Doar 1 din 2 cazuri pozitive confirmate cu RT-PCR este identificat și prin test rapid. Numărul real de cazuri ar putea fi între 5 și 7 ori mai mare. Avem șanse mari să ne imunizăm mai degrabă pe cale naturală, decât prin vaccinare - Studiu MedLife

de A.T.     HotNews.ro
Vineri, 8 octombrie 2021, 11:13 Actualitate | Esenţial


Test rapid
Foto: Pixabay
Medicii MedLife atrag din nou atenția asupra unor posibile riscuri pe care și le asumă pacienții care recurg la testele rapide pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2. Potrivit specialiștilor MedLife, aceste teste au în continuare o sensibilitate scăzută (sub 60%) și pot duce la un sentiment de falsă protecție, implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul pacienților asimptomatici.

• Testele rapide nu sunt un instrument fiabil de diagnostic sau triaj pentru persoanele asimptomatice. Aceste teste pot fi luate în calcul, ca o precauție suplimentară, doar în cazul persoanelor simptomatice.
• Conform studiului MedLife, doar 53% din totalul persoanelor diagnosticate pozitiv cu infecția SARS-CoV-2 prin testele RT-PCR au fost detectate și prin teste rapide.
• Persoanele cu test rapid negativ nu sunt eligibile pentru a sta cu familia sau prietenii la interior fără mască dacă sunt contacți direcți sau sunt simptomatici.
• RT-PCR rămân testele gold standard la nivel mondial pentru diagnosticarea COVID-19.

În contextul valului 4 și a unei rate ridicate de răspândire a virusului SARS-CoV-2, MedLife a derulat cea de-a doua etapă de studiu pentru evaluarea sensibilității testelor rapide, utilizând în paralel, pentru comparație, teste RT-PCR. Prima etapă a fost realizată anul trecut pe un eșantion de 97 de persoane. Pe lângă eșantionul de anul trecut, în cea de-a doua etapă, medicii MedLife au analizat un eșantion de alte 1002 persoane.

Ca metodologie s-au făcut recoltări aleatorii la persoane venite pentru testare din proprie inițiativă din București, Timișoara, Ploiești, Brașov și Cluj Napoca, afirmativ asimptomatici sau cu simptome ușoare, nespecifice. Pentru RT-PCR s-a recoltat exsudat orofaringian și nazofaringian dintr-o nară, iar pentru detecția de antigen s-a recoltat exsudat nazofaringian din cealaltă nară.

Astfel, conform studiului MedLife, doar 53% din totalul persoanelor confirmate pozitiv cu infecția COVID-19 prin testele RT-PCR au fost confirmate și prin testele rapide (28 dintr-un total de 53 de persoane). Toate rezultatele negative prin RT-PCR au fost negative și la de tecția de antigen. Ca urmare, pentru acest eșantion (de 1099 de persoane) s-a obținut o sensibilitate de 53% și o specificitate de 100%.

Echipa care a realizat studiul subliniază că o sensibilitate de 53% în condiții reale de lucru se traduce prin lipsa identificării a 47 de purtători de SARS-CoV-2 din 100, care vor continua să răspândească virusul.

“Din media ciclurilor de amplificare rezultă faptul ca testul rapid identifică doar încărcături virale mari (în jurul ciclului 22), nedepistând acele încărcături virale mici ce pot fi găsite atât la începutul contaminării, cât și la sfârșit, dar fără a putea face distincția între cele două situații și fără a exista un prag al ciclurilor de amplificare dincolo de care nu mai există contagiozitate”, a declarat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator.

