Preşedintele Klaus Iohannis susține că acuzaţiile aduse premierului de către USR și PSD privind alocarea de bani din Fondul de Rezervă către administrațiile locale sunt doar ”expresia unei frustrări pentru că nu ei sunt acolo la cheia banilor”. El s-a declarat convins că ”Guvernul şi premierul Cîţu fac lucrurile exact aşa cum e legal şi corect”.

Iohannis si CituFoto: Presidency.ro

Întrebat, joi, la Cernavodă, despre decizia Guvernului de alocare de bani din Fondul de urgență pentru autorități locale și despre criticile PSD și USR, Iohannis a susținut că ”este mai nou un hobby al unora" de a-l acuza pe el și Guvernul "de tot felul de lucruri".

  • "Sunt tactici de poziţionare în vederea consultărilor şi formării unui nou Guvern”, a spus Klaus Iohannis.

El s-a declarat convins că ”Guvernul şi premierul Cîţu fac lucrurile exact aşa cum e legal şi corect”.

  • ”Nu am niciun fel de emoţii în această chestiune. Pe de altă parte, e clar că acum, în pragul iernii, anumite autorităţi au nevoie de sprijinul Guvernului şi sunt convins că în această perspectivă au fost făcute alocările.
  • Că unii şi alţii nu sunt mulţumiţi probabil e expresia unei frustrări pentru că nu ei sunt acolo la cheia banilor, dar am discutat cu premierul Cîţu şi am primit asigurări că aceste alocări vor fi făcute în corelare cu nevoile autorităţii locale respective”, a mai spus Iohannis.

Cum vrea Cîțu să împartă miliardul din Fondul de rezervă

Cu președintele Klaus Iohannis care a lăsat timp de gândire partidelor o săptămână după demiterea Guvernului la moțiunea de cenzură, Florin Cîțu a făcut miercuri o primă mutare. 1 miliard de lei sunt scoși din Fondul de rezervă și alocați primăriilor și Consiliilor județene.

„25-30% se vor duce si catre primarii PSD”, a susținut premierul.

Potrivitunui comunicat al Ministerului Dezvoltării, 2.756 de administrații locale din România au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei.

”Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Cseke Attila.

2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe - 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii. Ministrul a arătat că fondurile sunt necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale.

Mutarea premierului demis vine în contextul în care liberalii iau în calcul tot mai serios un guvern minoritar, cu susținerea PSD care în schimb ar avea acces la resurse.

Ciolacu: Facem plângere penală pentru abuz în serviciu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că prin decizia luată miercuri seară de a scoate 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru a-l aloca primăriilor și Consiliilor județene premierul demis Florin Cîțu "și-a plătit funcția" la Congresul PNL. El anunță că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor demnitarilor implicați în decizia luată de guvern.

  • "Iohannis și Cîțu au decis că, dacă nu trăiți într-o comunitate condusă de un liberal, veți suferi de frig, sărăcie și foame! Au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR.
  • Cîțu și-a plătit funcția la Congres, dar restul românilor, peste 70%, au fost pedepsiți! Iohannis și Cîțu tocmai i-au condamnat la frig, cu spitale și școli închise!
  • Așa crede Iohannis că ne pune pe toți cu botul pe labe! Fostul primar al Sibiului a pierdut total contactul cu realitatea, crezând că așa îl va putea ține pe Cîțu, un premier deja mort, în funcție!
  • Le spun clar: în ciuda tuturor amenițărilor și a deciziilor profund nedrepte ale guvernării lor eșuate, nu vom ceda!", a scris Ciolacu, joi, pe Facebook.

El a anunțat că PSD va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor demnitarilor implicați în decizia luată de Guvern și va ataca hotărârea prin care au fost alocați "discreționar" banii către primării din Fondul de Rezervă.

Barna acuză „nemernicia prin care Cîțu a golit fondul de rezervă al Guvernului”

Decizia luată de Guvernul Cîțu de a scoate 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru a-l aloca primăriilor și Consiliilor județene „mai puțin primăriilor conduse de primari USR” este o „nemernicie”, acuză vicepreședintele USR, Dan Barna.

„Nemernicia prin care Câțu a golit fondul de rezervă al Guvernului și l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puțin primăriilor conduse de primari USR, confirmă, o dată în plus, că acest om nu avea ce să caute în această pozitie, că pălăria îi era mult prea mare”, a scris Dan Barna pe Facebook.

„Să te răzbuni pe niște sute de mii de cetățenii ai României pentru că nu mai ai susținere în Parlament arată nu doar cinism ci și o nedisimulată ticăloșie”, a spus Barna.