Actualizat acum

​Articol susținut de APAA și ARPID

Plasma - resursa naturală care salvează vieți și care se găsește în corpul fiecăruia dintre noi

de     Smile Media
Marţi, 5 octombrie 2021, 9:50 Actualitate | Esenţial


Plasma - resursa naturală care salvează vieți și care se găsește în corpul fiecăruia dintre noi
Foto: Shutterstock
​​În perioada 4 - 8 octombrie, se desfășoară pe plan mondial ”Săptămâna dedicată conștientizării importanței donării de plasmă”. Evenimentul își propune să încurajeze cât mai mulți oameni să se alăture acestei inițiative care poate salva vieți.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare le mulțumesc pe această cale donatorilor de plasmă din întreaga lume pentru gestul lor altruist, salvator de vieți pentru pacienții cu boli autoimune și își propun să marcheze această perioadă printr-o serie de materiale dedicate acestui subiect urgent și actual. Acestea vor conține informații și date despre importanța plasmei, despre terapiile derivate din plasmă și la ce sunt ele utile, despre contextul european în acest domeniu, dar și despre posibile soluții naționale la aceste crize globale. La baza acestui demers stă speranța conștientizării importanței plasmei și a încurajării și facilitării activității de donare.

Știați că:

* Plasma este cea mai mare componentă a sângelui uman, însumând aprox. 55 % din total sânge; conține apă (în proporție de 90%), săruri, enzime, anticorpi și alte proteine.

* Plasma este o resursă naturală rară și doar un procent foarte mic de persoane aleg să doneze plasmă pentru dezvoltarea unor terapii derivate din plasmă.

* Plasma poate fi colectată în două moduri:
 • Plasmă colectată direct de la donatori sănătoși, reprezentând 85% din total - o donare conține cca 800ml de plasmă;
 • Plasmă recuperată în urma procesului de donare de sânge, reprezentând 15% din total - cca 280ml plasmă recuperată.
* Terapiile derivate din plasmă sunt medicamente unice, biologice, comparativ cu medicamente sintetice sau chimice, deoarece producția începe cu plasma, materie primă de proveniență biologică. De aceea, acestea nu pot fi înlocuite (nu există alternativă terapeutică).

* Terapiile derivate din plasmă reprezintă unicul tratament pentru aproximativ 300.000 de pacienți la nivelul întregii Uniuni Europene care suferă de imunodeficiențe primare și secundare, neuropatii, hemofilie, alte boli rare, boli autoimune, boli cronice etc.

Sursa datelor: https://www.pptaglobal.org/

”Accesul pacienților la aceste terapii devine din ce în ce mai dificil din cauza rarității plasmei și a faptului că a scăzut colectarea de plasmă pe plan mondial, inclusiv pe un fundal pandemic. Având în vedere că aceste medicamente fac de cele mai multe ori diferența dintre viață și moarte pentru un pacient, situația este cu atât mai dramatică. Pentru a asigura tratamentul pe un an pentru un pacient cu imunodeficiență primară sunt necesare 130 donări de plasmă. De aceea, este foarte important să marcăm această Săptămână de conștientizare a importanței plasmei și a activității de donare inclusiv prin furnizarea de informații care să ajute populația să înțeleagă importanța donării pe plasmă. De asemenea, sperăm ca apelul nostru să le responsabilizeze pe autorități și să le facă să se aplece asupra problemelor pacienților care au nevoie de aceste terapii salvatoare de vieți. E nevoie de soluții sustenabile, adaptate standardelor Uniunii Europene și realităților naționale”, a declarat Otilia Stângă, Președintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

Acest articol este susținut de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), în cadrul Plasma Awareness Week - Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă, desfășurată între 4 și 8 octombrie 2021.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1555 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Corect (Marţi, 5 octombrie 2021, 10:14)

  blacksheep [utilizator]

  Dar cate spitale au echipamente de producere a plasmei?
  Din punctul meu de vedere ar trebui sa existe in fiecare spital mare sau mic. Acest tratament a fost descoperit la inceputul secolului trecut dar cel putin la inceputul pandemiei spitalele romanesti nu aveau asemenea echipamente. Este rusinos, pentru ca este singura metoda de tratament in cazul unor virusi necunoscuti inca, sau tulburari de sistem imunitar.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by