Chiriţoiu: Comisia Europeană va anunţa marţi recomandările pentru sprijinul consumatorilor de energie

de DP     HotNews.ro
Luni, 4 octombrie 2021, 17:28 Actualitate | Esenţial


Bogdan Chiritoiu
Foto: Hotnews
Comisia Europeană va anunţa, marţi, recomandările pentru măsurile pe care le pot lua ţările membre pentru a reduce impactul creşterii preţurilor la energie şi gaze asupra populaţiei, a declarat, luni, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit Agerpres. El a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind preţurile energiei. "Mâine, Comisia Europeană va veni cu recomandările ei. Ce înţelegem noi din draft este că ne vor recomanda să nu afectăm funcţionarea pieţei. Recomandarea noastră ar fi să găsim acele metode care nu descurajează economia la energie, pentru unii consumatori e recomandabil un anumit stimulent pentru a face economie şi a cumpăra echipamente cu consum mic", a spus oficialul Concurenţei.

Potrivit acestuia, plafonarea preţului gazelor la producător, pe bursă, ar duce la situaţia în care gazele ieftine din România ar fi exportate.

"Piaţa angro nu mai este piaţă naţională. Plafonarea pe piaţa de angro nu văd cum o putem face cât timp avem libera circulaţie. Dacă noi am decide mâine că la noi preţul e 68 de lei, spre exemplu, în timp ce în străinătate e mai mare, oricine din România îl va lua la 68 de lei şi-l va vinde peste graniţă. Putem să o facem la consumatorul individual, e la decizia Guvernului", a precizat Chiriţoiu.

Pe termen mediu şi lung este nevoie de investiţii, a adăugat el.

Persoanele fizice al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se situează între 150 kwh şi 1.000 kwh, inclusiv, vor primi o compensare la plata facturilor în valoare de 0,21 lei kwh, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Energiei.

"Prin proiectul de act normativ se reglementează o schemă de acordare a unei compensări lunare consumatorilor casnici pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale în perioada noiembrie 2021 - martie 2022. Schema de compensare pentru energie electrică vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 lei kwh, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate (compus din tarif serviciului de de distribuţie, tarif mediu de transport şi componentele tarifului de transport şi tariful pentru servicii de sistem) a energiei electrice pentru cele 8 regiuni", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de Ordonanţă a Guvernului privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Compensarea se aplică facturilor de energie electrică emise în perioada 1 noiembrie 2021 - 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură - estimat sau regularizare.

În ceea ce priveşte facturile la gaze naturale, compensarea se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preţ de referinţă de 125 lei /MWh. Clienţii casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale sunt persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se situează între 80 metri cubi - 960 metri cubi, inclusiv.

Compensările se aplică facturilor emise în perioada 1 decembrie 2021 - 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură - estimat sau regularizare.

Consumatorii casnici de energie electrică şi de gaze naturale beneficiază de această compensare în situaţia în care se încadrează în limitele de consum menţionate şi dacă nu beneficiază de subvenţia acordată pentru consumatorul vulnerabil potrivit Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. În situaţia în care compensarea este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, atunci aceştia beneficiază de sprijinul prevăzut în proiect, calculat ca diferenţă dintre compensarea prevăzută în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă şi nivelul ajutorului acordat.

Compensarea acordată consumatorului casnic va fi consemnată distinct în factura/anexa la factură emisă de furnizorul de energie electrică/gaze naturale.

Schema de compensare se aplică şi în cazul condominiilor şi/sau cvartalelor cu încălzire centralizată care au un singur punct de consum care deserveşte spatiile locative din condominiu sau cvartal.

Potrivit Ministerului Energiei, impactul financiar total asupra bugetului de stat este de 1,304 miliarde de lei, din care suma de 494,204 milioane de lei pentru compensarea facturilor de energie electrică, respectiv 810,729 milioane de lei pentru compensarea facturilor de gaze naturale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1465 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Excelența Voastră Inutlă(EVI), (Luni, 4 octombrie 2021, 18:32)

  Rescator [utilizator]

  În România nu a existat,nu există și nu va exista în
  următorii 100 de ani piață concurențială corectă,după
  reguli stricte.Suntem la cheremul tuturor tâlharilor din politică și a jefuitorilor la drumul mare care se fac că
  ne oferă diverse utilități.La Energie au bătut toate
  recordurile de lăcomie și cinism ,fără ca cineva să-i
  deranjeze.Așa că recomandările UE nu fac doi bani
  în România.Și mai slăbiți-ne cu ENERGIA VERDE,cel
  puțin 10 ani până ne retragem în loc cu multă verdeață.
  Apropo,poate Guvernul viitor va desecretiza PNRR
  destinat României ca să vedem și noi populimea ce
  clauze secrete ni se impun.
 • +2 (2 voturi)    
  Pacaleala (Luni, 4 octombrie 2021, 18:33)

  Ghida2020 [utilizator]

  Domnule Chiritoiu, guvenul asta trage o PACALEALA groaznica CONSUMATORULUI VULNERABIL in "dauna" celor cu bani multi. Daca COMPENSAREA cresterii preturilor se face la toata lumea, atat la energie electrica cat si la gaze, daca se incadreaza in anumite cote de consum, inseamna cacel VULNERABIL s-ar putea sa fie in PIERDERE. De ce ? Pentru ca se spune ca CONSUMATORUL VULNERABIL nu beneficiaza de COMPENSARE. Pai daca el este cu un salariu de mizeie, si i se compenseaza 30% din REFERINTA, adica vreo 75 de lei, atunci e mai bine sa renunte si sa ramana si el SARACUL compensat la fel ca BOGATUL. Cred ca cu o asemenea lege GUVERNUL isi va da cu STANGUL IN DREPTUL, iar PNL se va trezi eliminat de pe scena politica dupa aceasta IARNA! D-voastra n-ati sesizat acest lucru EVIDENT? Adica LEGEA CONSUMATORULUI VULNERABIL este o PACALEALA!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by