De ce vin imigranții afgani în România? Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei la Timișoara și am aflat ce caută aici

de Daniela Moiș     HotNews.ro
Duminică, 10 octombrie 2021, 21:16 Actualitate | Esenţial


Apariția imigranților în Timișoara i-a făcut pe unii localnici să se teamă, pe alții să-i compătimească. Pe lângă centrele comerciale din Calea Aradului din Timișoara, pe terenul viran, și-au făcut tabăra mulți refugiați. Reporterul HotNews a stat de vorbă cu o parte dintre ei pentru a vedea care sunt planurile lor.

Context:

În 2020, în România, au fost depuse 6.138 de cereri de azil, în creștere cu 137% față de anul 2019. Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Timișoara, București și Maramureș, iar cei mai mulți solicitanți de azil sunt din Afganistan, Siria și Irak. Pandemia a avut un impact semnificativ și asupra operațiunilor derulate în Centrul de Tranzit în Regim de Urgență din Timișoara privind evacuarea și transferul refugiaților către o ţară de şedere permanentă. Refugiaţii au început să facă parte din peisajul urban al Timişoarei, aceștia pot să fie văzuţi umblând în grupuri, în principal în zona Calea Aradului, unde se află noul azil pentru migranți.

Reporterul HotNews a vorbit cu câțiva dintre imigranți afgani, care însă văd România ca o haltă în drumul lor spre Europa.

Samir-19 ani, imigrat afgan, a ajuns în România trecând granița prin Serbia și a ales să povestească ce vise are și de ce a fugit din Afganistan „ Eu caut să ajung în Germania să muncesc oriunde. Vreau să nu îmi mai fie frică să ies pe stradă că pot să fiu ucis de bombe sau împușcat de talibani că nu îmi las barbă. Vreau să fac bani să îmi ajut familia acasă să evadeze și ei.”

Jack, 18 ani: „ Eu vreau să merg la fratele meu în Franța. El a reușit să își găsească de muncă și am încercat și eu să trec granița, dar am fost prins și m-au reținut 5 luni. Nu înțeleg de ce unii reușesc și eu nu. Știu că e pandemie, dar nu îmi e frică de Covid, nu am făcut vaccin, dar dacă mă ajută să plec vreau să fac și vaccin. Noi suntem cinci frați, surorile mele și mama nu au acte, vreau să îi ajut să vină în Franța, să am grijă de ei. Îi urăsc pe talibani, nu avem voie să trăim, nu ne lasă să ascultăm muzică sau să dansăm. Aici( n.r. în Europa) viața e ușoară și frumoasă. Românii se comportă bine cu mine, dar sunt și oameni răi, dar mă descurc.”

Masud, 24 de ani: „Nu stau în România, vreau să merg în Franța. Am intrat pe la Giurgiu în țară. Îmi place că românii sunt buni cu noi, ne mai aduc de mâncare și haine, cei în uniformă sunt severi, ne bat și nu ne tratează cu respect. Îmi e frică de ei.” Ahmed, 20 de ani „ Eu am fugit din cauza talibanilor, vreau să trăiesc departe de bombe. Vreau să pot să ascult muzică și să dansez, vreau să lucrez. Vreau să ajung în Belgia să pot să lucrez și să îi trimit bani mamei și surorii mele să își facă acte și să scape de război.” Dinspre centrul de pe strada Armoniei veneau alt grup de migranți, erau minori și căutau să afle dacă s-a găsit vreo călăuză să îi ducă la graniță, dar se declară mulțumiți că stau în centru și că au un adăpost.

„Nu mă deranjează migranții, poate doar vizual că îi văd pe câmp și nu înțeleg de ce nu sunt în centru”


Angajații centrelor comerciale din preajma centrului de refugiați spun că nu au întâmpinat probleme majore cauzate de imigranți, doar angajații de la securitate se plâng că migranții folosesc grupurile sanitare ”necorespunzător” și că își încarcă telefoanele în magazine.

O bună parte dintre timișoreni spun că nu se simt deranjați de prezența imigranților în oraș, fiindu-le chiar milă de situația vulnerabilă în care aceștia sunt prinși.

