Un judecător afgan cere protecția statului român, după ce talibanii i-au devastat casa și îl caută pentru a-l aresta. Imediat după căderea Kabulului, pentru Omid, pentru soția și pentru cei doi copii mici ai săi a început cursa pentru supraviețuire, conform TVR.

Talibani in KabulFoto: Markus Kortlueke / Alamy / Profimedia Images

Omid are în jur de 35 de ani și a fost timp de mai bine de 6 ani judecător. De-a lungul timpului, el a condamnat mulți afgani acuzați de terorism.

Imediat după căderea Kabulului, pentru el, pentru soție și pentru cei doi copii mici a început cursa pentru supraviețuire. Se mută de colo colo, doar noaptea, în speranța că noua putere le va pierde urma.

  • "Acum câteva zile, talibanii au fost la mine acasă, au intrat cu forţa şi au răscolit tot. Au luat documentele mele, calculatorul portabil, lucrurile personale. S-au comportat foarte urât cu vecinii, i-au întrebat unde sunt şi le-au cerut să mă predea", spune Omid.

Judecătorul nu are pașaport, iar talibanii i-au înghețat conturile. În prezent, familia lui trăiește cu puținii bani dați de prieteni sau rude.

  • "Nu avem suficientă mâncare. Copiii nu pot ieşi afară, nu pot merge la şcoală. Toţi suntem deprimaţi, suntem ca nişte prizonieri într-o închisoare", afirmă el.

Zilele acestea au început să circule pe rețelele sociale fotografii cu oameni din sistemul de justiție afgan care au fost deja executați. Omid susține că toți colegii săi se ascund, însă nu vor putea face asta la infinit.

  • "Dacă situaţia va continua, în curând talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide", mai spune Omid.

El ține legătura cu colegii români din Forumul Judecătorilor și speră ca aceștia să reușească să facă ceva. Împreună cu autoritățile de la București, Asociația Magistraților Români a reușit la începutul lunii trecute să scoată din Afganistan 45 de oameni, 7 judecători și famiile lor. Zilele acestea, Forumul judecătorilor i-a trimis o scrisoare președintelui Iohannis și i-a cerut să-i ajute pe magistrații afgani. În prezent, MAE are cereri de azil din partea altor 8 judecători afgani, printre care și Omid.