​​Oamenii sunt mereu în căutarea stării de bine, străduindu-se să își îndeplinească dorințele și să își atingă obiectivele, cel care le cuprinde pe toate fiind fericirea. Preocuparea pentru starea interioară a determinat omul să cerceteze și să descopere ce are impact asupra acesteia și cum să facă să se simtă mai bine. Mediul în care petrece mult timp, fie că este la serviciu sau acasă, are legătură cu starea de spirit a persoanelor și influențează gândurile și trăirile. Designerii știu și de aceea țin cont de studiile psihologilor atunci când amenajează interioarele locuințelor.

Cum îți influențează ambientul bucătăriei starea de spiritFoto: eMAG

Bucătăria este un spațiu cu destinație specială, de multe ori amenajat mai de grabă sub amprenta funcționalității, neglijat fiind efectul designului asupra celui ce locuiește acolo. Totuși spațiul fizic înseamnă și spațiul mental. Dacă ești interesat cum să îți creezi un mediu prielnic unei stări de spirit pozitive, iată mai jos câteva sugestii pe care este recomandat să le analizezi înainte de o eventuală amenajare sau reamenajare a bucătăriei.

Amenajează în acord cu stilul propriu. Cu toate că vei afla multe sugestii legate de ce este la modă în ceea ce privește decorarea interioară, cel mai important este să îți descoperi stilul personal, care te va ajuta să transformi locuința într-un cămin. Este util să te gândești care sunt principiile tale de viață, cum îți organizezi timpul și spațiu, ce îți produce plăcere, ritmul pe care îl ai și modul în care vei folosi bucătăria, înainte de a cumpăra mobilă de bucătărie. Dacă ești înclinat spre modern sau minimalist sau îți place mediu rustic, natural, trebuie să știi ce obiecte se încadrează în stilul tău. Din fericire majoritatea producătorilor și comercianților îți oferă detalii despre fiecare produs în parte.

Culorile au un efect direct asupra stării de spirit, de aceea designerii sunt foarte atenți când le utilizează. Pentru bucătărie sunt potrivite aproape toate culorile, în tonuri tari sau nuanțe, de aceea ai de unde alege ce este mai aproape de ce dorești să activezi în tine de câte ori vei petrece timp în bucătărie.

Roșu transmite pasiune, energie, căldură, acțiune și stimulează apetitul, dar și posibile conflicte. E potrivit pentru accente pe anumite componente din mobila bucătăriei.

Portocaliu este asociat cu stabilitatea și entuziasmul și se pare că ajută la digestie. O poți folosi pentru zugrăveală sau accesorii, ca jaluzele sau mochete.

Galben stimulează intelectul și este o culoare caldă, potrivită în bucătărie, în tot felul de nuanțe.

Verde este o culoare a naturii, a vieții, echilibrului și speranței. E liniștitoare și, dacă e preferată, o poți folosi ca bază sau accente, în diferite tonuri, și găsești diverse modele de mobilă de bucătărie în această culoare.

Albastru e asociat cu ideea de calm și liniște și nu se prea folosește în bucătărie.

Alb, gri, negru, maro, bej sunt cele mai folosite atât pentru mobila de bucatarie cât și pentru celelalte obiecte din zona de gătit sau de servit masa. Oferă senzația de curat, intim, odihnitor și spațios când sunt folosite armonios.

Forma pe care o au obiectele din bucătărie are influență asupra aspectului și modului în care percepi mediul și te miști în el. Poți crea spații spectaculoase prin dispunerea pieselor cu linii geometrice drepte, ce delimitează zonele din punct de vedere vizual sau poți opta pentru mobilă bucătărie cu margini rotunjite și forme curbe, ce îți dau impresia de fluiditate.

Textura te apropie de elementele naturale și îți conferă senzația de confort, de aceea poți alege mobilă bucătărie cu elemente din lemn, canapea sau scaune tapițate sau poți opta pentru suprafețe plane, lucioase sau mate, ce dau senzația de ordine și modernitate.

Lumina este esențială pentru starea de spirit și este important să ai măcar o fereastră, pe care să o pui în valoare fără a împiedica pătruderea razelor soarelui și să folosești corpuri de iluminat, pentru a suplimenta la nevoie.

Indiferent de stilul ales, nu aglomera spațiul, menține ordinea și curățenia și folosește elemente de decor pentru o notă personală.