Cine sunt Aurel Mihai și Lazăr Neacșu, primii demisionari după ancheta Recorder „Clanul Marelui Alb”. Ce decizie a luat Biserica cu privire la firma de construcții implicată

de C.V.     HotNews.ro
Joi, 14 octombrie 2021, 10:22 Actualitate | Esenţial


Preotul Aurel Mihai si consilierul Lazar Neacsu
Foto: Colaj foto
Investigația Recorder despre „Clanul Marelui Alb”, în care se arată cum reprezentanții bisericii aleg să folosească fonduri publice pe lucrări cu firme preferate și care umflă costurile reale, s-a lăsat deja cu urmări. Două demisii și o anchetă a DNA, dar și măsuri care vizează firma de construcții implicată în investigația jurnalistică. Vezi cine sunt cei care și-au dat demisia după ancheta „Clanul Marelui Alb”.

Doi demisionari după ancheta „Clanul marelui Alb” / DNA a deschis un dosar


Conform surselor Recorder, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în urma investigației "Clanul Marelui Alb" și a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în materialul Recorder.

De asemenea, doi dintre oamenii care apar în investigație și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București.

”Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici”, spune Recorder pe pagina sa de Facebook.Cine este Lazăr Neacșu, consilier PSD și „deputat de Patriarhie”


La o zi după ancheta Recorder, PSD București și organizația PSD sector 4 au anunțat că Neacșu Lazăr și-a prezentat în această dimineață demisia din Partidul Social Democrat și din calitatea de consilier general PSD în Consiliul General al Municipiului București.

Lazăr Neacşu era la al doilea mandat de membru în CGMB, din partea PSD şi, înainte de politică, a avut afaceri în construcţii, el fiind indicat de sursele jurnaliştilor ca un „agent de influenţă a Bisericii“, care trage sfori pentru obţinerea de fonduri din fondurile locale.

„Eu sunt un om de afaceri care în 2016 nu am avut ce face, l-am întrebat pe Marele Alb: ‘Preafericirea Voastră, vreau să mă duc și eu consliier general, la ce partid să mă duc?’. ‘Du-te la PSD că va câștigă toată țară’. El m-a sfătuit. Și așa a fost, n-a câștigat PSD în toată țară? Da. Normal, că-i securist. Normal că-i securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om, că și Papa”, spunea Neacșu în înregistrarea Recorder.

În paralel cu activitatea sa politică, Neacșu era și membru în Adunarea Națională Bisericească, „deputat de Patriarhie”, după cum spune chiar Neacșu.

Înainte de a intra în politică, Neacșu, născut într-o comună din Vaslui, a fost inginer și a avut afaceri în construcții. Dincolo de ajutorul său pentru diverse lăcașuri de cult din Capitală, Neacșu este cunoscut și ca „prieten” al bisericilor din Vaslui.

Ce avere are Lazăr Neacșu: terenuri la Tanacu, un Oltcit din 1985 și niciun cont în bancă


Potrivit declarației de avere publicată pe site-ul Primăriei Capitalei, Neacșu, alături de soția sa, acesta deține nu mai puțin de 11 terenuri, toate în județul Vaslui, majoritatea în comuna Tanacu. La acestea se mai adaugă un spațiu comercial de peste 450 de metri pătrați, și două case de locuit.

Conform declarației de avere, singurul autovehicul al lui Neacșu este un Oltcit din 1985. Neacșu nu deține conturi în bancă, ci doar un credit de 24.500 de lei scadent în 2025.

La venituri, Neacșu a primit anul trecut peste 45.000 de lei de la Amada Office Construct SRL, firmă la care este director general, dar și 14.604 lei de la Consiliul General București.

Cine este Aurel Mihai, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor ce apare în investigație


Tot la o zi după ancheta Recorder, Arhiepiscopia Bucureștilor anunța că preotul Pr. Aurel Mihai și-a dat și el demisia din postul de vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În materialul celor de la Recorder, Aurel Mihai este preotul care îl pune practic în legătură pe jurnalistul sub acoperire cu o firmă care este abonată la lucrări cu Biserica. Tot în material, Aurel Mihai este cel care dă asigurări că odată ce se obține binecuvântarea Preafericitului Daniel, toate licitațiile vor merge fără nicio problemă, iar firmele care sunt indicate vor câștiga.

