Din 28 septembrie, în România va începe administrarea dozei a treia de vaccin anti-COVID, a anunțat miercuri Comitetul de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea. A treia doză de vaccin poate fi administrată nu mai devreme de 6 luni după doza a doua. A treia doză se va face doar cu vaccin cu ARN Mesager (Pfizer sau Moderna), indiferent cu ce vaccin s-au făcut primele două doze. Doza 3 poate fi administrată oricărei persoane care are cel puțin 6 luni de la doza 2, însă este recomandată în primul rând persoanelor vulnerabile - cu vârsta peste 65 de ani sau care suferă de boli cronice - și persoanelor cu risc mare de expunere - personal medico-social și din învățământ.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cui este recomandată în primul rând doza 3, potrivit Comitetului de Coordonare a Vaccinării:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Vaccinarea cu doza 3 se face doar cu vaccin produs de Pfizer&BioNTech sau Moderna, inclousiv în cazul celor vaccinați cu AstraZeneca.

Având în vedere faptul că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel, mai precizează CNCAV.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei 3 se poate face prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.