INTERVIU

O româncă curajoasă din Kabulul ocupat de talibani: „Până nu mi se spune clar „trebuie să porți burqa”, nu mă îmbrac în așa ceva”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Vineri, 10 septembrie 2021, 18:27 Actualitate | Esenţial


Protest femei in Kabul
Foto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/ Profimedia
O româncă ce lucrează într-o instituție internațională din Afganistan povestește pentru HotNews.ro de ce nu s-a urcat într-un avion care să o aducă acasă, așa cum au făcut mulți occidentali după căderea Kabului, cum este viața acum sub controlul talibanilor, ce se întâmplă la protestele femeilor și multe altele.

La sfârșitul lunii august, autoritățile au anunțat că toți cetățenii români care au vrut să plece din Afganistan după căderea Kabulului au fost repatriați.

Precizarea făcută de MAE „românii care au vrut să plece” este importantă pentru că subliniază o realitate interesantă: mai există încă români în Afganistan care nu au vrut să se urce în avioanele puse la dispoziție de statele aliate. Unii dintre aceștia lucrează pentru instituții internaționale, alții pentru diferite ONG-uri.

Cum este însă să fii femeie străină în aceste zile în Afganistan, când localnicele ies în stradă și își asumă riscuri imense protestând împotriva regulilor dure impuse de talibani?

Ca să pot răspunde la această întrebare am vorbit chiar cu o româncă ce trăiește de șapte ani în Kabul și care în prezent lucrează pentru o organizație neguvernamentală internațională.

Într-un call video care a durat mai bine de o oră, am aflat o altă perspectivă despre Afganistan, despre oamenii de acolo și evenimentele din ultimele zile. M-a rugat să nu-i menționez numele, nu atât de frica talibanilor, cât pentru motivul că nu obținuse în prealabil acordul de la conducătorii ONG-ului pentru care lucrează.

O experiență de șapte ani într-o țară măcinată de război, boli și sărăcie, este de așteptat că-și va spune cuvântul asupra psihicului oricărui om. Am descoperit însă o tânără senină, curajoasă și cu o perspectivă foarte realistă asupra vieții, morții și lumii în general.

Încă de la început și-a cerut scuze că va fuma în timpul acestui interviu, pentru că fumează două pachete pe zi. Am vorbit apoi despre viața de zi cu zi, despre talibani, protestele care au loc în această țară, frica oamenilor, moarte și așa mai departe.

La sfârșit, având în vedere că mâine se împlinesc 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, am întrebat-o dacă, din perspectivă personală, crede că lumea este acum mai sigură decât era în 2001.

Toate răspunsurile în interviul de mai jos:

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că toți românii care au vrut să se întoarcă în țară au fost repatriați. Din ce știți dumneavoastră mai sunt acum și alți români în Afganistan sau sunteți singura?

Mai sunt și alți români care lucrează pentru ONU, asta e tot ce știu.

Dumneavoastră de ce nu ați vrut să vă întoarceți?

Pentru că am un staff aici, am o treabă de făcut, iar acum este destul de important să stau în Afganistan pentru că avem peste 100 de angajați locali. Dacă pleacă toți străinii aceștia își pierd încrederea și ajungem la situații cum a fost la aeroport, adică la haos.

În același timp, nu am fost în pericol de când Emiratul islamic a preluat puterea.

Mai există vreun conflict acum pe care organizația dumneavoastră trebuie să-l gestioneze?

Conflict mai este, de exemplu, în provincia Panjshir. Apoi în partea de sud-est mai multe triburi se bat pentru dreptul pe pământ. Deci sursa de conflict nu a fost doar „talibanii versus guvern”. Mai sunt atacuri ale Statului Islamic.

Apoi, talibanii deși nu acționează împotriva unui guvern, a unei entități, apar situații când le spun ONG-urilor: „nu aveți voie cu femei la birou”. Sau au fost compound-uri ale ONG-urilor care au fost jefuite, distruse sau ocupate.

Există un pericol mare care vine de la grupurile de criminalitate organizată care nu au legătură cu talibanii. Și am avut, slavă Domnului, treabă în săptămânile astea.

Plus ca să ne menținem propria securitate. Am avut talibani care au venit la noi în casă, abia i-am scos de aici, voiau să stea peste noapte.


Talibani în Kabul. FOTO: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/ Profimedia

Dar talibanii cum vă percep? Ca pe reprezentanții unei puteri străine sau înțeleg rolul dumneavoastră acolo?

Interacțiunile pe care le-am avut cu talibanii până acum au fost destul de pozitive. Când au venit în casă la noi, au întrebat ce naționalități avem aici. La momentul acela eram eu și cu doi ucraineni și au spus: „aaa, sunteți ca rușii, cu ăștia suntem prieteni”. A fost prima dată în viața mea când m-am bucurat un pic să fiu asociată cu Rusia.

Talibanii îi percep pe ruși ca prieteni?

Acum, da. Rușii au rămas cu ambasadă aici, au avut interacțiuni cu talibanii, la Moscova și aici. Deci, da, sunt percepuți ca o țară prietenoasă.

Talibanii fac distincția clară între ce înseamnă forțe militare străine și lucrători din ONG-uri. Noi, de exemplu, nu umblăm pe stradă cu gărzi înarmate.

Nu există această tentație pentru a fi răpiți pentru răscumpărări? Cazuri au mai fost, nu e ceva neobișnuit…

Cazurile de răpiri de străini în Afganistan sunt puține, comparativ cu alte țări, gen Congo, Nigeria, Somalia. Când au fost răpiri, marea lor majoritate au fost pentru bani și au fost făcute de grupuri criminale. Nu răpiri pe motive politice.