Preot lector doctor Aurel MIhai este vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor din 2014.

Aurel Mihai s-a nascut la 18 ianuarie 1969 în localitatea Slobozia, jud. Ialomița. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox Bucuresti în anul 1990; din anul 1994 este licentiat al Facultații de Teologie Ortodoxa a Universitatii Bucuresti.

În anul 2005 a obținut titlul de Doctor în teologie. Între anii 1997 - 2012 a fost director al Seminarului Teologic Ortodox Bucuresti. Din anul 2012 este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din București.

De la 1 iulie 2010 este paroh al Bisericii „Sfânta Treime” - Delea Veche, din București. În 1995 a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii Manastirii Radu Voda – paraclisul Seminarului, în anul 2001 a fost hirotonit preot, îmbisericit pe seama Bisericii Delea Veche.

Ce se întâmplă cu firma din ancheta Recorder care era implicată în afacerile cu Biserica


După cele două demisii și autosesizarea DNA în acest caz, Arhiepiscopia Bucureștilor a transmis un comunicat în care dă detalii cu privire la relațiile actuale cu firma S.C. Solid System Solution S.R.L., ce apare în materialul video al jurnaliștilor de la Recorder ca fiind abonată la lucrări cu Biserica și care ar fi executat unele lucrări la supra-preț.

„Cu privire la S.C. Solid System Solution S.R.L., reprezentată de dl Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obține fonduri pentru biserici, facem precizarea că, în urma unor cercetări interne făcute din motive rezonabile care țin de documentația depusă pentru licitație și care au condus la concluzia că procesul de licitație a fost viciat, firma a fost descalificată, cu interdicția de a mai participa la licitații organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021 (cu aproape două luni înainte de apariția acestui material), aspect comunicat tuturor unităților de cult din eparhie. Aceleași măsuri au fost aplicate, de-a lungul timpului, și altor societăți comerciale care au încercat să intervină ilegal în procedura de licitație”, transmite Arhiepiscopia Bucureștilor.

CITEȘTE ȘI:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37720 vizualizari

 • +35 (39 voturi)    
  Filmul “Dupa Dealuri” este inspirat din Viata (Joi, 14 octombrie 2021, 10:28)

  un domn [utilizator]

  De la Manastirea Tanacu.
  Neacsu, talibanul P$D este Latifundiar la Tanacu.
  Orice coincidenta este posibila.

  https://www.mediafax.ro/cultura-media/povestea-care-a-inspirat-filmul-dupa-dealuri-de-cristian-mungiu-prezentata-in-daily-mail-12938387
  • +18 (24 voturi)    
   Ca de obicei... (Joi, 14 octombrie 2021, 12:52)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   ...Tartorul Alb nu va pati nimic. Ori el este principalul vinovat. Prea fericitul mafiot a încalcat (si încalca) toate preceptele biblice propovaduite cu zel de hotii de buzunare ale habotniciei românesti.
   Suntem o tara de acari Paun !
   Agresati de nedreptatea noilor vechi ciocoi, românii au devenit insensibili, indolenti, plini de pesimismul-frate a cinismului politicianului veros.
  • +1 (1 vot)    
   https://www.youtube.com/watch?v=4FnQRk2HSKE (Vineri, 15 octombrie 2021, 16:03)

   ionpopescu89 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   https://www.youtube.com/watch?v=4FnQRk2HSKE
 • +20 (24 voturi)    
  Mda (Joi, 14 octombrie 2021, 10:35)

  TheFaime [utilizator]

  Sa vedem cate prune are in traita DNA...
 • +33 (33 voturi)    
  Vorba (Joi, 14 octombrie 2021, 10:39)

  P.Antipov [utilizator]

  "Pestele de la cap se-mpute, dar de la coada se taie!"
  Asa si cu demisiile astea.
  • +9 (9 voturi)    
   ..ca si Hydra .. (Joi, 14 octombrie 2021, 15:48)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui P.Antipov

   ..tai un cap rasar doua .
 • +29 (31 voturi)    
  referitor la ce zice biserica despre firma (Joi, 14 octombrie 2021, 10:45)

  MhT [utilizator]

  referitor la
  „Cu privire la S.C. Solid System Solution S.R.L., reprezentată de dl Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obține fonduri pentru biserici, facem precizarea că, în urma unor cercetări interne făcute din motive rezonabile care țin de documentația depusă pentru licitație și care au condus la concluzia că procesul de licitație a fost viciat, firma a fost descalificată, cu interdicția de a mai participa la licitații organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021 (cu aproape două luni înainte de apariția acestui material), aspect comunicat tuturor unităților de cult din eparhie. Aceleași măsuri au fost aplicate, de-a lungul timpului, și altor societăți comerciale care au încercat să intervină ilegal în procedura de licitație”, transmite Arhiepiscopia Bucureștilor.