“Aproximativ cu un an în urmă trăgeam un semnal de alarmă asupra eficienței limitate a testelor rapide în diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2. Dată fiind creșterea abruptă a numărului de cazuri, dar și utilizarea în masă a acestor teste, ne-am propus să revenim asupra acestui demers și să analizăm un eșantion mai mare de persoane. Rezultatele au confirmat din nou faptul că testele rapide nu sunt un instrument fiabil pentru diagnosticul infecției COVID-19, având o sensibilitate de sub 60%. Aceste teste nu funcționează în cazul persoanelor asimptomatice și nici a celor care sunt la început sau la final de boală. Se pare că aceste teste au o sensibilitate suficient de ridicată doar în cazul persoanelor simptomatice, însă și această situație ar trebui tratată cu multă precauție. În concluzie, testele rapide nu se pretează pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2, dar rămân un instrument bun de lucru pentru triajul în rândul persoanelor simptomatice”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

“Aceste concluzii sunt și mai îngrijorătoare în contextul în care, în acest moment, peste 66% din testele raportate oficial sunt teste rapide. Folosite pe scară largă, aceste teste duc la o falsă impresie de protecție și implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul persoanelor asimptomatice. Acest fenomen, coroborat cu o rată scăzută de testare la nivel național, ar conduce conform studiilor noastre la un număr real de cazuri între 5 și 7 ori mai mare. Dacă vom continua în acest ritm, avem șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare, România având deja astăzi, în mod real, aproape 100.000 cazuri pe zi”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

RT-PCR este în continuare etalonul și instrumentul utilizat global pentru identificarea purtătorilor de virus SARS-CoV-2

Prioritatea valului 4 al pandemiei, determinat în special de tulpina Delta, este depistarea și izolarea celor ce sunt contaminați cu noul coronavirus și, deci, pot transmite acest virus altor persoane. Prin capacitatea foarte mare de contagiozitate a noii tulpini și imprevizibilitatea evoluției bolii cu decompensări majore și insuficiențe multiorganice, de multe ori letale, mai ales în rândul nevaccinaților, depistarea si izolarea precoce a purtatorilor de SARS-CoV-2 este esențială pentru a limita răspândirea bolii și a ajuta sistemele de sănătate să facă față crizei mondiale.

Pentru identificarea purtătorilor de SARS-CoV-2, simptomatici dar mai ales asimptomatici, testele utilizate trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici: să fie cât mai sensibile (pentru a putea identifica concentrații cât mai mici de virus, mai ales că, până acum, nu se cunoaște doza infectantă), cât mai precise (să identifice corect prezența SARS-CoV-2, ținând cont că alți viruși ai familiei Coronaviridelor sunt deja prezenți cu răspândire globală; vorbim de tulpinile responsabile de “guturai”), să fie suficient de rapide și pretabile la volume mari de testări și, nu în ultimă instanță, să fie cost eficiente. În plus, față de aceste caracteristici, metodele de testare trebuie armonizate la nivel global, astfel încât politicile de sănătate și urmărirea epidemiologică să fie unitare.

“Până în prezent metoda RT-PCR este considerată gold standard de identificare a ARN viral, fiind o metodă cu sensibilitate si specificitate convenabile pentru a realiza prioritatea actualei pandemii. Chiar dacă nu este o metodă nici rapidă, nici ieftină și realizarea volumelor necesare se face cu implicarea serioasă a resurselor umane, continuă să fie etalonul și instrumentul utilizat global pentru identificarea purtătorilor de virus. În continuare, foarte mulți producători de teste de laborator încearcă să pună la punct alternativa ieftină și rapidă a gold standardului, respectiv depistarea de antigen viral. În prezent sunt puse pe piață foarte multe astfel de teste cu performanțe din ce în ce mai bune. Din păcate, însă, până la acest moment nu s-a identificat un astfel de test care să înlocuiască RT-PCR, astfel încât să fie introdus în politicile și metodologiile de supraveghere și control a infecției cu noul coronavirus nicăieri în lume”, a precizat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8489 vizualizari

 • +7 (33 voturi)    
  Cu alte cuvinte (Vineri, 8 octombrie 2021, 11:17)

  Aeroporcul [utilizator]