„Nu mă deranjează migranții, poate doar vizual că îi văd pe câmp și nu înțeleg de ce nu sunt în centru sau de ce nu îi lasă să plece din țară, dar mie nu mi-au cauzat probleme” , explică Alin Duma, 19 ani, student

„Îmi e milă de ei, și noi așa fugeam în străinătate pe vremea lu' Ceașcă (n.r. Ceaușescu). Îl mai pun pe băiat să le aducă haine și mâncare. Nu mă deranjează că sunt în România, îmi e milă când îi văd în frig pe câmp și că or fugit săracii să își facă o viață mai bună”, spune și Florentina Mihuț, 57 de ani.

Unii s-au speriat însă.

„Îmi e milă de ei, dar până să îi culeagă Poliția de pe stradă era plin de ei, mai buzunăreau oamenii în stație, mai încearcă să fure mâncare de prin magazine. Îmi era teamă să plec neînsoțită de la servici seara”, spune Mihaela Avram, 42 ani, lucrător comercial zona Gării de Nord.

Preluarea de către talibani a Afganistanului în august 2021 a făcut ca zeci de mii de afgani să fie motivați să fugă din țară. Conform Convenției privind statutul refugiaților din 1951, un refugiat este cineva care nu poate sau nu dorește să se întoarcă în țara de origine din cauza unei temeri întemeiate de a fi persecutat în funcție de rasă, religie, naționalitate, apartenența la un anumit grup social sau opinia politică. Toți solicitanții de azil afgani ar trebui să primească statutul de refugiat sau să li se ofere acces la procese echitabile și eficiente pentru determinarea statutului și a nevoilor lor de protecție.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că până la jumătate de milion de afgani ar putea părăsi țara până la sfârșitul anului și a făcut apel la țările vecine să își mențină granițele deschise. Oficialii din mai multe țări ale Uniunii Europene spun că doresc să evite o repetare a crizei migranților din 2015, când a avut loc o reacție populistă împotriva numărului mare de refugiați sirieni cărora li s-a permis să intre pe teritoriul UE. Franța, care a evacuat peste 2.800 de persoane de pe aeroportul din Kabul, majoritatea afgani, a indicat că va accepta o parte din refugiați, dar nu a precizat o cotă anume. Nici Germania nu a precizat un număr, dar fostul cancelar, Angela Merkel, a declarat că până la 40.000 de persoane aflate încă în Afganistan ar putea avea dreptul să fie evacuate în Germania dacă se simt în pericol.


N.red: Daniela Moiș a fost selectată pentru a participa la „Hub for Business Journalism”, un proiect marca Freedom House care îşi propune să aducă un suflu nou în jurnalismul economic și de business din România. Pentru a citi mai multe astfel de articole, puteți accesa secțiunea dedicată proiectului din cadrul publicației Presshub.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19656 vizualizari

 • +12 (34 voturi)    
  Concluzia (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:28)

  mitg [utilizator]

  Toti vor sa-si aduca familiile in Europa de Vest multiplicand deja factorul uman de 5, 6 ori.

  Ii asteapta mutti si succesorii.
  • +20 (28 voturi)    
   Progresistii (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:27)

   NituCt [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   "Nu-i prost ala care cere, e prost ala care da".
   Realitatea e ca "progresistii" educati in "stiinte sociale" s-au obisnuit sa dea : de la tine, de la mine, de aia de product si sustin economia. In plus ei sunt precum animalele : atat timp cat ai hrana ce iti mai trebuie. Spirit critic ? e "hate speach" acuma.
 • -4 (20 voturi)    
  De ce nu raman in Romania ? (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:33)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Nu e in UE ? Nu au suport ?
  Pot avea orice functie care e dovedita prin competente.
  Germania e un miraj, vor mai multi bani spaland WC-uri acolo ?
  • +17 (19 voturi)    
   hehehehe (Luni, 11 octombrie 2021, 0:21)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Nu spala niciunul dintre ei WC-uri in Germania. Primesc ajutoare sociale cu galeata.
  • +7 (7 voturi)    
   nici romanii nu raman in Romania (Luni, 11 octombrie 2021, 7:34)