Au fost și din astea, cum e cazul profesorilor de la Universitatea americană care au fost răpiți în 2016. Atunci erau însă prizonieri talibani prin Guantanamo sau Bagram. Acum nu mai au ce schimburi de prizonieri să mai facă.

Aveți femei afgane în organizație?

Da.

Au avut parte de probleme din partea talibanilor?

Din fericire nu au fost incidente pentru organizația noastră, au fost pentru alte organizații, în schimb. De exemplu, o tânără afgană care lucra pentru un alt ONG a fost bătută peste picioare de talibani pentru că avea sandale și i se vedeau degetele de la picioare.

Sunt evenimente de genul ăsta. Noi ce am făcut a a fost să spunem că dacă femeile se simt confortabil să vină la birou atunci pot să vină și am creat condițiile ca în caz că vin talibanii în vizită să existe un spațiu separat pentru femei.

Să fie evident că facem această separare, bărbați-femei, deși în afara unei astfel de vizite nu limităm în niciun fel cum se îmbracă femeile, cum interacționează la birou. Este doar pentru exterior, cenzurăm un pic modul cum e organizat biroul, pentru protecția femeilor, dar și pentru protecția staff-ului de gen masculin.

În același birou poți să ai două femei, una vrea să vină și una nu. Familia poate interzice unei femei să meargă la lucru, de asemenea, deci depinde. Noi nu am forțat pe nimeni să stea acasă sau să vină la lucru.

Dumneavoastră când ieșiți afară, pe stradă, purtați niqab, burqa?

Îmi pun ceva pe cap, iar acum nu mai merg în blugi. Mi-am pus ceva mai lung pe mine însă merg cu fața descoperită. Chestia aceea albastră, chadri sau burqa, când o porți practic nu ai vedere periferică deloc.

Ai impresia în continuu vei fi călcat de o mașină când treci strada. Deci nu e tocmai cea mai practică variantă pentru îmbrăcat. Deci până nu mi se spune clar „trebuie să porți chestia asta”, nu mă îmbrac în așa ceva.

Localnicele, inclusiv cele din organizație dumneavoastră, au început să poarte astfel de haine?

Purtau și înainte în multe locuri. Depinde și de familie, cât de conservatoare este. Pe stradă, în Kabul, văd ca și înainte, femei cu burqa și femei fără. Chiar râdeam cu un coleg că unele ziariste străine erau îmbrăcate mai conservator decât unele fete afgane.

Probabil că în câteva luni, când ajung la partea asta din „to do list-ul” lor, talibanii vor pune niște reguli mai stricte. Deocamdată nu observ diferențe în îmbrăcăminte. Ce este însă foarte vizibil este că sunt mai puține femei pe stradă.

Am citit în presa internațională despre proteste ale femeilor, despre faptul că unele au fost bătute pentru că nu erau îmbrăcate corespunzător. Cum se văd lucrurile de la fața locului?

Sunt diferite, de la regiune la regiune. În nord și în vest am văzut restricții mai severe în ceea ce privește femeile. Sunt reguli mai stricte: dacă pot merge la lucru sau au voie să iasă din casă doar cu o rudă de gen masculin.

O caracteristică a acestui guvern este însă aceea că talibanii nu s-au așteptat să ajungă la guvernare atât de ușor. Nu s-au gândit foarte bine ce vor să facă. La acest moment totul depinde de personalitatea individului care este guvernator sau comisionar pentru ONG-uri sau ce o fi prin provincii.

De exemplu, ce se întâmplă în două provincii alăturate din sud, Kandahar și Helmand: în Kandahar sunt mai stricți, în Helmand mai puțin. Poate e surprinzător dar depinde efectiv de personalitatea celui care este la conducere în provincia respectivă.

În Kabul cum stau lucrurile?

Talibanii habar nu au cum să gestioneze un protest. Nu au împușcat pe nimeni la protest, au tras în aer pentru dispersarea mulțimii. E clar că nu sunt confortabili cu un protest. Dar noi, sincer, ne așteptau ca reprimarea să fie mult mai violentă.

Au fost lovite unele femei și unii jurnaliști- acest lucru este îngrijorător în ceea ce privește libertatea mass-mediei- dar reacția a fost mai slabă comparativ cu ce au făcut la protestele împotriva lor când nu erau la putere, în zone controlate de talibani, proteste din cauza dublei taxări (n.r.- talibanii au perceput taxe în regiunile controlate de ei și înainte de a câștiga războiul). Acolo efectiv i-au împușcat pe oamenii care protestau.

În Kabul, deocamdată talibanii au o reținere. Au această dorință de a fi recunoscuți internațional. Iar dacă se apucă să împuște și să bată pe toată lumea probabil că nu va fi atât de ușor pentru comunitatea internațională să relaționeze cu acest guvern.

„Sunt mulți care au fugit din țară și acum sunt foarte curajoși stând prin Franța sau prin State”
Aveți o experiență de șapte ani în Afganistan, îi cunoașteți pe talibani. Ce părere aveți de promisiunile pe care le-au făcut că vor respecta drepturile femeilor, libertatea presei, drepturile omului, în general?

Cred că este cam bullshit. Ei spun că respectă libertatea mediei, dar de exemplu un amic de-ai mei, jurnalist străin, a vrut să meargă printr-o provincie și nu a primit permisiune.