  1. Mortalitatea este mai scazuta decat e prezentata de datele oficiale si 2. probabil dupa aceasta iarna toata lumea va fi trecut prin infectie si reintram in normal. Ambele deci vesti foarte bune.
  • 0 (14 voturi)    
   Îmi pare bizar (Vineri, 8 octombrie 2021, 11:24)

   sysrq [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

   Mai e și un articol în adevărul unde șăfu de la matei balș zice că în primăvară vom fi imunizați și fără vaccin ... am senzația că jupânii țării schimbă strategia de comunicare.
   • +3 (3 voturi)    
    Pai la rata actuala de raspandire ... (Vineri, 8 octombrie 2021, 17:21)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

    ... cam aia e la ce ne putem astepta. Doar ca imunizarea prin boala va face de sute de ori mai multe victime decat daca ne-am fi imunizat in proportie mare prin vaccin.
  • +11 (21 voturi)    
   Da, (Vineri, 8 octombrie 2021, 11:26)

   Laic [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

   este mai scazuta, dar spitalele sunt blocate de pacienti. Cum iti explici asta?
   • 0 (8 voturi)    
    Pai daca urmariti cu atentie (Vineri, 8 octombrie 2021, 11:54)

    Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Laic

    stirile veti vedea ca le mai scapa si cate un adevar de genul "X" a iesit ATI dupa o lupta grea de 4 saptamani!

    Se aglomereaza ATI in proportie de peste 95% cu persoane care au comorbiditati si pentru care virusul este ca un seism pentru o cladire in care a explodat o bomba. Aceste persoane nu sunt rezidente in ATI doar cateva zile....

    In rest cu aglomerarea .....mai vorbim cand va apare adevarul....cam cat s-a decontat pentru un tratament Covid cu cateva paracetamoale, dexamezona si eventual anticoagulante preventive.

    Sunt multi care "simt" mai bine simptomele si solicita internarea in spital....bineinteles aceste "simtiri" fiind amplificate de tot circul grotesc din presa.
   • 0 (6 voturi)    
    Hai ca-ti explic eu (Vineri, 8 octombrie 2021, 12:31)

    Crop [utilizator] i-a raspuns lui Laic

    La un om detectat mai ai inca 4 nedetectati drept urmare din 15 000 per zi ajungi la 60 000 per zi. Asta inseamna 420 000 de cazuri per saptamana. Cum spitalele covid sunt in capacitate de maxim 20 000, si sunt generos, vezi de unde se umplu spitalele cu pacienti. Atentie! Se umplu doar spitalele desemnate nu si cele generale. Spre exemplu Bagdasar Arseni din capitala nu se umple cu covid ci cu ortopedie, traumatologie, neurochirurgie etc.

    Asadar spitalele se vor mai umple deoarece sunt insuficiente.

    Am zis 420 000? Hai 300 000 per saptamana. Si sa stii va mor si vaccinatii si se infecteaza de asemenea.

    Eu sunt unu din acele cazuri.
    • +1 (1 vot)    
     cei care ajung in spitale (Vineri, 8 octombrie 2021, 14:14)

     noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Crop

     sunt testati, deci rationamentul nu functioneaza
  • +3 (3 voturi)    
   Ai apropare dreptate (Vineri, 8 octombrie 2021, 11:33)

   cicci [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

   Punctul 1 este evident: nu toti bolnavii se declara(este un procent mare care se testeaza acasa si nu stie nimeni, sau unul si mai mare care nici macar nu se testeaza si o considera o raceala), dar mortii se numara toti.
   La punctul 2, esti aproape: probabil dupa aceasta iarna, APROAPE toata lumea va fi trecut prin infectie. E clar ca unii nu reusesc sa treaca.
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Vineri, 8 octombrie 2021, 11:41)

   drgp [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

   Mortalitatea e mereu mai scazuta ca.n statistici - evident, nu.i poti gasi oe toti cei infectati. E valabil pt orice boala.
   Problema e ca odata cu umplerea spotalelor nu se mai poate asigura tratament; de aici rezulta cresterea mortalitatii.
   In plus, oamenii racesc de doua ori pe an (unii). Vezi Manaus (Brazilia), unde au fost doua valuri f violente. Partea buna e ca la fiecare trecere castigi imunitate.
  • -4 (6 voturi)    
   . (Vineri, 8 octombrie 2021, 12:16)

