Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Tudorel Toader, fost ministru al Justiției în Guvernul PSD, în timpul modificărilor legilor justiției care au scos în stradă zeci de mii de oameni, s-a întâlnit vineri cu secretarul II al Ambasadei Rusiei în România, Yulia Kesaretskikh, anunță universitatea. Instituția spune că discuțiile au vizat "intensificarea cooperării" dintre universitatea din Iași și universitățile din Rusia.

Tudorel Toader, intalnire cu secretarul II al Ambasadei RusieiFoto: Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Conform unui comunicat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, secretarul II al Ambasadei Rusiei a făcut vineri o vizită la universitate, unde s-a întâlnit cu rectorul Tudorel Toader.

  • "În cadrul întâlnirii s-a discutat despre actuala cooperare dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și universitățile din Federația Rusă, dar și despre o intensificare a acesteia pe viitor, atât în privința schimburilor de studenți și profesori, cât și în ceea ce privește colaborarea academică în cadrul unor proiecte comune", a transmis instituția.

În prezent, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are încheiate acorduri bilaterale Erasmus+ cu șapte instituții de învățământ superior din Rusia.

Sursa citată mai precizează că în perioada 2010 – 2021, studenții, profesorii și cercetătorii Universității „Alexandru Ioan Cuza” au făcut 128 de vizite academice la universități, institute sau organizații din Rusia, unde au participat la "diferite evenimente și manifestări științifice, întâlniri de lucru în cadrul unor proiecte europene, realizarea de stagii de cercetare/documentare sau de specializare".

Tot în această perioadă, au fost elaborate în comun cu parteneri din Rusia 479 de lucrări științifice.

În luna mai a acestui an, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a participat la cea de-a VII-a ediție a Forumului Internațional al Învățământului Pedagogic organizat de Ministerul Științei și Învățământului Superior din Rusia, Universitatea Federală din Kazan, Academia de Științe ale Educației din Rusia și Consorțiul Științifico-Metodic Federal din învățământul superior pentru grupele de specialități în domeniul învățământului și științelor pedagogice.

"În urma participării la eveniment, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Federală din Kazan intenționează încheierea unui parteneriat care își propune derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui lectorat de limbă română la Kazan", mai transmite universitatea condusă de Tudorel Toader.