Alții s-au dus în altă provincie și li s-a spus că scrisoarea lor de acreditare de la guvernul taliban nu e valabilă acolo. Jurnaliștii afgani riscă mai mult să fie bătuți, arestați și așa mai departe.

Ei au spus că asigură libertatea presei atâta vreme cât nu afectează interesele naționale și islamul. Definiția aceasta este destul de vagă. Dacă nu scrii despre flori ai toate șansele să nu ai această libertate.

Sub fostul guvern mass-media din Afganistan era una dintre cele mai libere din Asia, dacă ne uităm la ce se întâmplă în India, în Pakistan. E un șoc acum pentru comunitatea jurnaliștilor de aici să treacă de la libertatea de a critica guvernul la o cenzurarea și autocenzurare. Și represiune.

S-au închis instituții de presă?

Unele s-au închis. Sunt mulți jurnaliști care au plecat din țară și acum sunt foarte curajoși stând prin Franța sau prin State. Și critică și apără drepturile femeilor, dar cei care au rămas aici și vor să aibă un impact pozitiv, să relateze ceea ce este real, nu au prea multe șanse să facă asta.

Vedem și printre liderii politici din Afganistan: cei care sunt plecați în afară urlă pe Twitter și pe Facebook: „rezistați, spuneți adevărul!”. Da, dacă erai și tu aici, poate raportam împreună ce se întâmplă în Afganistan.

În fine, toți sunt curajoși când sunt în afara țării.

În ceea ce privește drepturile femeilor ne așteptăm să se anunțe restricții destul de serioase.

Ca să ne întoarcem cu câteva săptămâni în urmă, cum s-a văzut de la fața locului victoria asta neașteptat de rapidă a talibanilor? A fost o victorie sută la sută militară sau a fost favorizată și o atitudine favorabilă a unei părți din populație față de talibani?

În Kabul și în alte locuri nu există o atitudine favorabilă față de talibani. A fost o victorie militară dar nu a fost atinsă numai prin mijloace militare. Clar. Nu aveau superioritatea numerică, tehnică, training deloc comparativ cu ce avea guvernul afgan.

SUA au adoptat însă o strategie foarte greșită de a spune că fostul guvern va cădea dacă nu se implică mai serios în negocieri de pace, vrând să forțeze mâna fostului guvern să facă concesii. Această narativă a fost purtată de tot ce înseamnă media națională că „gata, pleacă americanii și cade Kabulul”. Ceea ce nu era deloc așa.

Dar narativa asta a influențat foarte mult dorința forțelor afgane să lupte. Au fost situații când trei talibani erau la 5-10 kilometri și deja check-pointul era abandonat. În unele locuri au rezistat, dar surprinzător, de pildă, o provincie ca Badakhshan, unde nu au fost talibani nici măcar în anii 90, a picat într-o zi două.

Cei de la check-pointuri s-au predat, au predat și armamentul și au fost districte în acea provincie unde efectiv controlul a fost preluat de patru talibani într-o Toyota Corolla.

O parte din banii investiți în Afganistan s-au văzut în „case în Dubai și afaceri ale liderilor politici”
În ultimii 20 de ani, SUA și NATO au investit în Afganistan 2,3 trilioane de dolari. Unde s-au văzut acești bani, la fața locului?

O mare parte în case în Dubai și afaceri ale liderilor politici. Dar au fost și câștiguri pentru Afganistan. Nu să justifice sumele acestea, dar sunt câștiguri în ceea ce privește numărul de școli, clinici, sisteme de irigații etc.

Kabul este un hub comercial și acum după ce au venit talibanii și avem problemele pe care le avem cu cash-ul și băncile, e plin de mall-uri, magazine. Eu mă pot duce la un supermarket și pot să-mi iau brânză franțuzească dacă vreau.

S-a dezvoltat economia, în special comerțul, pentru că nu se prea produce nimic pe aici în afară de opium. Și s-a creat o clasă de mijloc. Educația, nu prea există la țară. Dar la orașe s-a format o elită de oameni educați. Doctori, profesori, oameni din bănci.

Acesta este un câștig pentru o populație care până acum nu a avut această șansă. Din păcate, majoritatea a plecat acum din țară.

Presupun că-i cunoașteți pe unii dintre cei care au plecat. Cu ce gânduri au fugit din Afganistan? A fost panică, au plecat să se întoarcă la un moment dat?

A fost o doză mare de panică și o doză mare de oportunism. Am avut colegi care nu aveau nici pașaport și nici nu erau supuși vreunei amenințări și pur și simplu s-au dus în gloata aceea, dând din coate, au reușit să intre în aeroport și au fost puși pe avion, fără nicio justificare.

Și am și colegi și amici care aveau acte și pe care acum îi plimb dintr-un „safe house” în alt „safe house” pentru că sunt amenințați. Nu au reușit să plece pentru că au vrut să urmeze o cale legală. A fost un haos.

Ambasadele străine au plecat ca găinile, una după alta, deși aveau asigurări, cum am avut și noi ca ONG-uri, talibanii nu s-ar fi băgat într-o ambasadă să o distrugă cât erau oameni acolo. Sunt și acum ambasade deschise care sunt păzite, la fel ca înainte.

Plecarea asta a contribuit la panica asta generală. La fel au plecat de la multe ONG-uri și directorii de țară. Acum mai sunt nouă directori de țară din care șapte sunt femei. Plecând străinii s-a creat starea asta de panică și în rândul staff-urilor naționale.

După atentatul terorist de la aeroport, americanii au ripostat cu un atac cu dronă. Citeam în presă că a fost un atac haotic și că au existat și victime civile. Cum a fost primit acest lucru de către localnici?

