Norul de cenuşă și poluanți rezultat din erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare (Spania) și intrat duminică în România se va menține deasupra țării noastre până spre jumătatea acestei săptămâni, iar ploile prognozate nu vor antrena la sol particulele de dioxid de sulf, conform reprezentanților Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

HotNews.roFoto: Hotnews

Norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată și răcită.

Potrivit sursei citate, norul de cenuşă a intrat deja în România şi va rămâne încă două-trei zile pe teritoriul țării noastre. Luni, este intensitatea mai mare a concentraţiilor de dioxid de sulf.

  • "Concentraţia este pe toată coloana, însă la sol valoarea acestora este mică. În general, însă concentraţiile vor fi mici, nu sunt mari fluctuaţii.
  • Concentraţia mare este sus, între 5 şi 10 kilometri, undeva chiar şi deasupra norilor. Din acest motiv, acest nor nu prea o să ne influenţeze pe noi. Cu cât înaintăm spre sfârşitul săptămânii, norul se cam disipează. Acesta a venit disipat, oricum...
  • E greu de spus cum vor influenţa ploile efectele acestui nor. Noi estimăm că baza norilor va fi destul de jos, undeva sub 5 - 7 km şi atunci nu antrenează particulele de dioxid de sulf.
  • Oricum, dacă se va întâmpla asta, nu cred că va fi un pericol. Nu am auzit nicăieri prin Europa să se fi întâmplat ceva. Acest nor va dispărea cam spre jumătatea săptămânii şi va avea concentraţi foarte mici", a declarat luni pentru Agerpres meteorologul de serviciu de la ANM.

Duminică, Ministerul Mediului anunţa că norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României până marţi, 28 septembrie.

Datele primite de Administrația Natională de Meteorologie de la Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU arată că în cursul ultimelor zile, în sudul și vestul Europei, concentrațiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudinea de 10000 de metri), s-au menținut la valori ridicate, iar evoluția estimată pentru propagarea acestui nor indica apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă - duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa - luni, 27 septembrie.

Circulația aerului se realizează din sector predominant sud-vestic favorizând-se, astfel, deplasarea către est a norului care va traversa teritoriul României, în intervalul menționat.

Datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum SO2, pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), NOx și CO fi consultate pe www.calitateaer.ro.