Academicianul Alexandru Bogdan, condamnat cu suspendare în dosarul privind prejudicierea Academiei Române cu 3,75 milioane euro / Unul dintre contractele păguboase, cu firma Grivco a lui Dan Voiculescu

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 24 septembrie 2021, 18:57 Actualitate | Esenţial


Alexandru Bogdan la DNA, in 2016
Foto: Agerpres
Alexandru Bogdan, preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei Române la data faptelor, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, el fiind acuzat de DNA că a creat în dauna Academiei Române un prejudiciu de 3,75 milioane de euro, scrie Agerpres.

Iniţial, Alexandru Bogdan a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, însă judecătorii de la tribunal i-au schimbat încadrarea în abuz în serviciu şi l-au condamnat cu suspendare.

Pe de altă parte, judecătorii au decis că actul material privind contractul de arendă nr.491 din 21.08.2007 cu SC GRIVCO SA, companie deţinută de familia lui Dan Voiculescu, nu îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu.

În schimb, instanţa a dispus ca Alexandru Bogdan să plătească Fundaţiei Patrimoniu suma de 196.613 lei, reprezentând despăgubiri civile, el având de achitat şi cheltuieli judiciare de 18.000 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.


Unul dintre contractele păguboase, încheiat de Academia Română cu GRIVCO a lui Dan VoiculescuAcademicianul Alexandru Bogdan a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, fiind acuzat că a produs Academiei un prejudiciu de 3,75 milioane euro, prin încheierea nelegală a unor contracte de arendare şi concesionare a unor terenuri cu diverse firme.

„Inculpatul Alexandru Bogdan, în calitate de preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu, cu încălcarea prevederilor legale şi a celor prevăzute în statutul organizaţiei, şi-a exercitat atribuţiile de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ce aparţin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entităţii pe care o conducea, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale. Concret, în perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, între Fundaţia Patrimoniu şi mai multe societăţi comerciale au fost încheiate contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri ce aparţineau instituţiei respective”, susţin procurorii.

Concret, în perioada 2006-2010, cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, între Fundaţia Patrimoniu şi mai multe societăţi comerciale au fost încheiate peste 20 de contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri, asistenţă juridică, consultanţă, prestări servicii, care printre altele conţineau prevederi ce contravin atât Legii arendării nr. 16/1994, cât şi Regulamentului din 10 martie 2006.

În plus, aceste contracte ar fi fost încheiate fără a exista aprobarea Consiliului Director, conţineau clauze nefavorabile Academiei Române, nu aveau prevăzută durata contractului şi nu aveau calculată valoarea arendelor.

„Spre exemplu, pentru perioada 2007-2009 la o suprafaţă de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009 la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia Patrimoniu nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului (societate comercială) obligaţia de plată. De asemenea, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundaţia Patrimoniu a fost de acord şi a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate şi regularizate conform prevederilor din Actele adiţionale şi în raport cu arenda datorată”, precizează DNA.

Procurorii apreciază că exercitarea autorităţii de către Alexandru Bogdan s-a făcut cu rea-credinţă şi cu intenţia directă de favorizare a partenerilor, ceea ce a avut ca rezultat păgubirea Academiei Române. Aceste aspecte reies, potrivit DNA, din „caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale şi lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv şi în concret interesele ale Academiei Române”.

Presa a relatat că, în anul 2006, Fundaţia Patrimoniu a semnat o „convenţie de cooperare tehnico-ştiinţifică” cu SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA, companie fondată de Dan Voiculescu.

GRIVCO ar fi luat în arendă
aproape 1.500 de hectare de terenuri agricole, iar contractul iniţial a fost prelungit prin cinci acte adiţionale, pe care însă fundaţia nu putea să le încheie fără aprobarea Academiei Române.Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8732 vizualizari

 • +31 (35 voturi)    
  Pff (Vineri, 24 septembrie 2021, 19:05)

  Tony_K [utilizator]

  Sa imi fie cu iertare dar, nu mai mor fosilele astea comuniste. Academicieni de carton, majoritatea nu au studiat nimic in viata lor. Au supt la stat toata viata lor de imbuibati. Scarba.
  • +25 (27 voturi)    
   Nu cred (Vineri, 24 septembrie 2021, 20:39)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   Mori tu sau eu inainte sa dea ortu' popii Iliescu. Omul ala cred ca a fost felina in alta viata de are atatea vieti. Asta sau e vampir.