Există un sentiment de furie care s-a suprapus peste sentimentul de trădare din partea americanilor pe care l-au simțit mulți localnici. Am înțeles că zece civili au fost omorâți, din sursele noastre niciun membru al Statului islamic nu a fost omorât. Au crezut că, dar de fapt nu s-a întâmplat. Noi avem posibilitatea de a verifica acest lucru destul de serios.

Numai că acum sunt probleme atât de serioase și atât de multe încât...oricum morți civili din cauza unui atac aerian sunt la ordinea zilei de când durează războiul, deci nu a fost mare revoltă în tot orașul sau ceva de genul acesta.

„Fiind o societate islamică așteptarea este pentru ce vine pe lumea de dincolo, după moarte”
Cum este să trăiești cu moartea atât de aproape de tine, așa cum se trăiește în Afganistan? Afganii au planuri de viitor?

Nu prea, gândirea este pe termen scurt aici. Dacă încerci să faci o strategie pe cinci ani i-ai băgat în ceață. Totul este pe termen scurt, vezi chestia asta și în business.

Moartea este acceptată ca o realitate și fiind o societate islamică așteptarea este pentru ce vine pe lumea de dincolo, după moarte. Pentru talibani la fel: dacă ești martir ajungi în rai. Nu bei vin aici ca să poți bea dincolo și așa mai departe.

V-au murit apropiați?

Da, de multe ori. În atacuri, au murit de boli. Conflictul este doar o fracțiune din tragedia umană de aici. E o țară care se confruntă cu poliomelită, cu tifos. Chiar dacă sunt mai multe clinici, doctori calificați, aceștia nu au apucat să ajungă în fiecare provincie, district.

Sunt oameni care mor cu zile din cauză că nu-i tratează cineva ca lumea. Un amic care este doctor mi-a spus la un moment dat, când eram răcită, că să mănânc cartofi ca să mă vindec.

Există în acest moment o rezistență în munți în regiunea Panjshir condusă de fiul lui Ahmad Massoud. Care este sentimentul local, relativ la această rezistență? Are șanse de izbândă?

Nu. Ce prevăd că se poate întâmpla cu probabilitate destul de mare este ca criza economică care a început deja, dar o să se adâncească, să creeze proteste. Vor apărea proteste mai mari și probabil că de acolo va veni rezistența anti-talibană.

Nu dintr-o rezistența de undeva prin munți, unde sunt trei oameni și două capre.

Am văzut imagini cu oameni care stăteau la coadă să scoată bani din bancomate, unul din semnele crizei economice. Ce alte semne mai sunt? Se mai găsesc produse în magazine, mai funcționează băncile, mai există utilitățile?

Băncile au fost închise o perioadă și acum au pus limită la cât poți să retragi maxim pe săptămână, iar asta depinde de la o provincie la alta. Într-o provincie dacă poți să retragi 5000 de afgani (45 de dolari) atunci ești norocos.

Există o lipsă de cash, dar sistemul bancar de aici nu era foarte dezvoltat. Aici sunt foarte dezvoltate rețelele de transfer informal de bani bazate pe încredere.

Cum sunt aceste rețele? Cum funcționează?

Să zicem că mama vrea să-mi trimită bani. Mama se întâlnește cu un individ îi dă banii cash și alt individ care este în aceeași rețea îmi dă banii mie aici. Contra unui comision. Se merge pe încredere, nu se semnează nimic.

Acest sistem funcționează și în Siria, Yemen, Irak, mai ales în țări unde sunt restricții internaționale pe transferurile de bani.

În ceea ce privește mărfurile?

Lumea cumpără de mâncare, normal, dar, din ce văd la staff-ul meu de exemplu, oamenii își cam păstrează banii. Nu-și cumpără cămăși și fuste și mai știu eu ce. Își păstrează banii pentru nevoi urgente, nevoi medicale.

Oamenii știu, a mai fost o guvernare talibană și atunci economia s-a dus în cap. Pe partea tehnică, de administrare a unui sistem economic, această administrație e cam praf. Vor fi sancțiuni internaționale, ne așteptam la asta, problema e că acest sancțiuni vor afecta populația, nu pe talibani.

Ca un exemplu, bugetul afgan sub fosta administrație, din cheltuielile publice între 70 și 75% erau finanțate din surse externe. Clar un guvern taliban va fi mult mai ieftin, nu se plătesc oamenii atât de bine, nu ai atâta armată de plătit și oricum talibanii nu-și plătesc soldații.

Talibanii luptă doar din convingere?

Dacă ești taliban primești mâncare și casă unde vrei tu. Atât. Nu ai nevoie de prea multe. Iar dacă mori au grijă de familia ta, iar asta este foarte important pentru o țară ca Afganistanul, unde nu ai pensie, niciun fel de plasă de securitate socială.

Ce ONG-uri internaționale mai sunt în acest moment în Afganistan? Din ce domenii?

În total, sunt 285 de ONG-uri înregistrate în Afganistan, jumătate, jumătate, internaționale și afgane, din domenii diverse: de la sănătate, educație. Sunt inclusiv ONG-uri care protejează mediul. Probabil că acestea vor avea în curând o întrerupere în activitate.

Mai sunt pe agricultură, acum avem o secetă mare în vestul Afganistanului. Căratul apei către sate este o activitate pe care o fac ONG-urile, nu Guvernul.

Mâine este 9/11, se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din New York. V-aș cere acum o opinie personală: Este în 2021, lumea mai sigură în fața terorismului decât era în 2001?

