Zeci de organizaţii neguvernamentale cer ministrului de Interne, Lucian Nicolae Bode, şi conducerii Poliției Române să fie o anchetă urgentă în cazul celor doi jurnaliști și al activistului de mediu bătuți crunt, în zona Vatra Dornei, în timp ce filmau un documentar despre tăierile ilegale de pădure. Acestea spun că incidentul "nu reprezintă un simplu derapaj, ci se alătură unui șir lung de evenimente grave, care pun în pericol spațiul civic, libertatea presei și care conduc la încurajarea fenomenului tăierilor ilegale".

Lemn taiat din padureFoto: WWF

Organizațiile semnatare, membre ale Grupului “ONG-uri pentru cetățean”, cer ministrului de Interne, Lucian Bode, și conducerii Inspectoratului General de Poliție "să asigure cu celeritate și transparență" desfășurarea unei anchete în cazul jurnalistului Mihai Dragolea, a regizorului Radu Constantin Mocanu și a activistului de mediu Tiberiu Boșutar, agresați în zona Vatra Dornei de un grup de persoane.

  • "De-a lungul anilor, organizațiile de mediu au atras atenția, în mod repetat, că activiștii de mediu și silvicultorii își riscă viața în activitatea lor de protecție a mediului și de conservare a mediului natural. De asemenea, în ultimii ani mai mulți jurnaliști au fost agresați în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri.
  • În 2019, Greenpeace România și Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar șase dintre ele au murit în urma acestor violențe. Considerăm că ne aflăm în zona unei probleme sistemice care pune în pericol viețile unor persoane care protejează chiar interesele statului român.
  • Faptul că în cadrul incidentului violent din zona Vatra Dornei au fost agresați, alături de activistul de mediu Tiberiu Boșutar, și doi jurnaliști, Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu, arată că însăși libertatea presei este pusă în grav pericol de fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Jurnaliștii au fost spitalizați, iar echipamentele de filmare au fost distruse, fapt inacceptabil într-un stat de drept.
  • Acest incident nu reprezintă un simplu derapaj, ci se alătură unui șir lung de evenimente grave, care pun în pericol spațiul civic, libertatea presei și care conduc la încurajarea fenomenului tăierilor ilegale. Solicităm protecția persoanelor victime ale acestui eveniment și anchetarea acestui caz în regim de urgență. Considerăm că acest tip de atacuri care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieți omenești, denotă incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale și, mai grav, denotă eșecul autorităților statului român în mandatul esențial de protejare a vieții cetățenilor", arată organizațiile civice într-o scrisoare deschisă.

Scrisoarea deschisă este semnată de ActiveWatch, Greenpeace România, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro – Human Rights Research Centre, Asociaţia MozaiQ LGBT, Atlatszo Erdely/ Transilvania Transparentă, Funky Citizens, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Expert Forum (EFOR), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, FDSC - Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, PATRIR - Peace Action, Training and Research Institute of Romania. Susţine acest demers Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS - care cuprinde 44 ONG-uri din domeniul social.

Reamintim că regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din zona Dornelor, unde filmau pentru un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.

CITEȘTE ȘI: Activistul de mediu lovit crunt alături de doi jurnaliști care documentau defrișările din Bucovina: Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul / Ce spune Poliția