  PAI NORMAL CA FIRMA A FOST DESCALIFICATA, DA NU PENTRU CA AU AVUT EI VREO MUSTRARE DE CONSTIINTA. pur si simplu atunci jurnalistul a inceput sa isi arata adevarata identitate de jurnalist si imediat au inceput telefoanele intre ei si au inceput sa scape de dovezile incriminatorii, deci nu ca ar fi facut-o ei inainte ca s-ar fi prins de ceva. ei o dau ca si cum domne noi oricum am descalificat firma inainte sa apara materialul video :))))
  • +11 (11 voturi)    
   multumesc (Joi, 14 octombrie 2021, 12:19)

   ovidiu2 [utilizator] i-a raspuns lui MhT

   Foarte corecta observatia, nu sesizasem!
  • +1 (1 vot)    
   securistul alb (Joi, 14 octombrie 2021, 22:50)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui MhT

   doar nu doarme cand vede cat ed tare a intrat in colimaotor - doar o binecuvantare...
 • +26 (26 voturi)    
  o precizare.... (Joi, 14 octombrie 2021, 10:57)

  minus [utilizator]

  "În exercitarea atribuțiilor sale, vicarul eparhial se subordonează direct Chiriarhului"- Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.
  Si oricat am da-o cotita, responsabilitatea NU se poate delega subordonatului- asta este un principiu universal in lumea noastra.
  • +8 (8 voturi)    
   @altiro si @setalcott (Joi, 14 octombrie 2021, 12:09)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Ti ar da cu tifla : “ ce are sula cu prefectura” ?
   Sa nu spui ca NU te am Avertizat !
   • +9 (9 voturi)    
    pai are... (Joi, 14 octombrie 2021, 13:06)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    e atasata de prefectura....
 • +36 (36 voturi)    
  DNA a deschis un dosar (Joi, 14 octombrie 2021, 11:18)

  Martinezu [utilizator]

  E bine. Si mai bine ar fi sa il trimita in judcata.
  Daca nu era recoder inteleg ca nu facea dosar.
  Pentru ca nu erau indicii. Ca nu avea cine sa se infiltreze.
  Inteleg ca politia e slaba si nimeni nu ar avea curajul sa dea un ordin de infiltrare.
  Dar marele SRI oare ce doarme? Doarme bine sau mai rau? Pai nu avem noi cea mai mare structura de informatii din Europa si chiar din lume raportata la populatie? Cand una din principalel institutii ale tarii lucreaza impotriva tarii nu ar fi de interesul SRI sa arunce un ochi? Nu, bineinteles.
  • +7 (9 voturi)    
   SRIBOR-gul pierzaniei noastre. (Joi, 14 octombrie 2021, 13:28)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   "Cand una din principalel institutii ale tarii lucreaza impotriva tarii...."
   Am crezut ca este vorba de ...SRI
  • +10 (10 voturi)    
   Stimabile, te exciti degeaba. (Joi, 14 octombrie 2021, 13:41)

   / [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Imagineaza-ti comedie: biserica ortodoxa romana pe mainile justitiei romane.
  • +2 (2 voturi)    
   Ciobotea, marele securist (Vineri, 15 octombrie 2021, 8:27)

   Mita Beciuklista [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   e omul lor, cum sa-l cerceteze? Daca ar fi banuit ce fac aia de la Recorder il avertizau pe om, ca BORporatia e in pericol de scandal.
   Ati sezizat cum popa ala ii spune reporterului ca "aprobarea" lui Daniel e " mai tare decit alea de la Bruxel"? Despre asta e vorba: mafia talibana ortodoxa e mai presus de orice alta lege sau Mafie.
 • -7 (13 voturi)    
  Sa nu uitam insa ca ... (Joi, 14 octombrie 2021, 11:46)

  mmagic [utilizator]

  In film apare un sistem intreg care functioneaza in acelasi fel ca aceste cazuri si cu aceste masuri luate de urgenta riscam sa nu vedem restul problemelor care nu au putut fii inca descifrate de Recorder pentru ca este foarte dificil sa patrunzi in sistemul acela.

