Centrul plutitor de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi inaugurat cu mare fast la Mahmudia de către Raluca Turcan și autoritățile locale s-a scufundat la mai puțin de o lună de la tăierea panglicii. "Am văzut multe comentarii politice şi toată lumea spune că este o imagine urâtă", a reacționat Turcan, care spune că nu imaginea este importantă, ci să nu existe niciun risc pentru copii.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "O menţiune fac pentru că am văzut multe comentarii politice şi toată lumea spune că este o imagine urâtă.
  • Nu imaginea este importantă în acest caz, ce este cu adevărat important şi ceea ce mă preocupă este să avem garanţii, ca autorităţi publice, că acest centru nu prezintă riscuri nici pentru copii şi nici pentru personalul care-l deserveşte", a precizat Turcan, conform Agerpres.

Potrivit lui Turcan, pontonul era tras la mal, iar, din cauza unei defecţiuni şi a lipsei de personal care să intervină imediat, s-a produs acest incident.

"Repet, ce mă interesează ca autoritate publică, pentru că în această situaţie este un proiect privat, nu al MMPS, este să nu existe niciun risc de utilizare a pontonului. Centrul de recuperare îşi va începe activităţile în noiembrie", a completat ea.

Imaginile cu scufundarea pontonului au fost distribuite pe Facebook de site-ul local Info Tulcea într-o postare în care anunță că „Titanicul ia apă”.

În 22 septembrie, Raluca Turcan a participat, la Mahmudia, la inaugurarea primului centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, obiectivul realizat printr-un proiect european iniţiat de fundaţia Sera România şi o companie privată urmând să funcţioneze pe o navă.

Imaginile cu inaugurarea sa s-au viralizat la momentul respectiv după ce 7 oficiali s-au înghesuit la tăierea panglicii.

Centrul, o premieră pentru România, a fost realizat în cadrul proiectului susţinut financiar de Uniunea Europeană "Întotdeauna în familie - proiect pentru reducerea instituţionalizării, a riscului de separare şi pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din judeţul Tulcea", cu un buget total de 5.954.979,39 lei.

În timpul inaugurării, autorităţile tulcene au solicitat sprijinul Ministerului Muncii pentru a susţine asistenţa socială din judeţ, iar directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Gabriel Marinov, a apreciat că cheltuielile de întreţinere a navei sunt de 20 de ori mai mari decât costul standard al beneficiarilor din centrele de recuperare.

"Centrul ar trebui să circule în Delta Dunării şi să aibă opriri între două-trei săptămâni şi o lună în comunităţile în care există un număr mare de copii cu dizabilităţi. Serviciile de recuperare sunt cele de kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologică, educaţie specială. Sunt servicii de bază pentru recuperare. Cred că prima staţie va fi Măcin, unde există 40-50 de copii, iar acolo vasul va sta probabil o lună", a declarat directorul executiv al fundaţiei Sera România, Bogdan Simion.

Funcţionarea vasului va fi finanţată până în luna septembrie a anului viitor printr-un program european, apoi va trece în finanţarea Consiliului Judeţean Tulcea, conform unei convenţii încheiate între instituţia statului şi fundaţie.

Proiectul "Întotdeauna în familie" are ca obiective reducerea instituţionalizării, a riscului de separare şi asigurarea serviciilor de recuperare pentru persoanele cu nevoi speciale, scrie Agerpres. În cadrul acestuia, 100 de familii beneficiază de subvenţii de cel puţin 1.500 de lei, iar peste 200 de copii primesc sume de peste 1.000 de lei, sprijinul financiar fiind acordat temporar, în funcţie de nevoile fiecărui beneficiar.