Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, vicepreședinte al Comitetului de coordonare a vaccinării, susține că de vină pentru eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID sunt autoritățile locale din orașele mici și din mediul rural, din comunitățile "subdezvoltate care aparțin de un alt secol". Premierul Florin Cîțu spunea joi seară, întrebat dacă se consideră vinovat de eşecul campaniei de vaccinare, aşa cum acuză unii dintre cei care îl contestă, că el nu este firmă de advertising.

vaccinarea anti-COVIDFoto: comitetul de coordonare a vaccinarii

Baciu a vorbit, la Digi 24, despre diferența de cultură și responsabilitate între comunitățile dezvoltate, unde campania de vaccinare a avut succes, și comunitățile "subdezvoltate care aparțin de un alt secol”.

  • "Vorbim de comunități locale unde cultura locală își spune cuvântul. Trebuie să te uiți puțin la cultura locală și care este responsabilitatea socială a respectivei comunități (...)
  • Din punct de vedere teoretic, cam știm ce avem de făcut și nu cred că aici a fost problema. Însă când vorbim de implementare, aici cred că este una dintre principalele probleme ale societății. Haideți să comparăm Bucureștiul cu un sat care n-a avut un medic de familie în ultimii 10 ani.
  • În București te poți vaccina într-o oră oriunde dorești. Într-o comunitate locală poate să vină guvernul, și autoritățile, și ministrul să-ți dea toate informațiile, să existe ample acțiuni de comunicare pe toate canalele de comunicare, dacă la nivel local, într-o astfel de comunitate, unde, să presupunem că sunt 1000 de oameni din care 500 ar vrea să se vaccineze, dacă autoritățile locale nu organizează un centru de vaccinare, cum se vaccinează acei 500 de oameni?
  • Trimitem echipe mobile, dar dacă tu nu ai o acțiune aplicată de comunicare în care tu să pregătești acea comunitate, realmente cum faci, te duci cu o caravană și cu o portavoce și zici bună ziua am venit?
  • A luat câteva luni de zile ca în toate localitățile din mediul rural să ajungă echipele mobile.
  • Este de-a dreptul revoltător să vă spun sincer ca în luna august să ai în continuare autorități locale care nu au făcut absolut niciun fel de acțiune de a le oferi posibilitatea vaccinării cetățenilor din localitatea respectivă. Este absolut inadmisibil!”, a spus Andrei Baciu.

Premierul Florin Cîțu spunea joi seară, întrebat dacă se consideră vinovat de eşecul campaniei de vaccinare, aşa cum acuză unii dintre cei care îl contestă, că el nu este firmă de advertising.

  • ”Să ştiţi că nu sunt o firmă de advertising. Ceea ce trebuia să facă Guvernul am făcut (...) Până la urmă, în România vaccinarea nu este obligatorie.
  • Pot să fiu acuzat că eu nu sunt cel mai convingător om din lume. Dar nimeni în statul român... încrederea în instituţiile statului şi mai ales eu, ca liberal care vreau să reduc influenţa statului în economie este puţin contradictoriu.
  • Dar aş vrea să văd responsabili din societate, oameni care sunt lideri de opinie, influenceri, câte ore au dedicat campaniei de vaccinare? Pentru că până la urmă este vorba despre noi toţi”, a adăugat premierul, joi seară, la Digi 24.