Educația poate beneficia de alocări record prin intermediul programului de reziliență, ceea ce înseamnă că ”există o oportunitate istorică” de a realiza lucruri amânate de decenii în ceea ce privește modernizarea școlilor, a declarat luni președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de deschidere a anului școlar, la ceremonia de deschidere a anului școlar la Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei, județul Prahova.

Iohannis la deschiderea anului scolarFoto: Hotnews

”Prin implementarea Proiectului <> și cu sprijinul alocărilor record prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, avem de acum șansa unică de a transforma radical mediul școlar. Există oportunitatea istorică de a realiza lucruri de amploare, amânate de decenii, precum dotarea laboratoarelor școlare, măsuri concrete pentru a preveni abandonul școlar, susținerea învățământului profesional dual sau digitalizarea administrației școlare”, a declarat Iohannis.

El a mai insistat asupra nevoii de a avea un concurs corect și transparent pentru funcțiile de directori de școli, afirmând că un management eficient poate schimba radical lucrurile și poate crea tot mai multe insule de excelență, dovada că ”omul sfințește locul”.

”Cred că avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte – competiția pe bază de meritocrație, pe care doar un concurs pentru funcțiile de conducere organizat corect, transparent și profesionist o poate asigura”, a susținut șeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a precizat că, din păcate, ne aflăm în continuare în plină pandemie.

”Menținerea școlilor deschise cu prezența fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare și vaccinare fiind esențiale (...)Trebuie să fim cu toții conștienți că pandemia nu s-a încheiat. Este important să respectăm cu strictețe măsurile stabilite de autorități, pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă. Prin efortul nostru colectiv, creștem șansele de a avea în acest an un proces educațional relativ normal pentru toți elevii.”, a afirmat președintele, la Liceul Tehnologic Carol I din Valea Doftanei.

CITEȘTE un interviu realizat de HotNews.ro în luna mai cu directorul Liceului ales de președinte pentru deschiderea școlii, Steluța Pralea:

FOTOGALERIE - Imagini dinainte și din timpul festivității de deschidere de la Liceul din Valea Doftanei

Pregătirile pentru primirea președintelui - străzi goale și oameni adunați să îl vadă:

Președintele sosește alături de directoarea liceului, Steluța Pralea