Probabil că da, dar nu datorită războiului de Afganistan. Sursele de terorism s-au mutat foarte bine în SUA și Europa. Apoi s-a eliminat parte, nu tot, din ceea ce era Al Oaeda în Afganistan, parte și nu tot din ceea ce era Statul Islamic.

Nu ai însă nevoie să ai celule peste tot ca să faci un atac în Franța sau în altă parte. Sunt suficiente posibilități din interiorul acelor state.

Ceea ce ne ferește probabil un atac mare, cu mii de morți este creșterea măsurilor de securitate pe aviație, la intrarea în țară, creșterea a ceea ce înseamnă intelligence. Dar nu războiul din Afganistan. Nu cred că acest război a avut un impact mare din acest punct de vedere.

Măcar Afganistanul e mai sigur din acest punct de vedere?

Da și nu. Nici fostul guvern nu putea controla rețelele teroriste. Talibanii nu au tehnologia necesară, experiența necesară de contraterorism, nu au nici oameni. Dacă acum merg pe jos prin Kabul și dacă văd un taliban înarmat la un check-point e chiar o surpriză. Nu au oameni nici măcar să asigure servicii de poliție în Kabul pentru a opri criminalitatea.

Criminalitatea e redusă acum pentru că sunt pedepsele acelea serioase, cu spânzurări și altele. Dar nu din cauză că talibanii dețin controlul. Și atunci am un semn de întrebare dacă talibanii au capacitatea să detecteze evoluții ale Statului Islamic în alte colțuri ale țării.

Nu am răspunsul la întrebarea asta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37756 vizualizari

 • -9 (51 voturi)    
  Da, am rămas (Vineri, 10 septembrie 2021, 19:29)

  Timonierul [utilizator]

  impresionat de aceasta romana “ curajoasa” , sa fumezi doua pachete pe zi și sa ai grija de populația islamica pașnica. Cu religia păcii ?!
  Pai o astfel de femeie Nu este bine sa se întoarcă !
  Adevarul adevărat in mod sigur este altul, dar zău ca nu merita efortului costul de repatriere..
 • 0 (44 voturi)    
  huh (Vineri, 10 septembrie 2021, 19:36)

  transpenibilus [utilizator]

  Stiu ca HN nu va publica asta pentru ca nu e PCorrect dar trebuie stiut caz mazeta si restul diviziei a 5-,a de troli rusi vor aplauda ce zice doamna doar dupa ce v-a fi decapitata fara motiv oficial iar latrinele vor horcai de ce nu a fost salvata si de ce statul roman nu-i repatriaza ramasitele neinsufletite.
 • +21 (53 voturi)    
  Între curaj și prostie... (Vineri, 10 septembrie 2021, 19:40)

  Nyk1 [utilizator]

  ...linia de demarcație este uneori foarte subțire.
  • +16 (36 voturi)    
   Asta nu e curaj (Vineri, 10 septembrie 2021, 20:43)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Poti sa-i spui cum vrei, dar curaj nu e.
  • +1 (41 voturi)    
   si linia intre un postac rus (Vineri, 10 septembrie 2021, 20:50)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   si un rusnac postacel e la fel de subtire. stai, de fapt nu exista

   du-te ma si posteaza pe rt, ce te mai obosesti pe aici. iti dau o pufoaika in plus?
   • -1 (23 voturi)    
    'Mneata ai niste probleme (Vineri, 10 septembrie 2021, 22:00)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

    .
    • -1 (15 voturi)    
     .. (Vineri, 10 septembrie 2021, 22:57)

     ak33 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Nu are deloc, e chiar realist.
   • 0 (16 voturi)    
    Nykolai e fara indoiala un postac rus (Vineri, 10 septembrie 2021, 23:11)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

    Dar asta nu insemna ca greseste in cazul de fata si in comentariul lui punctual si excelent!
    Hai sa ne lamurim, putem avea diferendumuri doctrinare, politice , religioase, nationale dar linia dintre curaj si prostie e aceeasi si usor recognoscibila!
 • +14 (54 voturi)    
  Mda... (Vineri, 10 septembrie 2021, 19:52)

  Dalla [utilizator]

  Foarte interesant interviu, felicitări HN!

  Nu reiese însă răspunsul la o întrebare esențială și clară, dar poate de nepus: ce naiba caută o româncă la un ONG în Afganistan, în condițiile de azi? OK, o fi învățat araba la facultate, s-o fi măritat cu vreun paki sau iordi bogat, dar să rămână acolo când e clar că TOATE femeile vor fi tratate mai devreme sau mai târziu ca animale sau sclavi... e deasupra oricărei înțelegeri.

  Asta dacă nu lucrează și ca spion, sau dacă nu e doar o tânără aventuroasă care intenționează să se înroleze în ISIS așa, pt excitement și pt o viață de budoar colorată (că alte coloraturi nu mai sunt)... N-ar fi singura care ar face asta, în anii trecuți au fost între 500 si 1000 de femei tinere din țări occidentale care s-au convertit la islam și au fost recrutate, voit sau nevoit, pt haremul ISIS. Majoritatea, provenind din familii dezorganizate și având probleme antisociale.

  Și să nu mi se spună că talibanii și ISIS nu sunt aceeași Mărie cu altă pălărie, ca-mi mănânc pălăria!
  • +12 (42 voturi)    
   Capra vecinului si spioana de peste gard (Vineri, 10 septembrie 2021, 21:36)

   blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui Dalla

   Fara pic de sarcasm, de ce ii porti de grija si cu ce te ajuta sa afli raspunsul la o intrebare personala? Este decizia ei si cred ca este constienta de riscurile asumate. E usor sa judeci pe altul, din confortul propriei case, de la mii de mile distanta. Si totusi, de ce ai face asta? Ce importanta are cu cine este maritata si detalii de genul asta? Serios?

