Inculpaţii şi suspecţii în dosarul din Prahova privind obţinerea de certificate false de vaccinare anti-COVID au profitat de reticenţa unei părţi a populaţiei față de vaccinare şi au creat un veritabil circuit paralel de vaccinare fictivă, spun procurorii.

Platforma certificat COVIDFoto: Hotnews

În acest dosar au fost reținute 4 persoane, între care 3 asistenți medicali, iar ancheta vizează infracţiunile de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals.

  • "Începând cu luna iunie 2021, inculpaţii şi suspecţii, profitând de reticenţa unei părţi a populaţiei în privinţa vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, coroborată cu dorinţa acesteia de a beneficia totuşi de avantajele oferite de certificatul de vaccinare COVID, în condiţiile noilor restricţii impuse de autorităţi, au creat un veritabil circuit paralel de vaccinare fictivă, în conivenţă infracţională cu personal medical din cadrul unui centru de vaccinare, precum şi din cadrul mai multor cabinete medicale individuale ale medicilor de familie de pe raza judeţului Prahova, în scopul obţinerii de importante foloase materiale, punând, astfel, în pericol sănătatea populaţiei în condiţiile liberei circulaţii a persoanelor pretins vaccinate.
  • Inculpaţii asigurau pentru persoanele interesate obţinerea adeverinţei care atestă vaccinarea inclusiv prin introducerea menţiunilor în baza naţională RENV, fără însă a se proceda la inocularea serului anti-COVID beneficiarilor", spun procurorii Parchetului Tribunalului Prahova.

Surse judiciare au precizat pentru Agerpres că suma maximă cerută pentru obţinerea unui certificat fals de vaccinare reţelei era de 1.000 de lei, fiind vorba despre zeci de beneficiari, însă numărul lor nu a fost încă stabilit.

În acest dosar, anchetatorii au făcut joi 17 percheziţii domiciliare şi la sediile centrului de vaccinare şi ale cabinetelor medicale individuale ale medicilor de familie.