   Jebediah_Sanchez [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Romania nu este o tara dezirabila... nici macar pentru romani. E o viata grea, plina de obstacole (sanatate, justitie, educatie...) si e departe de a fi o societate blanda cu imigranti, sau cu orice poate fi categorizat ca "altfel" (alte religii, nationalitati, orientari sexuale, rase, etc.)
   • +2 (2 voturi)    
    Ba eu zic ca romanii sunt toleranti (Luni, 11 octombrie 2021, 10:24)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Jebediah_Sanchez

    fata de straini, fata de alte religii, fata de minoritati sexuale. Du-te in alte tari din est, gen Bosnia, Albania, Serbia etc si sa vedem daca mai este la fel.
  • +1 (3 voturi)    
   Ajutoarele sociale sunt consistente in vest (Luni, 11 octombrie 2021, 11:39)

   mmagic [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   La noi e greu, pentru ca tu ca emigant chiar trebuie sa te integrezi si sa chiar sa muncesti daca vrei sa traiesti.

   La noi ajutoarele sociale sunt minuscule fata de ce primesc in vestul europei daca reusesc sa ajunga pana acolo. In plus si salariile sunt mai mici la noi.

   Insa cred ca romania este mult mai putin rasista cu emigrantii si cred ca acesti emigranti s-ar descurca mai bine, pentru ca obstacolele sunt mai putine, dar mirajul occidentului ii atrage asa cum atrage milioane de romani in continuare sa isi lase tara.
 • +25 (35 voturi)    
  Realitatea (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:24)

  NituCt [utilizator]

  "Milă mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima". Acesti "migranti" TREBUIE expulzati imediat inapoi in Afganistan. Ei sunt butoi cu pulbere gata sa explodeze in fiecare secunda :
  Sâmbătă, 2 aprilie 2011: "Romanul ucis in atacul de vineri asupra sediului ONU din Mazar-i-Sherif este expertul international Filaret Motco (43 de ani), a anuntat sambata Ministerul Afacerilor Externe. Mai multi angajati straini ai ONU, inclusiv un roman, au fost ucisi in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din localitatea aflata in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea Coranului in Statele Unite."

  Aleg sa trimit in Afganistan si pe tradatorii progresisti "romani", iubitori de islamisti.

  NICIO natiune nu a fost construita fara sacrificiu ; acum e timpul lor sa lupte pentru tara lor.
  • +17 (21 voturi)    
   Felicitari pt comentariu, aveti dreptate 100% (Luni, 11 octombrie 2021, 0:04)

   filosoful.roman [utilizator] i-a raspuns lui NituCt

   Atat dvs cat si ceilalti comentatori care dau dovada de spirit critic la adresa acestui fenomen, al imigratiei necontrolate dinspre Orientul Mijlociu si Africa spre Europa, fenomen care are potentialul de a da nastere la probleme de securitate imense, precum s-a vazut deja in anumite state occidentale.

   Acesti migranti evident ca vin pt o viata mai buna, cat mai mult bani si daca se poate, cat mai putina munca sau chiar deloc. Cei cu adevarat vinovati sunt politicienii europeni care au deschis aceasta cutie a Pandorei, in frunte cu baba Merkel, care prin aducerea a catorva milioane de islamisti in Germania a creat probleme pt nemti pt 50 de ani de acum inainte.

   Si presa ipocrita progresista se mira de ce partidul ei a inregistrat cel mai mic scor din istorie la aceste alegeri... oare care sa fie motivul?
 • +4 (12 voturi)    
  Abia astept sa vina alegerile (Duminică, 10 octombrie 2021, 23:11)

  pahar-nicu [utilizator]

  Probabil va fi cea mai mare prezenta la vot de cand sunt alegeri libere in Romania. Lumea tace dar se simte cum fierbe.
  • +4 (8 voturi)    
   hei (Luni, 11 octombrie 2021, 0:22)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui pahar-nicu

   Propune vreun partid masuri concrete in privinta asta si altele?
 • +6 (10 voturi)    
  migranti economici (Luni, 11 octombrie 2021, 0:13)

  hanu [utilizator]

  altfel s-ar fi stabilit in romania sau in orice alta tara pasnica intre afganistan si romania.

