Președintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la invitația premierului suedez Stefan Löfven, la Forumul Internațional dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului, organizat la Malmö, în Regatul Suediei.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Participarea Președintelui Klaus Iohannis la Forumul Internațional de la Malmö se înscrie în seria demersurilor întreprinse de statul român în ceea ce privește consolidarea educației despre Holocaust, prezervarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei, precum și pentru promovarea valorilor europene, a toleranței și a respectului față de drepturile și libertățile fundamentale”, transmite Administrația prezidențială.

Forumul de la Malmö marchează împlinirea a 21 de ani de la adoptarea Declarației Forumului Internațional de la Stockholm privind Holocaustul, document fondator al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

IHRA este o organizație interguvernamentală care, în timp, a devenit punct de referință internațională în materie de educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea Holocaustului și a cărei președinție a fost exercitată de România în perioada 2016-2017.

”Președintele României va transmite angajamentul ferm asumat de țara noastră prin Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 - 2023, care a fost adoptată în luna mai 2021, precum și în baza Planului de Acțiune asociat, mai spune Administrația Prezidențială.