Fostul deputat Viorel Hrebenciuc - unul dintre cei mai importanți lideri ai PSD, fost strateg al partidului - a fost ridicat de polițiști de la locuința sa, marți seară, pentru a fi încarcerat, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV.

Viorel Hrebenciuc (imagine arhiva)Foto: Agerpres
  • "Având în vedere decizia instanței, astăzi, 14.09.2021, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale a pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea, emis pe numele unui bărbat de 68 de ani. Cel în cauză este în custodia polițiștilor, urmând a fi încarcerat", a transmis Poliția Capitalei.

Hrebenciuc a fost ridicat de anchetatori de la locuința sa, refuzând să facă declarații jurnaliștilor aflați la fața locului.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV. În acest dosar au mai fost condamnați fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Stefan, fosta șefă a CNA Laura Georgescu și Narcisa Iorga, fost membru CNA. Decizia este definitivă.

Viorel Hrebenciuc a fost acuzat de DNA că s-a implicat pentru a determina funcţionari din Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei postului Giga TV - controlat de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan "Pinalti". Narcisa Iorga a fost acuzată de DNA că i-ar fi sugerat lui Gheorghe Ştefan în ce mod se poate redobândi licenţa şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.

În luna iulie a acestui an, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de Curtea de Apel Braşov la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic, respectiv cumpărare de influenţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva. Aceeași pedepsă a fost dispusă și în cazul fostului deputat Ioan Adam. Pedepsele dispuse de Curtea de Apel Braşov sunt identice celor decise în 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, la apel, un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a anulat acele condamnări şi a decis ca dosarul să se rejudece de la zero la Braşov. De asemenea, fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Tot atunci, instanţa supremă l-a achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu, însă Secţia specială, condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituţională Gheorghe Stan, a decis să nu mai atace decizia cu apel.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc (alături de Robert Negoiță și Sebastian Ghiță) a fost cercetat de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar referitor la finanțarea campaniei electorale a PSD, din 2009. În 2017 Viorel Hrebenciuc a fost achitat definitiv în acest dosar.

Cine este Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai PSD, "baron" de Bacău. El a avut cinci mandate de parlamentar, până în 2016, iar anterior a fost primar, dar și prefect (1990-1992) al județului Bacău. A fost secretar general în Guvernul Văcăroiu, precum și şeful campaniilor electorale ale PSD.

În 2009, Hrebenciuc avea o explicație originală - flacăra violet - privind succesul lui Traian Băsescu în dezbaterea cu Mircea Geoană dinaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009:

  • "Am stat foarte mult pe gânduri, mi-a trecut prin gând şi am vrut să evit orice fel de dezbatere şi am avut această chestiune între a alege între miercuri şi joi. Aici era clinciul în care puteam să rup această chestiune, numai că între timp începuseră atacurile cu vezi, Doamne, vizavi de laşitatea domnului Geoană care nu vrea să participe la dezbateri.
  • Decizia mea a fost atunci să facem această dezbatere, am ales ziua de joi, deşi domnia sa este în forţă în ziua de joi, pentru că este violetul acela pe care îl purta, dar e altă chestiune în care nu vreau să intru... O să discutăm....
  • Deci în ziua de joi în general Băsescu este în formă maximă pentru că cel puţin cei care se ocupă de ezoterie ştiu ce înseamnă Ziua Flăcării violet, şi dacă aţi observat, cei din PD-L purtau violet şi cravatele, şi puloverele, şi puloverul pe care îl purta Băsescu. Deci există o filiaţie aici. Eu cred în treaba asta, dar nu e cazul să dezvoltăm aici, putem să facem o emisiune separată".