​Subiectul donării plasmei, ca materie primă pentru terapii salvatoare de vieți, reprezintă o provocare la nivel global, iar România nu face excepție. Iată câteva date importante despre situația plasmei în țara noastră.

România pierde anual 35.000 de litri de plasmă, echivalentul a 140 kg de imunoglobulinăFoto: Shutterstock

Știați că...

  • În România, colectarea de plasmă în prezent se face doar ca plasmă recuperată în urma activității de donare de sânge și se folosește doar ca materie primă livrată către spitale pentru utilizare în operații sau ATI.
  • În România se donează anual cca 430.000 unități de sânge, dintre care 290.000 unități se folosesc în transfuzie, iar 140.000 rămân nefolosite.
  • Dacă activitatea de donare de sânge ar crește cu cantitatea de sânge care se pierde în prezent, s-ar putea livra o medie de 35.000 litri de plasmă, ceea ce ar putea însemna 140 kg de imunoglobulină. Acestea reprezintă cantitățile necesare pentru 105 pacienți la o greutate medie/pacient de 70 kg sau 155 pacienți cu o greutate medie/pacient de 45 kg.
  • În prezent, în România nu există posibilitatea de fracționare a plasmei și nici a colectării sale direct de la donatori, ceea ce ne face dependenți de ceea ce colectează celelalte state.

”Având în vedere faptul că numai cererea de imunoglobulină la nivel global este în creștere cu 10%, pe măsură ce alte afecțiuni ce necesită astfel de medicamente sunt diagnosticate, aprovizionarea nu poate ține pasul cu nevoia clinică, în lipsa unei încurajări susținute a activității de donare de plasmă. Este nevoie de măsuri urgente, pe plan național, care să promoveze această activitate și să o susțină, astfel încât să le putem oferi o șansă pacienților care au nevoie de astfel de terapii. În caz contrar, vom asista neputincioși la o nouă criză a imunoglobulinelor”, a declarat Otilia Stângă, Președintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

Acest articol este susținut de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), în cadrul Plasma Awareness Week - Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă, desfășurată între 4 și 8 octombrie 2021.