   Prea multa grija ptr treaba altora, prea "judgemental". Vorba aia, capra vecinului. Ma refer la comentariile pline de "dileme": ce cauta acolo, cu cine e maritata, costuri de repatriere etc. Momentan, ea doreste sa fie acolo si sa lupte ptr misiunea in care crede, chit ca asta ii pune in pericol viata- ceea ce spune multe despre caracterul ei! A avut sansa sa revina acasa, dar a decis sa ramana acolo sa-i ajute pe acei oameni. Ce e in neregula cu asta? E viata ei, nu ii esti dator cu nimic, nu iti este datoare cu nimic.

   Pe bune, unii dintre voi sunteti absurzi, aveti o viziune prea ingusta si aroganta asupra lumii din jur. Da, comparativ cu societatea "vestica", noi si afganii/talibanii/etc suntem mult DIFERITI. Dar ce drept am eu sa o judec pe o romanca, ce a decis sa se implice si sa incerce sa-i ajute pe altii ce au un sistem de valori diferit?
   • -4 (28 voturi)    
    este foarte (Vineri, 10 septembrie 2021, 22:27)

    venomel [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

    greu sa schimbi mentalitatile unor ‘barbati’ care cred ca femeile se insoara in general pentru bani si ca cine-a mai ramas in Afganistan, o tara cu 40! mil. locuitori ‘si-o cauta’, ca daca femeia fumeaza mai bine o lasi sa moara, cum mai scria un trist pe-aici, sau cred ca vreun drog sau problemele psihice ar justifica comportamentul mai degraba decat faptul ca exista oameni cu valori sau o misiune.

    Si acum 40 ani aceasta tara (Afganistanul) era mult mai avansata decat multi dintre ei astazi, iar faptul pentru care ma irita atat de tare tupeul lor de a judeca si de a-si scrie ineptiile pe HN este ca multi au parerea ca femeile ar trebui tratate ca la ei, iar cu accesul la informatie din ziua de azi n-ai voie sa fii atat de irelevant
   • 0 (26 voturi)    
    Pe bune? (Vineri, 10 septembrie 2021, 23:25)

    Dalla [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

    Oți fi "voi și afganii/talibanii/etc" diferiți de vestici, bravos, sănătate, da' io sunt român de la țară și nu mi-ar plăcea ca mândra să mă lase pt niște jegoși, violenți și îndobitociți de o religie, oricare ar fi ea. Probabil și d-aia mi-am permis să întreb retoric - deci nu pe tine personal, de ce naiba a rămas acolo.
    A rămas "pt misiunea în care crede", "să-i ajute pe alții ce au un sistem de valori diferit"? Ea fiind probabil plătită la greu de un ONG multinațional, pt un job superlejer care-i dă timp sa fumeze două pachete pe zi? Mai citește o data cu voce tare ce ai scris...
    Te cam dai de gol, BarbăNeagră... oi fi și tu vreun stomatolog arab sau iranian școlit la Românica? Am prieteni printre ei, deci n-ar fi o problemă...
    • +5 (23 voturi)    
     Assumption is the mother of all f / ups (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 2:11)

     blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui Dalla

     In primul rand, este jenant ca afirmi lucrurile astea despre o persoana pe care nu o cunosti. Denota gandire primitiva, lipsita de respect. Nu cred ca romanca din interviu este "mandra ta", asadar nu vad care este problema ta ca ea este acolo si face ceea ce face. Chiar daca ar fi fost, tot nu justifica atitudinea. Si faptul ca ea castiga sau nu multi bani, la fel, este treaba ei.

     Intrebarea ta retorica isi are raspunsul in continutul interviului, dar alegi sa crezi altceva. Si mai mult, sa o jignesti.

     Vezi tu, e sport mioritic purtatul grijii altora. E mai usor sa ataci o persoana, decat o idee. Necesita mai putin efort.
     Apreciez ca-mi porti de grija, dar si de data asta, esti intr-o grava eroare.
    • +4 (18 voturi)    
     La felul (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 8:34)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Dalla

     La care ai scris, dalla, pare ca esti un pic frustrat de aceasta posibilitate, ca femeia, sa aiba un job lejer, bine platit si de faptul care timp sa fumeze 2 pachete de tigari pe zi. Problema nu e ce ai intrebat, ci felul nesimtit in care ai facut o.
     Vezi ca sunt atatea tari in conflic cu ong uri bine “platite”. Poti aplica si tu.
    • +2 (12 voturi)    
     tocmai de aia (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 14:39)

     eyesopen [utilizator] i-a raspuns lui Dalla

     o astfel de femeie, care ia decizii cu propria minte si care-i capabila sa faca si altceva in afara de a sta toata viata la cratita pentru un romanas verde de la tara, n-o sa fie niciodata "mandra" ta.
     stai linistit, nu esti absolut deloc in pericol.
     • +3 (9 voturi)    
      Ouch! (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 16:25)

      Dalla [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

      Strașnic tachinați, eyesopen, costi888 și blackbeard!
      Sunteți adevarați cavaleri ai feminismului fundamentalist și campioni ai noului political correctness! Româncuța noastră eroină din Kabul, care a ales să rămână și să salveze talibanii de talibani, poate suspina de fericire că nu toți bărbații sunt porci.
      Când doi îți spun ca ești beat, te duci să te culci. Deci n-am ce face, mă duc sa-mi mănânc pălăria, cum am promis.
      Asta deși am absoluta convingere că niciunul nu ați înțeles ce am vrut sa spun.
      Mă întreb totuși cât de feminiști și cavaleri ați fi și ca martori la o situație reală. De exemplu, ce ați face dacă un musulman în blugi și adidași și-ar lovi pe stradă în București consoarta înveștmântată în burqa. Sau, mai neaoș, dacă un minoritar și-ar altoi piranda în troleibuz.
      • -1 (7 voturi)    
       Dileme de troleibuz (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 19:27)

       blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui Dalla

       Am inteles perfect mesajul tau, stai fara griji. E clar ca avem opinii diferite.