   Mor cand vad toti dinozaurii astia securisti care sunt asa-zisi "oameni de afaceri", "scriitori", "antreprenori", "academicieni", "profesori".

   Cand le ceri o declaratie ad-hoc fara sa fie la o televiziune prietena sau intr-o emisiune aranjata nu sunt in stare sa lege 3 cuvinte fara sa auzi "... care le..." si "... eu ca si...", cuvinte folosite incorect sau dezacorduri.

   Dar ei sunt mari oameni impliniti, noi, niste prosti.
 • +39 (39 voturi)    
  Ps (Vineri, 24 septembrie 2021, 19:06)

  Tony_K [utilizator]

  Si derbedeii din justitie care dati cu suspendare la asa cazuri, eu sper sa platiti candva, voi sau copiii vostri.
  • +8 (24 voturi)    
   Justitia in lesa echipei castigatoare... (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:02)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   ...exact cum au preluat-o de la PSD asa o dirijeaza si PNL, de asta au preferat sa-i elimine pe USRisti ca nu le mai mergea jaful tarii.
  • +7 (7 voturi)    
   Ita (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:11)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   amen !
 • +24 (26 voturi)    
  Dupa 15 ani (Vineri, 24 septembrie 2021, 19:20)

  consumator2 [utilizator]

  Offff…
  • +27 (27 voturi)    
   Au sperat că moare. (Vineri, 24 septembrie 2021, 19:46)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Din păcate pentru magistrați, nu a murit și au fost nevoiți să-l condamne. Și l-au pedepsit exemplar! Dragostea magistraților pentru infractori și-a spus cuvântul. Cum să nu te înfurii când vezi magistrați care le plâng de milă infractorilor, cazul Dana Gârbovan este recent. Aceasta a întărit ce a spus Dragnea, că pușcăriașii au condiții grele. Magistrat=purtător de cuvânt al unui infractor și execută ordinele infractorului.
   • +4 (6 voturi)    
    Cu pușcăriile aveți dreptate. (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 10:27)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    La Rahova și în alte locuri sunt condiții de hotel
    cu trei stele,în timp ce în cazărmile Armatei
    sunt condiții de 0,5 stele(110 oameni într-un
    dormitor).La fel de mizerabil se prezintă lucrurile
    în spitale,creșe,grădinițe și în școlile de la țară.
    Dana Gârbovan este o ferventă activistă PSD/PCR
    și apărătoare a tuturor infractorilor.
 • +25 (27 voturi)    
  si prejudiciul?! l-au recuperat sau nu? (Vineri, 24 septembrie 2021, 19:40)

  qwerasdf [utilizator]

  ori se imparte cu judecatorii...
  • +15 (15 voturi)    
   Ala s-a impartit deja (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:12)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   stai matale linistit.
  • +6 (6 voturi)    
   daca fura o gaina din curtea cuiva (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 9:57)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   ar fi primit inchisoare cu executare. Dar la sume asa mari si la personaje importante, justitia nu mai e echidistanta.
   De aceea coruptia si furturile la nivel inalt nu vor conteni in Romania, pentru ca justitia "vegheaza"
 • +26 (28 voturi)    
  cu suspendare (Vineri, 24 septembrie 2021, 20:00)

  Bokila [utilizator]

  la un jaf de 3,5 milioane euro...au revenit in forta judecatorii corupti protectori ai coruptiei....sper sa apuc ziua in care vor plati acesti beneficiari de pensii speciale pentru aceste mizerii.....mituiti pe vecie de psd cu venituri abracadabrante acest libarci gretoase stiu sa fie recunoscatoare
  • +11 (17 voturi)    
   justitie la misto (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:10)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui Bokila

   Iaca de ce Justitia din Italia NU da doi bani pe Hotarari ale magistratilor din Romania ...
  • +5 (5 voturi)    
   Condamnări! (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 13:24)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Bokila

   Prin anii ‘94-‘95, o femeie singura, mama a doi copii, a furat doua pâini de la o brutărie. A fost prinsă, judecată si condamnata la doi ani si opt luni pușcărie cu executare.
   Dacă pentru doua pâini primesti o astfel de pedeapsa, eu propun următoarele: sa se împartă valoarea celor doua pâini la numărul de luni primite pedeapsa si vom afla in acest fel “valoarea/luna”.
   După ce aflam valoarea/luna, împărțim si cele 3,5 milioane de euro la aceasta valoare si vom afla in sfârșit cam cum ar fi trebuit pedepsit acest ipochimen, care (măcar prin titlul le care îl are) își bate joc de orice, considerându-se ca făcând parte din elita societății românești.
   Sănătate si numai de bine sa auzim.
 • +8 (18 voturi)    
  Decat academician penal (Vineri, 24 septembrie 2021, 20:11)

