Pandemia, restricțiile, izolarea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu și lung, a declarat marți premierul Florin Cîțu, care a anunțat că săptămîna viitoare Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență pentru fundamentarea unui program menit să ofere solutii aplicate pentru copii în contextul pandemiei de covid-19. Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite acolo unde este nevoie și în plus va fi creat un sistem IT pentru analizare, sortare, profilare și decriptare a materialelor online cu caracter abuziv, a spus Cîțu.

Florin Citu si Madalina TurzaFoto: Captura Facebook

  • 'Lucrările Comitetului pentru elaborarea programului national de suport pentru copii "Din grijă pentru copii" au fost finalizate, iar Ordonanța de Urgență care va fundamenta acest program urmează sa fie adoptată de Guvern, înțeleg că săptămâna viitoare.
  • Pandemia, restricțiile, izolarea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu și lung. Tocmai de aceea programul vine într-un moment mai mult decat potrivit. Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite acolo unde este nevoie. Pe de altă parte, specialiștii și părinții vor avea acces la formare și resurse pentru a gestiona nevoile psiho-emoționale ale copiilor.", a anunțat marți premierul Florn Cîțu.

Acesta a spus că programul nu vizează doar creșterea rezilienței copiilor, ci și creșterea capacității de intervenție în cazurile de violență împotriva copiilor.

  • "Vom avea cele mai noi soluții de combatere a criminalității online împotriva copiilor. Din grijă pentru copii, România va avea un sistem informatic performant cu programe pentru analizarea, sortarea, profilarea și decriptarea materialelor online cu caracter abuziv.", a spus Cîțu.

Programul va dura 2 ani și va avea un buget de aproape 6 milioane de euro. Ce măsuri se vor implementa

Detalii ale programului au fost prezentate marți de consilierul de stat Mădălina Sturza.

Aceasta a prezentat date care arată că "potrivit studiilor realizate la nivel național, pe parcursul pandemiei de COVID-19, 48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, la care s-au adăugat adesea situații de agresivitate, tulburări emoționale, depresie, tulburări alimentare sau de somn, abuz sau neglijare, dependență de ecrane, fobii, (cyber)bullying, tentative de suicid sau consum de substanțe."

  • "De asemenea din punct de vedere al siguranței, cifrele oficiale ale Inpsectoratului General al poliției Române arată la fel de îngrijorător. Astfel, pe parcursul anului 2020 au fost sesizate infracțiuni cu 8.122 de victime copii, iar în primele 7 luni din 2021 au fost sesizate fapte penale cu 5111 victime copii. De asemenea, un raport al Europol (2020) arată că Europa de Est a devenit în timpul Pandemiei o sursă a producerii materialului de abuz și/sau exploatare a copiilor în online, la nivel global din cauza restricțiilor de circulație și a prezenței excesive pe internet.", a spus consilierul de stat Mădălina Sturza.

Aceasta a prezentat ce măsuri se vor lua în cadrul programului care adresează două probleme majore cu privire la copii, în contextul Pandemiei de COVID-19, respectiv suportul psiho-emoțional și siguranța acestora, astfel:

  • 70.000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de Pandemia de COVID-19,
  • introducerea de către Ministerul Educației în curriculum școlar a tematicilor de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor, siguranța online
  • Asigurarea de sesiuni de formare pentru cel puțin 7000 de specialiști în domeniul managementului emoțiilor și al relaționării, metode de identificare și intervenție în situațiile disruptive psiho-emoțional.
  • Introducerea unui modul de formare a competențelor în domeniul psiho-emoțional pentru profesori la nivel de masterat didactic,
  • Desemnarea de inspectori școlari dedicați pentru managementul incluziunii și al suportului psiho-pedagogic,
  • Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ,
  • Dezvoltarea un sistem informatic integrat de analiză și sortare intuitivă a imaginilor și clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanțial componenta de combatere a pornografiei infantile și a exploatării și abuzului minorilor online,
  • Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruți,
  • Crearea unui număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii,
  • Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât și specialiștilor și părinților. Aceasta va conține materiale de specialitate, realizate de profesioniștii în domeniu, ghiduri și proceduri.

Potrivit informațiilor Guvernului, Comitetul interministerial pentru elaborarea Programului național de suport pentru copii în contextul Pandemiei de COVID 19, “Din grijă pentru copii” a finalizat la sfârșitul lunii august lucrările tehnice.

Timp de trei luni, zeci de experți, psihologi, medici psihiatri, elevi și părinți au contribuit la elaborarea acestuia. Ordonanță de Urgență pentru adoptarea programului se află în acest moment pe circuitul de avizare.