în cazurile privind infracțiuni de corupție comise de magistrați să fie redată procurorilor specializați în cercetarea unor astfel de infracțiuni din cadrul DNA.”Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1274 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  de ce (Luni, 18 octombrie 2021, 9:14)

  Razvan_M [utilizator]

  ... ar trebui sa se ia cineva dupa o "asociatie" intitulata pompos "initiativa pentru justitie"? Cati oameni sunt parte din aceasta asociatie? De ce o asemenea asociatie ar fi mai importanta decat ceilalti 18 milioane de cetateni care au diverse prioritati?
 • +5 (7 voturi)    
  ASOCIATIA (Luni, 18 octombrie 2021, 9:16)

  copturie [utilizator]

  magisterilor trebuia sa ceara cresterea varstei de pensionare a imbuibatilor de magistrati, scaderea pensiilor speciale de nababi(pensia medie 20 de mii de lei), oprirea decontarii chiriilor, taierea celor 3 sporuri care insumeaza o treime din salariu si care fac ca un procuror cu 2 ani vechime sa aiba salariu mai mare ca un ministru, raspunderea reala a magistratilor.Astea sunt lucruri presante!
 • +4 (6 voturi)    
  este stupid (Luni, 18 octombrie 2021, 9:28)

  cucuveaua mov [utilizator]

  cum poate fi independent un judecator daca intru-un dosar este acuzat de dna si in alt dosar dna este parte?
  da, se poate desfiinta sectia, dar nu trecute dosarele la dna ci la parchetul general
 • +2 (2 voturi)    
  Dar secția de investigație a politicienilor (Luni, 18 octombrie 2021, 10:42)

  hsl [utilizator]

  nu este în dezacord cu decizia CJUE? Dar parchetul militar nu intră în aceeași categorie, doar e o „secție de investigație a militarilor”?
  Deci această asociație consideră că ancheta înseamnă doar trimiterea în judecată? Atunci NUP ce înseamnă: abuz sau pierdere de vreme?
  Dar inspecția judiciară, csm ce rol au, dacă tot avem dna care le poate face pe toate?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by