       Pe unde am trait si pe unde triaesc acum, sunt oameni din toate colturile lumii si de toate religiile, inclusiv musulmani. Desi am opinia mea despre cei din urma, evit sa ii judec public sau sa fiu intruziv in privinta religiei si felului lor de a trai, cat timp ne respectam reciproc si nu depasim niste limite in conduita sociala. Limite stabilite de fiecare societate in parte. Si vorbim despre tari dezvoltate in care multi si-ar dori sa munceasca/traiasca.

       Repet, romanca din interviu a decis sa traiasca in Kabul, in societatea de acolo, cu riscurile de rigoare. Este capabila sa decida pentru ea, ca fiecare dintre noi de altfel. Ca face asta pentru bani sau nu, sau din alte motive, este strict decizia ei.

       E de apreciat ca interviul ofera o alta perspectiva la bias-ul uzual din mass media, deseori cu iz de senzational. Dar tu impreuna cu altii, preferati sa va legati de viata personala a romancei, in loc sa dezbateti subiectul in sine: situatia din Kabul si felul in care media relateaza evenimentele de acolo.
       • 0 (8 voturi)    
        Mă tem că tot nu ai înțeles. (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 21:15)

        Dalla [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

        Îți rescriu prima mea propoziție pe subiectul ăsta: "Foarte interesant interviu, felicitări HN!"
        Eu nu aveam cum "să mă leg de viața personală" a unei femei fără identitate publică, pe care n-o cunosc și de care nu-mi pasă în mod special. Eu am șarjat doar pe ceea ce reprezintă cazul ei, daca e real.
        Anume, o româncă lucrând de 7 ani la un ONG în Kabul decide să rămână la job, după ce vine la putere o adunătură de maimuțe cu Kalașnikoave care taie capete, degete și mâini de oameni pt cea mai mică abatere de la o lege aberantă fixată de ei, și impun tuturor femeilor niște condiții de viață dezumanizante (și aici faci cea mai mare greșeală; ce fac idioții ăia nu e religie. E fanatism, fundamentalism, extremism, demență). Ce mai e de dezbătut despre Aganistan, amice?
        A, că am speculat că ar putea fi mai mult decât o martiră pt cauza umanității într-o lume bolnavă, respectiv că ar putea fi și spion sau racolată de ISIS - unde e jignirea? Multe femei, mai ales o româncă, ar considera supozițiile astea drept o reverență la adresa inteligenței lor.
        În schimb tu, ca un subțire trăitor în țări civilizate ce te afli, n-ai nicio jenă în a mă numi, pe rând, "absurd, cu viziune prea îngustă și arogantă", "cu gândire primitivă și lipsă de respect", "cu dileme de troleibuz". Nasol. Păi ce-ai învățat pe acolo, bre? Respect, toleranță, discuție pe idei și nu pe persoană? A se scuti. (editat de moderator)
 • +24 (34 voturi)    
  INDIFERENT (Vineri, 10 septembrie 2021, 20:52)

  Horley [utilizator]

  .....CARE este motivul pentru care a ramas ,a facut o radiografie a situatiei mai buna decat a oricarei agentii de stiri.
  • -4 (20 voturi)    
   N-a făcut nicio radiografie. (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 2:17)

   Dalla [utilizator] i-a raspuns lui Horley

   Doar a răspuns, sincer sau mai puțin sincer, la niște întrebări excelente. Tot meritul este al celui care i-a luat interviul.
 • +1 (35 voturi)    
  hahahaha (Vineri, 10 septembrie 2021, 20:54)

  venomel [utilizator]

  ironia din commenturile masculilor alfa ai HN scrise din spatele tastaturii intr-un articol despre cum percepe o femeie - care a plecat sa ajute niste oameni intr-o tara rapusa de razboi —— in perioada razboiului - ingradirea drepturilor sale, este dovada clara ca uneori comment-urile astea sunt scrise de niste trepadusi (editat de moderator)
 • -9 (33 voturi)    
  Mie mi se pare mai degraba aroganta si prostie (Vineri, 10 septembrie 2021, 21:04)

  galeo [utilizator]

  Decat curaj.
  Din stirea asta imi dau seama ca talibanii sunt chiar blanzi comparabil cu ce ne prezinta massmedia.

