Consiliul Judeţean Vâlcea a decis să amplaseze camere video pentru monitorizarea sitului arheologic Buridava Romană, după ce au constatat că localnicii fură piatră din castrul roman.

castrul Buridava RomanaFoto: news.ro

Consiliul Judeţean Vâlcea anunţă că situl arheologic Buridava Romană, amplasat în cartierul Stolniceni din Râmnicu Vâlcea şi aflat în administrarea Muzeului Judeţean, va fi împrejmuit cu un gard, dar şi monitorizat video, pentru că localnicii fură piatră din zidurile care fac parte din monumentul istoric de categoria A şi au aruncat gunoaie în amplasamentul sitului.

  • ”Are o valoare inestimabilă şi am investit aici pentru că se ajunsese într-o situaţie foarte gravă şi să înţelegeţi de ce spun gravă: pentru că se fura piatra din acest sit. (...) Aici au fost băile romane.
  • Pentru cei răuvoitori, avem deja o înţelegere cu Poliția, care verifică periodic zona şi, de asemenea, obiectivul este supravegheat video.
  • Facem un apel să nu ne batem joc de asemenea valori”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, conform News.ro.

Conservarea şi restaurarea sitului este realizată de către specialiştii din cadrul Muzeului Judeţean Vâlcea şi ai Ministerului Culturii, a precizat directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea.

Castrul a fost construit în jurul anului 103, după primul război dintre daci și romani, pe amplasamentul unei foste tabere militare de corturi. Timp de doi ani, între anii 103-105, aici a fost staționată Cohorta II Flavia Bessorum, ai cărei soldați erau recrutați din rândurile tribului Bessi, descriși de Strabon ca fiind "cei mai aprigi din neamul Tracilor".