  Sistemul acela include se pare mai multe persoane din sfera religioasa, aflate in acelasi timp in sfera politicului, mai multe inalte autoritati religioase si mai multe firme de constructie.

  Daca tot ce a investigat Recorder are ca rezultat doar demiterea a doua persoane fara continuarea atenta a investigatiei cu mijloacele judiciare si ale politiei atunci insemana ca degeaba a muncit Recorder.

  Si oricum cred ca degeaba a muncit pentru ca de fapt de multe ori biserica e bine organizata si mai de incredere decat politicul si sustine populatia statului roman, ridicand moralul credinciosilor votanti.

  Macar in biserica ca sa devii preot iti trebuie o anumita dedicare, intelepciune, seriozitate, studii universitare grele, in timp ce in politica poate intra orice borfas. Deci din punctul asta de vedere, respect bisericii.
  • +16 (16 voturi)    
   aaa (Joi, 14 octombrie 2021, 14:03)

   sfidare [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Foarte gresit. Ca sa devii preot, profesor la teologie, doctor in teologie nu iti trebuie decat cate doua sacose de bani stransi de parintele (tatal) preot de la sarmanii enoriasi, sa ai nas de botez si sa te cunune tot un dr.profesor din bransa. Exact cum exista o caracatita in politica asa este si una in BOR, nu se intra decat din sistem, bine scolit la scoala hotiei.
 • -23 (23 voturi)    
  rasistii (Joi, 14 octombrie 2021, 11:57)

  CristescuPRadu [utilizator]

  Ce sintagma au gasit noii rasisti : "Clanul Marele Alb". Creatorii sintagmei rasiste or fi fani BLM ? Sau or fi fani ai puzderiei de interlopi de care auzim si vedem toata ziua buna ziua pe aproape toate canalele media TV si online si vor sa discrediteze, probabil dupa parerea lor, conceptul de clanuri de interlopi asociindu-l cu BOR ?.
  PS. Astia care tot dau in BOR n-or fi de la Vatican sau or fi de la Mecca ?
  • +17 (17 voturi)    
   Unde vezi rasism (Joi, 14 octombrie 2021, 12:59)

   VulpeaBatrana [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

   prietene? Preagretosul Daniel e imbracat in alb, nu? Asa il poreclesc si viermii care ii pupa mana si slugarnicesc, corect? Cauti cai verzi pe pereti.
   • +2 (2 voturi)    
    Mda, (Vineri, 15 octombrie 2021, 8:33)

    Mita Beciuklista [utilizator] i-a raspuns lui VulpeaBatrana

    nici oasele moarte ale Paraschevei, scoase in fiecare an ca sa le linga poporul bigot si sa-si faca iluzii, n-au facut minuni!
    Ca sa vezi! Dupa atitea imbalosiri te-ai fi asteptat ca-i trimite ceva vise prevestitoare Securistului Ciobotea.
    Ai zice, ca pina si oaselor ei, imbracate sarac, li s-a luat de sclipiciul aurului de pe straiele popimii talibane romane si au decis sa-l abandoneze pe Marele Blin-Bling-la soare te poti uita, dar la dinsul ba!
  • +13 (13 voturi)    
   profunda observatie.... (Joi, 14 octombrie 2021, 13:12)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

   dai in BOR daca te uiti la ei si spui ce vezi. Fundamentalism curat!
   Da-l in ma-sa de adevar, ca asta pe care-l vedem e relativ iar la cel Absolut nu mai ajungem daca am suparat BOR, nu-i asa?
  • +8 (8 voturi)    
   Clar (Joi, 14 octombrie 2021, 14:41)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

