„Am propus să ducem această discuţie în CSAT”, a răspuns premierul Cîțu, când a fost întrebat de avioanele contrabandiștilor care intră în România fără a fi detectate. Premierul Florin Cîţu a afirmat că a discutat cu miniştrii de resort şi a fost asigurat că se vor suplimenta resursele.

Avion cu care se facea contrabanda de tigariFoto: dilo.net.ua

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat, miercuri, ce şanse are România de a intra în Schengen, când avioane ale contrabandiştilor intră în ţară nedetectate, şi a răspuns: „Am discutat de fiecare dată cu miniştrii de resort, m-au asigurat că alocă mai multe resurse şi că vor veni cu soluţii în perioada următoare. Pe partea de ANAF e problema cu scanerele. Am propus să ducem această discuţie în CSAT şi să găsim o soluţie care să fie implementată cât mai rapid”.

Sindicatul Europol a cerut, miercuri, intervenţia CSAT, după ce autorităţile din Republica Moldova au anunţat că un avion al contrabandiştilor ucrainieni de ţigări ar fi intrat în spaţiul aerian românesc fără a fi reperat.

Sindicaliştii explică faptul că poliţiştii de frontieră nu au atribuţii pentru a repera şi opri astfel de avioane, chiar dacă luptă împotriva contrabandei. Anul trecut au fost oprite peste 56 de milioane de ţigări.

În luna august, Forțele aeriene ucrainene au ridicat un avion de luptă MiG-29 pentru a forța aterizarea unei aeronave An-2 a contrabandiștilor care duceau țigări în România. Avionul contra­bandiștilor ar fi intrat ilegal în România fără a fi depistat. Abia la întoarcere el a fost reperat de grănicerii ucraineni.