Ministrul de Interne, Lucian Bode, apreciază că incidentul de la Suceava, unde doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi, este "regretabil şi de neacceptat", dar şi de neînţeles, întrucât "cei care exploatau masa lemnoasă acolo s-a dovedit că o făceau legal".

Lucian BodeFoto: Arhiva personala

"Este regretabil şi de neacceptat ca în România anului 2021 să se întâmple astfel de lucruri. Totodată, este de neînţeles ce s-a întâmplat acolo, având în vedere pe de o parte faptul că cei care exploatau masa lemnoasă acolo s-a dovedit că o făceau legal. Garda Forestieră a spus acest lucru. Adică exploatau legal acea suprafaţă. Doi - 2 jurnalişti şi un activist de mediu îşi făceau datoria. Pentru mine este de neînţeles cum s-a ajuns la aceste violenţe", a declarat Bode la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Ministrul a subliniat că deşi incidentul a avut loc într-o zonă greu accesibilă, cu semnal GSM foarte slab, în mai puţin de 30 de minute poliţiştii au ajuns la faţa locului. El a mai precizat că în urma depunerii plângerii prealabile, poliţia a anchetat 12 persoane, iar vineri au fost reţinuţi patru dintre acestea.

"Urmează, astăzi, Parchetul să se pronunţe. (...) Acest caz a fost preluat de Parchet. Parchetul va face toate demersurile şi va comunica tot ce se întâmplă cu cei vinovaţi", a spus el.

Întrebat dacă se va realiza o anchetă internă în cadrul poliţiei de la Suceava, Bode a replicat că se va realiza o evaluare.

"După un incident tragic, cum este şi acesta, noi trebuie să învăţăm din aceste incidente - cum s-a întâmplat la Bacău, în Constanţa şi în alte situaţii regretabile - şi structurile noastre trebuie să corecteze, dacă nu au acţionat ca la carte, trebuie să corecteze acest lucru. Şi nu se poate face acest lucru decât făcând o evaluare a modului în care au acţionat. O evaluare a noastră internă e normal să se facă ori de câte ori avem astfel de situaţii. (...) Audit, corpul de control - structurile noastre interne trebuie să tragă concluziile după un astfel de incident", a spus el.

Bode a menţionat că în primele opt luni ale anului, reprezentanţii MAI au realizat 27.000 de controale, au constatat 6.500 de infracţiuni la regimul silvic (cu 63% mai mult faţă de anul anterior) şi au confiscat 30.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

Totodată, în acest an au crescut cu aproape 200% sesizările cetăţenilor la 112, iar majoritatea acestora s-au confirmat.

Patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 44 de ani, au fost reţinuţi în urma agresării a doi jurnalişti şi a unui activist de mediu care realizau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din judeţul Suceava, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.

Potrivit sursei citate, agresiunea s-a produs pe raza unui ocol silvic privat, din zona comunei Panaci.

"Peste 30 de poliţişti din cadrul IGPR şi IPJ Suceava au desfăşurat activităţi investigative şi de cercetare penală, în sistem integrat, fiind depuse diligenţele necesare pentru exprimarea şi obţinerea calităţii procesuale a victimelor, dar şi pentru probarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Au fost continuate activităţile de cercetare în teren, pentru completarea materialului probator cu suportul structurilor criminalistice şi s-au desfăşurat activităţi investigative complexe, pentru stabilirea cercului de suspecţi şi individualizarea gradului de participaţie penală", precizează IPJ Suceava într-un comunicat transmis sâmbătă.