Procurorii DNA fac percheziții, joi, la sediul Consiliului Județean Iași, instituție condusă de Costel Alexe, într-un dosar vizând fapte de corupție săvârșite în perioada februarie - august 2021. Reamintim că șeful CJ Iași, Costel Alexe, este urmărit penal de DNA și s-a aflat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat că a primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce a comunicat DNA, pentru HotNews.ro:

  • "În cursul zilei de 23 septembrie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în patru locații situate pe raza județului Iași, din care trei la sediul unor instituții publice.
  • În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași și Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
  • Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare".

Surse din CJ Iași au declarat pentru reporteris.ro că procurorii DNA, însoțiți de jandarmi, au intrat în biroul lui Costel Alexe, unde i-au prezentat mandatul de percheziție.

Reamintim că șeful CJ Iași, Costel Alexe, este urmărit penal de DNA și s-a aflat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat că a primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

DNA îl acuză pe Costel Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban și actual președinte al Consiliului Județean Iași, că ar fi primit mită de la un combinat siderurgic (Liberty din Galați) 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Ce acuzații îi aduc procurorii șefului CJ Iași:

  • În 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).
  • Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
  • Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

Costel Alexe a susținut că este nevinovat și s-a declarat convins că va demonstra acest lucru în instanță. El a anunțat că, într-un "gest de onoare", se autosuspendă din funcția de președinte al PNL Iași.

Alexe s-a aflat sub control judiciar începând din 28 aprilie și până la sfârșitul lunii august, când măsura a fost revocată.