   Așa-i că nu te-ai uitat la film? Așa îl denumesc chiar subordonații săi.
  • +13 (13 voturi)    
   large white, adica (Joi, 14 octombrie 2021, 15:31)

   msd [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

   vezi ca inainte de reportajul Recorder, Google te trimitea la poza unui porc... cum altfel decat mare si alb. Ca asa se numeste rasa lui. Acu zi si tu singur, inainte sa apesi pe taste, cin' sa fie Marele Alb si cat de nimerit e numele dat (Doamne iarta-i) fix de popii din subordine. Nu s-a gandit nimeni la rase umane, la Gandalf, masonerie sau orice alte complicaciuni. Un porc mare si alb rezuma excelent starea de lucruri la BOR. Craciun Fericit tuturor!!!
 • +8 (8 voturi)    
  ! (Joi, 14 octombrie 2021, 15:29)

  tudorr [utilizator]

  Afacerile securistilor din psd si bor!
 • +7 (7 voturi)    
  Antena 3 se rascoala (Joi, 14 octombrie 2021, 15:39)

  Barbaneagra [utilizator]

  Vrem sa facem o emisiune despre aia de fac si dreg cu Biserica, zice sefu stirilor.
  OK, ii raspunde DV, prin fiica sa. Dar fara nume, ca ajungem prea sus, o atingem pe Cea-Mai-Iubita-Fiica-A-Poporului, care se pregateste de candidatura.
  OK, o lasam moarta, ca numai PSD Bucuresti a dat zeci de milioane cu lopata...
  Va puteti lega, insa, de noul primar, cel care a taiat banii pusi de o parte pentru Dany si copiii lui de suflet, casute si masinute.
  Asa mai vii de acasa, Sefu!!!!
 • +7 (7 voturi)    
  din doua una (Joi, 14 octombrie 2021, 18:24)

  andrei1232000 [utilizator]

  ori se taie in intregime finantarea de catre stat ori daca se mentine sa se faca controale serioase. Daca ii cauti, preotii nu au avere, tot ce au apartine SRL BOR. Deci aceasta intreprindere comerciala trebuie controlata. Cum va suna afirmatia facuta de secretarul IPS: Biserica nu ii ajuta pe cei care nu se chivernisesc singuri! Adica pe cei care au ii ajutam sa aiba si mai mult. Prostii sa se tarasca pe la moaste, sa scoata mii de lei pentru o slujba de inmormantare, botez, cununie. Si nu cumva sa vreti chitanta.
  BOR este o frana in calea dezvoltarii si educatiei acestui popor.
  Nu zic ca nu este o realizare ca se reabiliteaza monumente istorice cu bani europeni. La Iasi de exemplu au fost atrase sume importante. Dar cat din banii castigati au fost folositi pentru ajutorarea celor saraci, pentru scoli (macar daca faceau WC-uri, fose si puturi la scolile de la sate. In schimb au pretentii sa predea orele de religie-indoctrinare.
  Comparati cu celelalte biserici crestine care reprezinta 10% din populatie.
 • +9 (9 voturi)    
  Sa spui ca BOR este o organizatie mafiota e (Joi, 14 octombrie 2021, 18:42)

  Gargara3 [utilizator]

  Cata ipocrizie. Ce lipsa de omenie si de compasiune. Sa ceri bani de la amarati pentru asezaminte bisericesti unde "vaduva" aduce ultimul banut iar tu INTIUL STATATOR sa-i praduiesti banii cu firme de casa care umfla preturile de zece ori pentru a isi mari profitul si iti da comisionul. ca sa te lafai in masini scumpe .asta da purtare crestineasca. Lacomia voastra va goli bisericile
  „Este scris: „Casa Mea se va chema o casă de rugăciune.” Dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.”
  • +1 (1 vot)    
   este locul in care (Vineri, 15 octombrie 2021, 3:12)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Gargara3

   Iisus este nervos si nemilos in Biblie - cred ca si singurul.

   Asta a ajuns sa faca biserica oarecum la vedere
   Si mai face si altele dar pe ascuns despre care iarasi se stie bine.

   pentru relele pe care le face Cezarului trebuie sa pedepseasca - pentru ca ce este al Cezarul Cezarului i se va plati si ce este datorat lui Dumnezeu Lui i se va plati.

   deci Cezarul de urgenta sa investigeze si sa inscrie vinovatii la pedepsele lumesti. Are dreptul si se cuvine sa fie pedepsiti aici pe lumea asta pentru relele omenesti pe care le fac.
 • 0 (0 voturi)    
  La astia (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 5:43)

  gigilu [utilizator]

  normal ca plateste ca intotdeauna un acar Paun. Restul sunt bine mersi si vor fi rasplatiti ulterior pe masura suferintelor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by