  Ce face aceasta doamna e sa se pise cu bolta peste cultura locala de acolo...
  E ca si cum s-ar duce in Londra sa o dea jos pe regina pe motiv ca " monarhia nu mai e cool" si sa ceara ca britanicii sa manance ciorba de burta si sarmale.
 • +9 (33 voturi)    
  Super interviu (Vineri, 10 septembrie 2021, 21:35)

  Costi888 [utilizator]

  In sfarsit! Referitor la cei care comenteaza ca ce si cum. Care e problema voastra? Nu toata lumea cauta job la birou, rate la banca si confortul zilei de maine. Altii mai au si alte satisfactii. Si daca fumeaza 2 pachete de tigari pe zi, ce? Parca fumeaza pe banii si plamanii voarei. Sunteti incredibili..
 • +3 (31 voturi)    
  Eu nu cred că e curajoasă ci nebună (Vineri, 10 septembrie 2021, 21:58)

  ploiesteanu [utilizator]

  că a acceptat să stea printre talibani, când toată lumea, (mai ales femeile), fuge (fug) din această țară știind ce-i (ce le) așteaptă.
 • -1 (21 voturi)    
  Hmmm (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 2:12)

  Sah [utilizator]

  ''O româncă curajoasă din Kabulul ocupat de talibani''
  Amuzant...Kabulul este ''ocupat'' de talibani, acestia fiind la ei in tara/cetateni afgani si majoritari, iar ''romanca curajoasa'' care vrea sa faca ''ordine'' in tara altora dupa cum crede ca ar trebui sa fie! :)))
  PS. Sper sa nu apara si o ''talibanca curajoasa'' care sa vina in Bucuresti, desigur acesta fiind ''ocupat'' de penelisti+useristi+pesedisti (toti cetateni romani) si sa ne ceara sa respectam organizarea sociala sa cum vrea ea, adica la fel ca in Talibania!
  • -1 (15 voturi)    
   foarte buna observatia.. (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 8:34)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   ... adica aia in tara lor sunt forta de ocupatie :))) si rumanca noastra incearca sa le impuna alora cum sa fie. stai sa dea talibanii militaria jos din pod, sa-i vezi pe toti oengistii astia cum fug ca gandacii cand aprinzi lumina in bucatarie, fiecare in ce parti apuca.
 • -1 (9 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 6:42)

  rocknum [utilizator]

  curajul isi are rostul la timpul lui
  asta e curaj prostesc
 • +6 (24 voturi)    
  Comentarii delicioase... (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 8:38)

  AlinL [utilizator]

  Mda, m-am amuzat citind comentariile marilor experți din spatele tastaturilor. Măi băieți, spuneți drept, v-ați simțit un pic emasculați de atitudinea acestei doamne? Eu cred că singurul reproș care i s-ar putea face e că fumează două pachete de țigări pe zi. Dar și ăsta e dreptul ei și sînt sigur că nu are nevoie de lecții de la nimeni. Mie mi-a plăcut și ideea interviului și conținutul. A fost ceva diferit față de rahaturile mainstream de care e plină presa.
  • -5 (13 voturi)    
   singurul.. (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 9:33)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

   Singurul repros .. e sanatatea ei, asa ca fiecare se sinucide cum poate, desi duduia incearca mai multe solutii:). Problema e ca amesteca lucrurile si incearca sa vopseasca realitatea si nici nu merita sa aflam, noi, de ce, dar baietii aia cu pensii speciale ar trebui sa afle/stie, ca de poate vrea la un moment dat sa se repatrieze. :((
  • -5 (9 voturi)    
   Nu are nevoie de lectii de la nimeni (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 11:32)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

   Dar ea incearca sa le dea lectiil altora in tara lor, cum ca traditiile si obiceiurile lor sunt de rahat si ii invata ea cum sta treaba.

   Era si un proverb: "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face"
  • -2 (6 voturi)    
   Sa inteleg ca tie ti-ar conveni (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 12:57)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

   Ca un strain sa intre si sa dea ordine in casa ta.
   • -3 (5 voturi)    
    Pai si cui (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 16:35)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Ia dat ordine, ca nu inteleg? :)
  • 0 (10 voturi)    
   Asa cum la noi e traditie (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 12:59)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

   Sa injunghi porcul de Craciun vu cutitul in gat, tot asa la ei e traditie ca femeia sa fie acoperita.
   Invata sa respecti cultura si traditia locala.
 • 0 (12 voturi)    
  Exista o burqa de ultima ora (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 13:48)

  Gelu Balsam [utilizator]

  Din lemn de brad. Aveti grija la probe, s-ar putea sa va vina atat de bine ca nu veti mai putea renunta la ea.
 • +3 (11 voturi)    
  Motive... (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 15:40)

  spirache [utilizator]

  Doamna a rămas pentru salariul fantastic pe care il are in fiecare lună (10.000 $ +) si pentru ca are certitudinea ca talibanii, uluiți ca au luat puterea atât de ușor, fiind in plin proces de legitimitare internațională, nu se vor atinge nici cu gândul de vreun occidental de pe acolo. Când intri in caruselul acestor tipuri de joburi generatoare de bani, dar si de cheltuieli( deseori, voluptorii), nu mai renunți atât de ușor la ele, indiferent de sacrificii( mariaj, evenimente din familie etc). P.S. : in Afganistan nu se vb araba, ci dari(farsi), paștuna și regional baluchi, turkmena, uzbeka, nurestani etc.
 • +3 (15 voturi)    
  vrajeala (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 15:42)

  martel55 [utilizator]

  era curajoasa daca i se spunea si nu se imbraca, asa unde e curajul?
 • +5 (7 voturi)    
  Cand te bagi in troaca... (Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 17:13)

  dragobeta [utilizator]

  Sa nu te miri ca te mananca porcii.
 • +2 (6 voturi)    
  Ne umple de mandrie. (Duminică, 12 septembrie 2021, 16:15)

  Victor Micea [utilizator]

  O romanca curajoasa: pana cand talbanii nu-i spun clar sa umble in patru labe si sa latre, ea nu face asa ceva !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by