  Printre altele, nu e problema noastra! Noi trebuie sa ne securizam granitele si sa luam exemplu de la unguri. Europa de vest sa isi schimbe profilul etnico-religios daca doreste, nu e problema noastra. Lastati oamenii sa plece in Germania!
 • +18 (20 voturi)    
  Nimeni (Luni, 11 octombrie 2021, 0:29)

  gigilu [utilizator]

  nu vorbeste despre aia care-i directioneaza. Toti migrantii au telefoane cu date pe ele pe care cineva le plateste, cu tot cu harti, instructiuni si tot ce le trebuie sa ajunga unde sunt programati. Ni se arata la tembelizor doar ca sunt vai de capul lor , nu si de unde au bani sa faca aceasta calatorie. SUnt mentionati femei si copii, dar de calatorit sunt numai tineri cu abonament la sala.Ma intreb oare cati romani neaosi sunt in stare doar cu telefonul, sa ajunga pe jos de la Vaslui la Resita.
 • -4 (8 voturi)    
  granite deschise/inchise (Luni, 11 octombrie 2021, 7:45)

  Jebediah_Sanchez [utilizator]

  Tari care au fost deschisi la imigranti: SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Marea Britanie.
  Tari care tin cu dintii de granite: tari din Europa de Est, Rusia, Mexic, Indonezia, etc.
  Prima categorie sunt tari care au avut enorm de castigat; tari relativ stabile si bogate. A doua categorie... tin cu dintii de ideea a unei natiuni in timp ce se scufunda si mai adanc in WC.

  Sa nu mai zic de cat de iritati eram ca romani cand nu aveam voie nicaieri in Europa fara viza...
  • +1 (1 vot)    
   Prima ctegorie (Luni, 11 octombrie 2021, 15:51)

   nghe [utilizator] i-a raspuns lui Jebediah_Sanchez

   au primit selectiv imigranți. Au primit școliți, înalt calificați, etc. Nu au primit cârduri. Nu mai vorbim de cutume culturale.
 • +3 (3 voturi)    
  Deoarece e mai bine in Romania decat in Afganistan (Luni, 11 octombrie 2021, 8:33)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  In sensul ca din Romania ajungi mai repede in Germania .
 • +6 (6 voturi)    
  de ce vin migrantii in Romania (Luni, 11 octombrie 2021, 9:36)

  emilescu [utilizator]

  Ce ma mira pe mine e.e ca migrantii sint prinsi la incercarea de a iesi din Romania si foarte putini la intrere...
  Ar trebui saa fie invwes,,,
 • +8 (8 voturi)    
  Intrebarile corecte sunt (Luni, 11 octombrie 2021, 12:17)

  Razvan_M [utilizator]

  1. Cum de au parcurs aceste persoane mii de km, trecand prin zone stabile, fara razboaie active, fara a fi opriti la granita?
  2. Cum de au intrat aceste persoane in Romania, trecand fraudulos, in masa, frontiera de stat a Romaniei si frontiera externa UE pentru care Romania a investit miliarde de EURO sa o securizeze?
  3. Daca aceste persoane au fost ajutate de organizatii specializate pe asa ceva, acele organizatii actioneaza legal si conform legilor UE?
  4. De asemenea, acele organizatii participa la ajutorarea grupurilor de emigranti ilegali sa treaca fraudulos granitele Romaniei?
  5. Cine i-a invitat pe acei emigranti ilegali aici si cu ce scop? Exista entitati din afara Romaniei care au luat decizii in aceasta privinta si cine sunt acele entitati?
  6. De ce este in interesul Romaniei sa devina teritoriu de tranzit pentru asemenea grupuri de persoane a caror identitate este imposibil de verificat?
  7. De ce presa "independenta" pare a avea un interes financiar sau de alt fel in sustinerea unei anumite pozitii, contrare pozitiei majoritatii cetatenilor? Cine finanteaza asemenea pozitionare si cu ce scop? Este Rusia implicata? Sunt alti actori statali sau entitati private implicate?
  8. De ce presa "independenta" instiga la incalcarea legilor romane si acceptarea acestor incalcari? Este aceasta atitudine conforma cu deontologia jurnalistica, cea care ii invata pe jurnalisti sa si cenzureze opinii politice contrare cu opiniile politice ale jurnalistilor sau proprietarilor unui ziar / site de informatii (vezi cazul cenzurarii opiniilor despre pandemie)?
 • 0 (0 voturi)    
  Încerc sa fac (Luni, 11 octombrie 2021, 15:56)

  Timonierul [utilizator]

  o simpla comparație cu “fuga” mea de raiul comunist al lui Ceashka cel analfabet și bâlbâit


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by