Patriarhul Daniel transmite, în plin val 4 al pandemiei de COVID-19, un ”îndemn la rugăciune şi grijă pentru sănătate”, în care le spune oamenilor "să respecte măsurile de protecție sanitară și să asculte îndemnurile medicilor", fără a face însă vreo referire concretă la vaccinare. De la debutul pandemiei, Patriarhul a avut o singură intervenție în care s-a pronunțat pentru vaccinare, în 1 mai, de Paște, când spunea că 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt datorită vaccinării unui procent foarte mare din populaţia din Israel, care a permis relaxarea restricțiilor. De asemenea, mesajele sale au fost extrem de puține în pandemie.

Patriarhul DanielFoto: Hotnews

În mesajul transmis joi, Patriarhul Daniel "îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii săi să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor".

El nu face însă o referire explicită la vaccinarea împotriva COVID-19.

  • "În această perioadă extrem de grea, când ţara noastră se confruntă cu cel mai intens val al pandemiei care sufocă secțiile ATI ale spitalelor, Patriarhia Română îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii săi să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor.
  • Viaţa şi sănătatea, fiind daruri primite de la Dumnezeu, trebuie păstrate şi cultivate cu multă grijă, smerenie şi înţelepciune, spre binele personal, al familiei şi al societăţii în care ne aflăm", este mesajul transmis de Patriarhul Daniel.

De la debutul pandemiei, Patriarhul a avut o singură intervenție în care s-a pronunțat pentru vaccinare, în 1 mai, înaintea Paștelui, când spunea că 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt datorită vaccinării unui procent foarte mare din populaţia din Israel, care a permis relaxarea restricțiilor.

Intervenția de joi a Patriarhului Daniel vine la două zile de la investigația Recorder despre „Clanul Marelui Alb”, în care jurnaliștii arată cum reprezentanții Bisericii aleg să folosească fonduri publice pe lucrări cu firme preferate și care umflă costurile reale.

Reamintim că publicația Recorder a prezentat marți, la capătul a opt luni de documentare, o investigație despre „o reţea secretă în care oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici”. „Toată acestea reţea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb”, spun jurnaliștii de la Recorder.