Declic organizează, joi, în faţa Ministerului Muncii, un protest prin care membrii comunităţii îi lansează o provocare ministrului demis al Muncii: ”Raluca Turcan, te provocăm să trăieşti cu salariul minim pe economie”. Membrii comunităţii vor depune şi o petiție semnată de 35.000 de persoane.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Protestul a început la ora 10.00.

Pentru a atrage atenţia că salariul minim pe economie este insuficient, membrii Declic au adus pe trotuarul din faţa ministerului 30 de coșuri de cumpărături - câte unul pentru fiecare zi a unei luni, pentru a-i "arăta Ralucăi Turcan ce înseamnă cu adevărat să trăieşti cu doar 1.524 de lei”.

  • ”Raluca Turcan pare că nu conştientizează ce înseamnă să trăieşti cu salariul minim. Aşa că o vom provoca să trăiască şi ea cu 1.524 de lei pe lună şi să ne spună cum i-ar împărţi, pe ce i-ar cheltui.
  • Va reuşi să supravieţuiască sau îşi va mai lua un part-time pe lângă jobul de la minister, ca să-şi crească veniturile?!‘’ a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

De asemenea, comunitatea Declic va depune şi o petiţie semnată de 35.000 de cetăţeni care cer Guvernului să susţină legea europeană pentru salarii minime decente şi să identifice soluţii şi politici naţionale pentru salarii ce nu împing angajaţii la limita sărăciei.

  • ”Membrii Declic atrag atenţia asupra faptului că formula de calcul a salariului minim, lansată zilele acestea de guvernanţi, nu ia în considerare şi valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent, încălcând Legea 174/2020.
  • Salariul minim net în România a fost stabilit la 1.524 lei de la 1 ianuarie 2022, printr-o formulă ce încalcă legea şi care, perpetuată şi în următorii ani, îi va condamna la sărăcie pe termen nedefinit pe cei 1,3 milioane de angajaţi pe salariul minim”, au mai transmis organizatorii.

Salariul minim în 2022 este de 2.550 lei brut, reprezentând o creștere de 10,8% comparativ cu cel din prezent, conform hotărârii publicate în Monitorul oficial. O persoană plătită cu salariul minim va primi în mână 1.524 lei, adică cu 138 lei mai mult.

De data aceasta nu se va mai ajunge la situația de la începutul anului când, din neatenția Guvernului, salariul minim s-a aplicat de la 13 ianuarie, așa că unele firme au respectat legea „la virgulă”, în dauna angajaților. Totul din cauza unei greșeli de redactare a Hotărârii. Deși au spus că vor rezolva problema, în final n-au mai făcut-o.