Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că va fi emis un ordin comun împreună cu ministrul Sănătăţii pentru a clarificara aspectele legate de portul măştii de protecţie afară, spunând că i se pare "anormal" să porţi mască în momentul în care te plimbi prin parc. Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise în localitățile în care rata de infectare este de peste 6 la mie, potrivit noilor măsuri adoptate sâmbătă de Guvern. În București, însă, prin decizia adoptată sâmbătă este obligatorie masca doar în anumite spații aglomerate.

Masca de protectieFoto: pixabay.com

Lucian Bode a fost întrebat, luni, când va fi clarificată situaţia privind portul măştii de protecţie pe stradă.

  • "La sfârşitul săptămânii care s-a încheiat, am verificat respectarea măsurilor de restricţie pe care le-am luat în CNSU, respectiv în şedinţa de Guvern. Structurile noastre au verificat la sfârşitul săptămânii trecute 250.000 de cetăţeni şi peste 7.000 de operatori economici. Au aplicat 4.400 de sancţiuni şi au întocmit 14 dosare penale.
  • Vom veni cu acel ordin comun, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Sănătăţii, astăzi, cel mai târziu mâine de dimineaţă, dar eu cred că în cursul zilei de astăzi, în care vom explica exact care sunt excepţiile. Este anormal să porţi mască în momentul în care te plimbi prin parc, este anormal să porţi mască în momentul în care participi împreună cu zece prieteni, maxim, cum prevede legea, la o activitate sportivă”, a spus Lucian Bode.

  • "În toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori este instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise", prevede Hotărârea adoptată sâmbătă de guvern, în urma deciziei CNSU.

În București, însă, prin decizia adoptată sâmbătă este obligatorie masca doar în anumite spații aglomerate:

  • "În spațiile publice: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020, emis în temeiul art.13 și al art.71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
  • Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în acest perimetru".