  VOX. [utilizator]

  Mai bine combinator cinstit.
  • +5 (15 voturi)    
   Hrebe, tu esti ? (Vineri, 24 septembrie 2021, 20:46)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Nu stai bine unde ai ajuns atit de tirziu ?
 • +15 (15 voturi)    
  mereu am zis, (Vineri, 24 septembrie 2021, 23:27)

  iodixit [utilizator]

  cei mai corupti din romania sint politicienii.
  astazi imi cer scuze politicienilor, judecatorii sint cei mai corupti. politicienii au cazut pe doi.
  • -3 (5 voturi)    
   dar (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 8:55)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   nu e vorba doar despre coruptie. Eu cred ca este o subordonare a justitiei fata de politic, un fel de "trafic de influanta".
   Oricum, pana la o reforma reala, serioasa, corecta a Justitiei nu putem sa ne asteptam la nimica bun in Romania . Si nu cred ca Stelian Ion ar fi putut s-o faca. In acest caz USR+ a ales in favoarea politicului in competitie cu profesionalismul si autoritatea. Un precedent periculos, la care chiar ca nu m-am asteptat. Ii credeam "altfel" ....
 • +14 (14 voturi)    
  oare? (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 0:52)

  vivatcrescatfloreat [utilizator]

  Intreb si ma intreb: asemenea academicieni, ca A. Bogdan, primesc in continuare indemnizatie de academician? au primit si in timpul fff lung, al procesului? pentru ce merite? pentru ca au facut JAF cu bunurile Academiei (ca la Banu Ghica, ca pe mosia lor)? si indemnizatie pentru ca au condamnare?
  Poporul le plateste indemnizatii, in timp ce ei intrebuinteaza bunurile Academieii pentru foloasele lor sau ale altora-alesi de ei?
  Asta e morala de academician?
  Si drept "rasplata" sunt condamnati CU SUSPENDARE?
 • +13 (13 voturi)    
  Incredibil... (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 2:09)

  filosoful.roman [utilizator]

  Un gunoi care aduce prejudicii de 3,75 milioane de euro primeste cu suspendare, in timp ce un amarat care fura o gaina sau o paine primeste ani grei cu executare...

  Se pare ca cea mai inteleapta solutie e emigrarea. Romania nu mai are nicio sansa, din pacate.
 • +9 (13 voturi)    
  ce fosila, ce de infractori (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 5:28)

  Coco Whistle [utilizator]

  sariti pe ei...nu e normal ce se intimpla, se fura pe toate planurile, paduri, functii, bani, vita, timp....un popor normal ar fi sarit pe ei.stau in functii sustinuti de infractori si magistrati....nu iesim din aceasta bula decit cu oameni noi si un popor care sa-i educe pe astia 'da' hard way.
  • -4 (6 voturi)    
   Scuze, ce ai cu poporul? (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 9:20)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Normal sa exprimat și își exprimă dezacordul pentru ce fac magistrații. Te consideri normal d-ta care incinți la ură și violențe?
 • +6 (6 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 8:54)

  mahnit [utilizator]

  am mai avut noi un ,,academiciana,,
 • +9 (9 voturi)    
  dreptatea judecatoreasca (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 9:27)

  nicost [utilizator]

  asta este justitia din Romania ,hoti si escroci vor fi cat o fi lumea ,dar trebuiesc judecati de cineva cum poate acel judecator sa convinga un amarat care a furat o paine si a fost condamna 3 ani cu executare ca escrocul asta cu titluri universitare este mai putin vinovat ca el ,tare asi dori sa explice judecatorul acesta care fie vorba intre noi o sa primeasca o pensie babana ,ca individul nu mai este periculos si ca nu o sa faca alta excrocherie si mai banoasa ,vai mama ei de clasa politica si de societate
 • +5 (5 voturi)    
  academician... (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 15:11)

  anion [utilizator]

  ......caruia ii place expresia ''A CADE MITA''. Se pare ca lui i-au cazut milioane de la Felix, frumos era ca macar un an sa fie academician la buda la Rahova.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by