Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis, intalnire cu Ursula von der LeyenFoto: Presidency.ro

Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete.

Von der Leyen a mers apoi la Palatul Victoria, unde la această oră are o întrevedere cu premierul Florin Cîţu.

La evenimentele de la Palatul Victoria este aşteptat şi fostul ministru USR PLUS al proiectelor europene, Cristian Ghinea, care a anunţat deja că va participa la întâlnirea cu preşedinta Comisiei Europene, la invitaţia premierului şi după consultări cu cei doi copreşedinţi ai USR PLUS, ”pentru că PNRR este al României”.

În finalul vizitei, preşedintele CE va merge, împreună cu şeful statului şi cu premierul, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care ar urma să beneficieze de fonduri prin Programul NextGenerationEU. Cei trei oficiali vor susține o conferință de presă comună.

Vizita preşedintelui CE are ca principal scop prezentarea evaluării privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

  • "Azi semnăm PNRR. E un moment istoric pentru România (...) Este un program de investiții și reformă. Primii bani vor veni la finalul lunii noiembrie-începutul lui decembrie", a declarat luni Florin Cîțu.

România ar urma să primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă șase piloni: tranziția verde; transformarea digitală; creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii; coeziunea socială și teritorială; sănătate, reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru noua generație.

Conform Comisiei Europene, 18 state au deja aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar 12 dintre acestea au primit primele tranşe de bani pentru proiectele de investiţii. Este vorba despre Grecia, Letonia, Cipru, Danemarca, Germania, Franţa, Spania, Lituania, Italia, Belgia, Luxemburg şi Portugalia.