Un nou volum sub condeiul av.prof.univ.dr Mihai Hotca a văzut lumina tiparului: “Gașca de la Drept. O poveste din vremea studenției.”

Gașca de la Drept. O poveste din vremea studenției", de av.prof.univ.dr. Mihai HotcaFoto: Hotnews

Mai jos puteți lectura un set de extrase din carte:

”Gașca de la Drept este titlul sub care ofer cititorilor o narațiune despre viața de student, cu părțile ei agreabile și cele mai puțin agreabile, cu idiosincraziile inerente studenției, dar și cu frumusețea curajului și inspirației de care dau, deseori, dovadă cei ce frecventează studiile universitare – o frumusețe incomparabilă cu oricare alta, din alte cicluri de învățământ.

Studiile academice le parcurgem fiind adulți; ele constituie baza teoretică a profesiilor noastre, reprezintă locul în care găsim surse multiple ale prieteniei mature și în care întâlnim ocazii suficiente pentru a ne descoperi vocațiile profesionale, dar și posibili viitori parteneri de viață. Pentru cei care studiază la universități, fragmentul de viață petrecut în mediul academic este unul care nu numai că nu poate fi uitat vreodată, dar este cel mai mare furnizor de amintiri minunate și speciale.

Perioada studenției constituie oportunitatea unică ce ne permite să încercăm și să parcurgem drumuri nebătătorite, să întâlnim oamenii care ne pot marca întreaga viață profesională sau personală și să dobândim imunitate socială. Când spun imunitate socială mă gândesc la rezistența în fața vicisitudinilor vieții sau a relațiilor toxice și, poate surprinzător, la arta de a preschimba situațiile defavorabile în situații avantajoase ori de a deprinde tehnica temperării succesului, când acesta riscă să ne aducă beția puterii. Printr-o metaforă, imunitatea socială poate fi considerată ca o haină de vremuri grele.

Mediul universitar este un privilegiu aflat la dispoziția studenților, iar aceștia pot profita de calitatea deosebită a profesorilor, de interacțiunile cu ceilalți studenți, precum și de posibilitățile extraordinare de documentare și studiu. Schimbul de idei cu universitarii și colegii, dar și accesul la izvoare de învățare mai greu accesibile ori mai puțin cunoscute oferă un buchet de privilegii.

Viața fără perioada studenției este, fără îndoială, mai săracă.

Să nu uităm că suntem ceea ce gândim, spunem și facem”.

”Era vremea de început a studenției, iar Cronos s-a oprit o clipă, pentru a-i privi pe tinerii studenți inocenți. Privindu-i, s-a minunat de ceea ce vedea, fiind fermecat de tinerețea și nevinovăția lor. După momentul de reverie trăit, acesta a tras aer adânc în piept, a expirat și apoi a continuat călătoria sa implacabilă, dar cu-n oarecare regret: a trebuit să plece, deși ar mai fi zăbovit măcar câteva clipe în contemplațiune.”

Oaia neagră a grupei H este Tedy, un tip căruia nu-i prea place studiul, dar adoră să se bage în seamă și se comportă deseori ca un bufon. Tedy este băiatul guraliv, care întregește tabloul unui grup social și în lipsa căruia interacțiunile academice ar fi, probabil, mult mai seci, prea tehnice, fără sare și piper. Când nimeni nu se aștepta la un răspuns trăsnit sau aiurea, atunci lovea Tedy cu unul dintre răspunsurile sale ucigătoare. Dacă era în formă, căci rar existau zile când era apatic, Tedy salva grupa de la situația ca profesorii să nu primească răspunsuri la întrebările adresate studenților. În astfel de cazuri, el era acolo și nu avea niciun fel de rețineri să răspundă, chiar dacă dădea multe răspunsuri trăsnite sau aiurea.”

”Ema a plâns de fericire, convinsă de norocul de a-l fi întâlnit pe alesul din poveste. Cei prezenți au numărat clipele, trecându-și în simțiri o experiență de neuitat, o surpriză formidabilă, imposibil de descris, la o intensitate emoțională greu de egalat.

În final, toți au fost bucuroși că doi colegi și prieteni de-ai lor – Ema și Gabriel – și-au unit destinele într-o manieră atât de romantică, declarându-și cel mai frumos lucru uman posibil – iubirea. Cei doi au fost, atunci, cei mai fericiți oameni de pe Pământ!”