​Numărul deceselor COVID-19 din ultimele zile a impus o activitate ca pe front nu numai în spitale, ci şi în cimitirele din Botoșani, unde autorităţile locale au închiriat un excavator cu care să sape gropi în cimitir, pentru a face faţă valului de înmormântări, scrie Monitorul de Botoșani. În doar o singură zi, în municipiul Botoșani s-au înregistrat 14 decese, în condițiile în care înainte de pandemie există o medie de cinci - şase decese pe zi.

cimitirul Eternitatea BotosaniFoto: Monitorul de Botosani

De la începutul acestei luni, groparii din municipiu au avut un ritm infernal de lucru. Marți, conducerea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) a decis să închirieze un excavator care să sape gropi pentru că groparii nu mai fac faţă valului de înhumări.

"Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC, conform Monitorul de Botoșani.

Dacă înainte de pandemie în municipiul reşedinţă de judeţ erau cinci - şase înhumări pe zi, în ultimele zile numărul acestora s-a dublat. Datele centralizate arată că în Botoşani în fiecare lună erau aproximativ 50 de decese, însă acum numărul acestora s-a dublat.

"Am avut un deces în familie şi am avut parte de o situaţie greu de descris în cuvinte. Când am mers la priveghi erau trei persoane decedate depuse în capela de lângă biserica de la Pacea, două în pridvor şi două în biserică. Este multă durere. Nu am crezut că acest coronavirus va aduce o aşa de mare durere”, a spus un botoşănean.

Valul de înhumări accentuează criza locurilor de veci din oraş, astfel că este în derulare licitaţia pentru extinderea Cimitirului Eternitatea.