   AlterEgo21 [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

   Nu, mortalitatea e mai mare. Pentru ca rata mortalitatii raporteaza numarul de morti de o anumita cauza la populatia totala. Asadar, existenta unor rezultate negative face ca numarul mortilor COVID sa fie subestimat. Prin urmare, zilnic mor cel mai probabil 400-500 de oameni din cauza virusului, niste cifre enorma care ar trebui sa ne faca sa ne punem niste semne mari de intrebare legate de constiinta civica a acestui popor. Rata fatalitatii in cazul COVID este probabil mai mica. De ce spun probabil? Pentru ca presupunerea ta cum ca cei care ar avea rezultate negative au o rata a fatalitatii mai mica decat cei cu rezultate pozitive este doar o presupunere. Am ajuns in situatia asta grava tocmai pentru ca indivizi ca tine care nu inteleg prea bine nici macar niste termeni de baza din epidemiologie trag concluzii fara fundament stiintific.
  • -2 (4 voturi)    
   cresterea nr. de morti>nr. mortilor oficiali covid (Vineri, 8 octombrie 2021, 12:56)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

   deci nu toti mortii de covid au fost inregistrati.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu e nici aia asa (Vineri, 8 octombrie 2021, 17:20)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

   Fac unii, nu la noi, aiurea, studii statistice pe evolutia mortilor pe tarile care raporteaza treaba asta - Romania fiind printre ele. Estimarile alora sunt ca nu doar numarul de cazuri ci si numarul de morti e mult mai mare decat cifrele oficiale.
 • +7 (19 voturi)    
  si la primavara (Vineri, 8 octombrie 2021, 11:27)

  alex34 [utilizator]

  o sa avem si Darwin Awards post mortem, vom rasari din cenusa ca pasarea penix
 • 0 (6 voturi)    
  de nu stiu cate ori mai multi infestati (Vineri, 8 octombrie 2021, 11:40)

  panda_rosu [utilizator]

  si in valurile trecute ni se spunea ca de fapt sunt chiar de zeci de ori mai multi.

  voi ati facut vreun calcul? daca ne uitam de cater ori ni s-a spus ca de fapt sunt de zeci de ori mai multi, ajungem la zeci de milioane de oameni, nici nu avem atatia oameni in romania...
 • +5 (9 voturi)    
  inca o concluzie (Vineri, 8 octombrie 2021, 11:45)

  cercetasul [utilizator]

  Din articol se intelege deci ca cei care au trecut prin boala sunt imunizati si nu mai are sens deci sa fie obligati sa se vaccineze.
  • +1 (3 voturi)    
   haha (Vineri, 8 octombrie 2021, 14:07)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui cercetasul

   e stiuta de mult asta , dar ... 120 de milioane de vaccinuri
 • -7 (11 voturi)    
  Sosocilor, sistemul conteaza (Vineri, 8 octombrie 2021, 12:16)

  Dogul [utilizator]

  Astfel de materiale ar trebui sa linisteasca populatii din state dezvoltate, unde sistemul sanitar nu e pus pe butuci, unde oamenii nu se *vindeca* folosind frunze de brusture. La noi, insa, spitalele sunt praf si pulbere, poporul e analfabet si stie el mai bine cum e cu boalele.
  • +2 (2 voturi)    
   stai linistit (Vineri, 8 octombrie 2021, 13:56)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   ... sistemul nostru sanitar este de 10-20 de ani pe butuci. Vizitati un spital din alta tara si o sa vedeti diferenta.
 • 0 (2 voturi)    
  RIP teste acceptate (Vineri, 8 octombrie 2021, 13:54)

  Batman11 [utilizator]

  Guvernul roman stia lucrul acesta si de aceea nu mai accepta testele .... :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by